Dagny S. Hausken (Sp) blir varaordfører i Stavanger

– Det er mange gode kandidater og dyktige folk som også kunne fått dette vervet, så jeg er utrolig glad for at jeg er blitt valgt, sier Hausken.

De rødgrønne samarbeidspartiene Ap, FNB, MDG, SV, Rødt og Sp i Stavanger har siden tirsdag sittet rundt forhandlingsbordet etter at de ble enige om å inngå en valgteknisk avtale. Den innebærer blant annet å utforme en ny politisk plattform, samt  fordeling av ordfører, varaordfører og andre sentrale verv.

Torsdag ble det kjent at også Krf blir med på den valgtekniske avtalen, men da kun samarbeid om fordeling av verv.

Like før klokken halv fire torsdag får RA bekreftet fra Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti at samarbeidspartiene er blitt enige om å innstille Senterpartiets Dagny Sunnånå Hausken som Stavangers nye varaordfører når kommunen slår seg sammen med Rennesøy og Finnøy 1. januar 2020.

– Det er mange gode kandidater og dyktige folk som også kunne fått dette vervet, så jeg er utrolig glad for at jeg er blitt valgt, sier Hausken til RA.

LES OGSÅ: Rødgrønn enighet om politisk samarbeid

Åtte års erfaring som ordfører

Hausken har siden 2011 vært ordfører i Rennesøy.  Før ordførerperioden har hun vært medlem i kommunestyret i åtte år. Hun ble gjenvalgt som ordfører i 2015. 

Ifølge Hausken ble flertallet i de nye samarbeidspartiene fort enige om å instille henne som den nye storkommunens varaordfører.

– Det er blitt pekt på meg som en naturlig kandidat tidligere, men jeg tok det likevel ikke som en selvfølge at jeg skulle bli valgt. Å få mulighet til å jobbe i en hundre prosent stillling i Stavanger-politikken er jeg takknemlig for.

Fra før er det kjent at Kari Nessa Nordtun (Ap) blir Stavangers nye ordfører dersom de rødgrønne samarbeidspartiene blir enige om en politisk plattform.

Å jobbe i tospann med Nordtun ser Hausken fram til.

– Jeg tror at Kari og jeg kan bli et godt team. Vi snakker godt sammen, og det er viktig når vi skal jobbe så tett.

Hos Nordtun er gleden gjensidig, og hun påpeker at Hausken blir et viktig bindeledd for å knytte sammen by og land i den nye storkommunen. 

– Fra 1. januar 2020 blir Stavanger den store landbrukskommunen. På dette feltet har Dagny viktig kunnskap å bidra med, og hun har solid erfaring som ordfører i Rennesøy gjennom åtte år, sier Nordtun til RA.

LES OGSÅ BJØRN G. SÆBØS KOMMENTAR: Sp-bølge i Stavanger

Beskriver Hausken som kunnskapsrik

– Hvordan vil du beskrive personkjemien mellom dere to?

​– Vi kjenner hverandre ikke veldig godt, sier en humrende Nordtun, og legger raskt til:

​– Men vi har drevet valgkamp side om side, og vi har vært i mange diskusjoner, debatter og sittet i fellesnemnda for den nye kommunen. Dagny er veldig kunnskapsrik og setter saker som barnehage og eldreomsorg høyt på sin politiske agenda. Det er viktig for meg, og dette er områder jeg vil løfte høyt i den nye kommunen. 

Plattformen trolig klar neste uke

Både Nordtun og Hausken har troen på at de nye samarbeidspartiene vil komme i mål med forhandlingene, og anslår at den politiske plattformen trolig vil være klar neste uke. De kommer til å fortsette forhandlingene utover torsdag kveld. Fredag blir det trolig en pause. 

Ifølge Nordtun er partiene nå enige om de største sakene, uten at hun ønsker å utdype dette. 

​– Detaljene vil komme på plass neste uke, sier hun.