Frp-politikeren Christian Wedler får omvisning på kjøkkenet på Stokka sykehjem av kjøkkensjef Karl Svela. Sykehjemsmat er blitt en het potet både for lokal- og rikspolitikere. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

De eldres måltider

LEDER: Maten og måltidet begynner heldigvis å få en høyere plass på politikernes agenda.

De fleste barn, ungdommer, voksne og eldre har måltidene som en del av hverdagsrutinen. Frokost, formiddagsmat og middag er viktige hverdagsgjøremål der kroppen får påfyll – og helst i den sosiale rammen måltidet skal være. Disse selvfølgelighetene er ofte rasjonalisert vekk på sykehjemmene. Middagen serveres gjerne bare noen timer etter formiddagsmaten, og det til mennesker som allerede sliter med matlysten og kanskje er underernærte. I stedet for å være et høydepunkt, er middagsmåltidene blitt stress på mange sykehjem og innimellom bekreftelser på at beboerne der ikke lever fullverdige liv.

Maten og måltidet begynner heldigvis å få en høyere plass på politikernes agenda. Stavanger og andre byer har hatt sine heftige runder om sykehjemsmåltider- og kjøkkener, en debatt som uavhengig av utfallet har vært bevisstgjørende. Maten til de eldre er også på regjeringens bord. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) var i Stavanger tidligere i uken for en dialog med pårørende, brukere og fagpersoner om kvalitetsreformen «Leve hele livet». Reformen er hentet fra Stavanger kommunes omstillingsprosjekt, og fører forhåpentligvis til nasjonale standarder for sykehjemsmåltider.

Det er vel og bra at Bent Høie har hentet inspirasjon i sin egen hjemby, der kunnskapen om mat og måltider er høy, samtidig som sykehjemssektoren er åpen for nye tanker – slik som rusavdelingen på Stokka sykehjem er et eksempel på. Frp har allerede foreslått et nasjonalt senter for sykehjemsmat i Stavanger, og forslaget er så godt at det bør jobbes videre med. Det er stor kompetanse på sykehjemskjøkkenet Stavanger Byggdrift driver, Måltidets Hus har kloke hoder og jakter på nye oppgaver – og som en av Norges beste matbyer har Stavanger stjernekokker som gjerne bidrar med bedre mat på sykehjemmene.