Nyheter

De eldres mat

Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF) ønsker økt bevissthet rundt viktigheten av måltider for eldre.

Av Kathinka Skott Hansen

Mandag var statsråden på Universitet i Stavanger (UiS) og deltok på en fagdag  der temaet var de eldres måltider.

– Vi ønsker å øke bevisstheten i kommunene rundt viktigheten av måltider for eldre mennesker, sier Bollestad.

Fagdagen ble arrangert i samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, fylkesmannen i Rogaland, hotellhøgskolen og UiS.

Bollestad påpeker at mellom 30 og 60 prosent av de eldre er underernærte, og at dette kan føre til at de oftere faller og skader seg.

– Enten om de eldre bor på institusjoner eller hjemme, må både helsen deres og eventuelle medisiner de tar, tas hensyn til gjennom ernæringen, sier Bollestad.

Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF), talte på fagdagen på UiS, mandag.

– Forfaller fortere

Hun påpeker at feil eller for lite næring kan føre til at de forfaller fortere, og eventuelt faller bort fra fellesskapet fordi de ikke orker å sosialiseres på lik linje som tidligere.

– Det handler om å ivareta hele mennesket, sier hun. Bollestad forteller at en av grunnene til at mange eldre er underernærte, er fordi de ofte kan føle seg ensomme.

– Det er derfor ikke kun viktig med riktig ernæring, men og med et godt fellesskap for de eldre. Frivillighetssentralene bør benyttes flittig, sier hun.

Flere kommuner valgte å flytte tilberedingen av institusjonenes måltider til et stort og sentralt kjøkken. Dette skulle være en mer effektiv løsning, men Bollestad ønsker nå å oppheve dette, slik at hver enkel institusjon lager mat tilpasset deres pasienter.

– Det å sørge for matglede og gylne måltidsøyeblikk for de eldre, er gull verdt for både hver enkelt person og kommunene. Det vil i lengden være en god investering ettersom de eldre holder seg friskere, sier hun.

Mangel på kokker

Fylkesmannens kontor opplyser RA om at det mangler 1050 kokker i Norge. Dette mener landbruks- og matministeren at er meget bekymringsverdig.

– Vi er nødt til å løfte statusen og framsnakke både faget og kokkene, for de er veldig viktige for samfunnet vårt, sier hun.

Nå skal det lanseres nytt etterutdanningskurs slik at kokkene kan tilegnes ny kunnskap om utfordringene innen helse.

– Vi ser at dette er nødvendig, da det finnes for lite kunnskap om de eldre og deres individuelle behov og utfordringer, sier Bollestad.  Fylkesmannen i Rogaland, Geir Skadberg, er enig med Bollestad om at fagdagen er viktig.

– Denne dagen er til for å øke bevisstheten rundt utfordringene i samfunnet, samt en mulighet for å få mer kunnskap om behovene til de eldre, sier Skadberg.

250 deltakere

250 deltakere var påmeldt til mandagens seminar, og det var han meget fornøyd med.

– Det er et veldig godt oppmøte. Dette er Landbruks- og matdepartementet også veldig fornøyde med, sa han.
Bollestad var enig.

– Nå gjenstår det for de oppmøtte å ta med seg kunnskapen de har tilegnet seg i dag, tilbake til kommunene sine, sier hun.

Mer fra Dagsavisen