– De fleste trenere ville fått sparken

Da Sandnes Ulf ble knust 6–0 av Kongsvinger var nedtellingen av Bengt Sæternes (43) godt i gang hos de fleste. To måneder senere leder han formlaget i Obos-ligaen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Fotballens veier er uransakelige. Etter en katastrofal periode over tid kom oppturen. Sandnes Ulf har tatt 16 poeng på de siste åtte kampene, er ubeseiret – og er divisjonens formlag sammen med Mjøndalen og Strømmen i perioden.

Egersunderen, som har ledet Sandnes Ulf de siste årene, vet at langt ifra alle trenere hadde fått lov til å fullføre et Lasarus-aktig comeback slik han nå har gjort.

– Jeg er veldig klar over at de fleste trenere får sparken i en slik situasjon. Det kunne veldig fort skjedd her også. Men jeg opplever klubben som enormt fornuftig. Ledelsen maktet å se årsaken til problemene, sier en ettertenksom Sæternes til RA.

LES OGSÅ: Kapidzic reddet Sandnes Ulf

Aldri lært så mye

Det heter seg at det er i motgang man lærer mest. Det kan den tidligere landslagsspissen og utenlandsproffen skrive under på etter Sandnes Ulfs katastrofesommer.

– Jeg prøver å se læring i alt og denne perioden har gitt enorm læring for meg.

43-åringen peker på at han fikk oppleve noe han ikke hadde vært med på før. Nå er han rustet til å håndtere det på en helt annen måte.

– Dette var første gang jeg hadde ekstrem motgang over tid i min trenerkarriere. Jeg hadde vært med på å tape kamper før og hatt svake perioder. Men aldri noe slik, sier han ettertenksomt til RA.

LES OGSÅ: Sandnes Ulf og Viking i gul sone

Treningshverdag nøkkelen

Sæternes prøvde å forholde seg rolig – selv om det selvsagt kokte litt på innsiden.

– Jeg tenkte ikke på meg selv om min egen jobb, men hvordan vi kunne snu dette sammen.

Årsaken til problemene er han ikke i tvil om. Det handlet om skader, en ny bølge med spillere som måtte skiftes ut – og konsekvensen som ble en altfor dårlig treningshverdag.

– Jeg hadde hatt dårlige kort om jeg hadde hatt alle spillerne på for hånd, innrømmer han.

At oppturen var på gang så han allerede to uker før Sandnes Ulf kriget seg til ett poeng mot Jerv og stansen tapsrekken.

Klubben hadde fått handlet nytt blod og flere av de rutinerte var på vei tilbake fra skade. Inn kom navn som Bjørnar Holmvik, Vidar Nisja, Sanel Kapidzic og Remi Johansen.

– Det er klart at de rutinerte spillerne er en viktig årsak til at det snudde. Men den viktigste tror jeg er at vi hadde store utfordringer i treningshverdagen. Det var treninger med 10–12 spillere tilgjengelig. Det var en kamp for å få trent som et lag.

– Så dette handler fra et faglig ståsted om muligheten til å kunne stå med 22 spillere og kjøre «shadow» på spillestilen?

– Det er definitivt helt sentralt.

For treningshverdagen smittet også over på kamphverdagen. Sandnes Ulf skiftet stadig keeper, forsvarsfireren var aldri den samme og posisjonsbyttene var ekstreme for å kunne stille lag i kampene.

– Mot Kongsvinger måtte vi skifte posisjon på ni av spillerne fra forrige kamp, illustrerer Sæternes.

 Han trekker også fram Axel Kryger som et godt eksempel.

Sæternes kunne kjøre ham inn som høyreback på trening i tre dager, før han måtte skyve ham inn som stopper dagen før kamp. Så måtte Kryger kanskje inn på venstre back eller midtbanen når kampdagen kom.

– Slikt kan gå i en kamp. Men ikke over tid.

LES OGSÅ: Mener mer gjeld og ny stadion er løsningen

Behøver to seirer

Med tre kamper igjen har Sandnes Ulf alle muligheter for å klare kvalifisering likevel.

– Jeg tror vi må vinne to av de tre siste. Det er innbyrdes møter også her. Det er uoversiktlig, sier treneren.

Første post på programmet er like formsterke Strømmen.

– De har et helt nytt lag etter sommeren, med fire nye inn fra høyere nivå. De har tatt helt av. Det blir knalltøft. Samtidig har vi vært gode, avslutter Sæternes.

Om det blir kvalik tror han ikke det finnes noen trylleformel for Sandnes Ulf for å lykkes denne gangen.

– Det er enkeltkamper. Vi har kommet inn både i god form og dårlig form før. Kontinuitet i slike situasjoner tror jeg betyr noe. Se på Ranheim. De prøvde seks ganger før det gikk.