Loalene står klare som beredskapsmottak hvis flyktningstrømmen på ny blir stor. Senger og utstyr blir værende. Alle foto: Stein Roger Fossmo

De siste beboerne forlot Forus-mottak

Fredag forlot en syrisk familie Forus Transittmottak. De siste beboerne har gått ut svingdørene. For denne gang.

23. november 2015 flyttet de første asylsøkerne inn på mottaket ved Forusbeen. Fredag morgen, 353 dager senere, dro de siste, en syrisk familie på syv, på vei til Troms.

Mottaket har hatt opptil 1000 beboere med 24 ulike språk, 150 ansatte – med 22 ulike språk – har hatt arbeidsplass her. Blant dem miljøarbeiderne Mohamad Hamou, som selv har tre års opphold på mottak, og Amir Sadati, som har syv år bak seg på mottak. Hamou snakker arabisk, kurdisk, persisk, engelsk og norsk.

– Språkfordelene er én ting, men erfaringene de har fra selv å være asylsøkere på mottak betyr mye, fastslår mottaksleder Lars Juhl, og peker på at noen ansattes erfaringer fra for eksempel Midtøsten har fungert som konfliktløser.

– Jeg har prøvd å gjøre ting her som jeg synes manglet da jeg selv var på mottak, supplerer Hamou.

Skepsis og utrykninger

Mediene har rapportert om naboprotester, stadige brannutrykninger og et masseslagsmål. Og asylanter som ble møtt med åpne armer av Forus Gausel Il, der de spilte fotball.

– Ja, det var frykt i nabolaget, en frykt hjulpet fram av mediene. Vi hadde ett masseslagsmål her, ikke to, som Aftenbladet skrev. I løpet av nesten ett år har politiet bare vært her på ett tilfelle av nasking fra Coop Extra-en. Og vi snakker om millioner av beboertimer, sier Lars Petter Einarsson, informasjonsansvarlig hos Abri Vekst AS, som har drevet mottaket.

– Og en rekke brannutrykninger?

– Ja. 37 ulike dager har alarmen gått, og brannvesenet har vært her på 40–50 utrykninger. Slitsomt for beboere og ansatte. Brannfolkene har vært supre, sier Einarsson, som har vært på Forus Brannstasjon med et hjemmekinoanlegg i gave fra Abri som takk for utvist tålmodighet.

I all hovedsak har det vært fredelig, og vestibylen har på kveldstid sydet som et marked i Sentral-Asia.

– Når det kom nye beboere, brukte jeg å si «Velcome to the Middle East», sier Einarsson, som 23. november lanserer boken «Forus – landets største asylmottak».

Beredskap

I de ombygde kontorlokalene er det nå stille. Men et lite bibliotek, mange barneleker, senger og madrasser og mye annet utstyr står igjen. I frisørsalongen hvor beboere klippet og stelte andre beboere står hårprodukter fremdeles ved speilet.

– Det kommer få asylsøkere til Norge nå, men flyktningene fortsetter å strømme mot Europa. Vi har inngått en avtale om at lokalene blir stående som et beredskapsmottak, sier Einarsson.

 Mange av asylsøkerne har fått godkjent sine søknader og har nå fast opphold i Stavanger.

– Det er ofte litt pussig å rusle i Pedersgata nå om dagen, sier Jostein Brun, miljøarbeider og dermed i tett kontakt med mange av beboerne.

 

 

TØMMES: Lars Juhl, Astemior Karakotov, Mohamad Hamou, Andreas Bjørløw, Geti Asghari, Lars Petter Einarsson, Jostein Brun og Amir Sadati går roligere dager i  møte. FOTO: STEIN ROGER FOSSMO

HENGER IGJEN: Frivillige har arrangert formingsverksted. Noen av produktene fra barna på mottaket henger igjen.

STILLE: Mottaket hadde et eget rom for kvinner og barn under tre år, et fristed der menn hadde oppholdsforbud.
alene står igjen som beredskapslager hvis flyktningstrømmen på ny blir stor. Senger og utstyr blir værende.


Miljøarbeideren Mohamad Hamou (t.v.), mottaksleder Lars Juhl og miljøarbeider Jostein Brun.

 

 

 

 

Forus Tranittmottak, tidligere Forus Akuttmottak, ble onsdag 18. november 2015 klokken 12 erklært for åpent.
Ingen beboere kom de første dagene, men mandag 23. november kom det beskjed fra UDI: «Det kommer et fly fra Kirkenes med 170 asylsøkere av ukjent nasjonalitet. De kommer i ettermiddag eller kveld, gjør dere klar»
Mottaket er drevet av Abri Vekst AS, som ledes av eiendomsinvestoren Alfred Ydstebø/Base Property.
På det meste har 932 personer bodd på mottaket
Fredag 11. november 2016 dro de siste beboerne.