Nyheter

– De aller fleste kommer på grunn av vold i parforholdet sitt

Krisesenteret i Stavanger erfarer stor og økende pågang av voldsrammede som søker om hjelp.

Krisesenteret i Stavanger erfarer stor pågang av ofre for vold og andre krisesituasjoner.

Fra 2017 til 2018 økte antallet beboere på sentrene i alle kategorier unntatt utenlandske beboere – og det forventes at i 2019 skal trenden fortsette.

– Vi ser en enorm pågang også i år, vi ligger an til ny rekord i 2019 også, sier leder for Krisesenteret, Monica Velde Viste.

I 2017 søkte 153 kvinner om hjelp, 126 barn (som oftest er med en foreldre) og 25 menn.

I 2018 var tallene henholdsvis 197, 148 og 33.

– Til nå i år har vi hatt 111 kvinner og 13 menn boende på senteret. Skulle denne tendensen vare ut året, vil vi få nok et toppår med 235 kvinner og 28 menn, sier Viste til RA.

###

Stavanger Krisesenter

LES OGSÅ: Dobling av menn i krise

Usikker på årsaken

Spørsmålet om flere opplever vold eller om flere har kjennskap til Krisesenteret eller tør å si fra er vanskelig å svare på.

– Vi vet ikke helt hvorfor det er større pågang. Kanskje hjelpeapparatet i området er flinkere til å formidle om krisesenteret? Vi lurer litt. Men det er ikke noe som tyder på at det er blitt mer vold. Det kan godt være at folk er flinkere å oppsøke krisesenter, sier Viste.

Men krisesenterlederen nevner at de har god støtte fra Stavanger kommune til å ta imot den økende pågangen.

– Vi er et av de få krisesentrene som kommunen virkelig har tatt på alvor. Vi har fått fine, nye lokaler både for kvinner og menn de siste årene, så vi har gode, sikre lokaler med nok plass, sier hun, og forklarer videre:

– Men det var en sak for ikke så lenge siden om folk med alvorlige rus- og psykiatriproblemer som også var voldsutsatt, som ikke fikk tilbud på mer enn seks av landets krisesenter. Vi er ett av dem som kan ta dem imot.

LES OGSÅ: Rekordmange kvinner på krisesenteret

Flest menn i landet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet la ut statistikk som viser at totalt 1842 voksne overnattet i Norges 47 krisesentre i fjor, av dem var 135 menn.

Krisetilbudet i Stavanger huset 33 menn i fjor, det er 24 prosent av totalen. Menn sto for 809 overnattingsdøgn i Stavanger i fjor. I Oslo, øverst på listen av beboere generelt, var tallet 419.

Vold i parforholdet

Viste forteller at de møter folk som er utsatt for menneskehandel, tvangsekteskap, ungdommer i dårlige forhold til foreldre, men det aller vanligste er psykisk vold, etterfulgt av fysisk vold.

– De aller fleste kommer på grunn av vold i parforholdet sitt. Vi ser de kommer inn veldig seint, mange har levd med vold veldig lenge. Det aller vanligste er psykisk vold, med fysisk vold som nummer to, sier Viste, og fortsetter:

– Psykisk vold handler mye om kontroll, som trakassering og nedsettende kommentarer, at den andre aldri er god nok, de får ikke gå der de vil, de vil ha kontroll på bankkontoer og passordet til Facebook. Det handler om å gjøre den andre maktesløs og lite verdt. Vi ser de som kommer inn ofte har enormt liten selvtillit.

---

Krisesenteret

  • Krisesenteret har åpent hele døgnet
  • En kan bruke krisesenteret som dagsbruker eller beboer (opptil seks uker)
  • Tjenesten har 16 rom for kvinner og fem for menn, med totalt 54 senger for kvinner og 11 for menn
  • Krisesenteret har erfarne veiledere innen vold som vil hjelpe med å snakke om problemene, samt hjelpe med bosted, kontakt med Nav, formidling til advokat eller politi og mer.
  • Krisesenteret i Stavanger kan nås på 51530623, eller 51532227 for menn.
  • Kilde: Stavanger kommune

---

Mer fra Dagsavisen