Dagny Risa Danielsen er én av mange som har fått behov for nytt organ. For ti år siden fikk hun ny nyre, og i dag er hun fylkesleder i Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte, som nå har over 300 medlemmer. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

Dagny fikk ny nyre og et nytt liv

Dagny Danielsen har alltid vært flink til å sette pris på livet, men hun ble enda mer glad i det da hun holdt på å miste det.

For ti år siden sviktet Dagny Risa Danielsens nyrer som et resultat av en blodsykdom. Etter noen tøffe uker fikk hun gjennomgått beinmargstransplantasjon, som gjorde at kroppen ble mottakelig for ny nyre, og hun ble satt opp på venteliste på Rikshospitalet i Oslo. Fremdeles husker hun følelsen hun fikk den natten telefonen ringte, og hun ble fortalt at det var kommet en passende nyre. 

– Jeg kunne nesten ikke tro det. Det ble ikke mye søvn den natten, sier Danielsen til RA. 

En viktig oppgave

Hun har vært sykepleier i 40 år, og hun forteller at det var rart å gå fra å pleie andre, til å være den som skulle motta hjelp. 

– Jeg jobbet en del med å omstille meg fra å være sykepleier til å bli pasient. Det var en uvant situasjon, sier Danielsen, som legger til at hun er lykkelig og takknemlig for all støtte hun har fått fra familie og venner gjennom sykdomsforløpet.

– Det er ikke alle som er like heldige. Noen er helt alene, men jeg har hatt ektemannen min, barn, søsken og venner nær meg, som har gjort meg sterkere og bygget meg opp, sier hun.  

Mens Danielsen var syk, meldte hun seg inn i fylkeslaget til Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte (LNT). Selv om støtten fra familien var viktig, ønsket hun å snakke med mennesker som hadde vært gjennom det samme som henne.

– En kan lese seg til alt, men det er noe helt annet å ha opplevd det. Man får med en gang en annen forståelse for tingene når man har vært gjennom det samme selv, sier Danielsen, som nå er fylkesleder i LNT, hvor hun bruker sine opplevelser til å hjelpe andre.

– Jeg gjør det fordi det er en viktig oppgave. Det er veldig viktig at noen bryr seg, dessuten er det utrolig givende, sier Danielsen, som forteller at LNT jobber med å formidle informasjon, arrangere møter og turer, samt å gå i besøkstjeneste på dialyseavdelingen i Stavanger og Haugesund. I tillegg jobber de hardt for å øke antall organdonorer. 

Veldig takknemlig

I dag er donasjonsdagen, og sammen med sine samarbeidspartnere i LNT-styret skal Danielsen stå på stand i Stavanger. Hun sier organdonasjon er et følsomt tema for mange, og at man er nødt til å nærme seg med varsomhet.

– Målet vårt i dag er å få flere til å melde seg som organdonor. Det er veldig enkelt – det eneste du trenger å gjøre er å fortelle familien din om valget du har tatt, sier Danielsen, som er takknemlig for at noen tok det valget for ti år siden, slik at hun fikk ny nyre.

– Jeg vet det er mange som dør mens de venter, og jeg vet at det for min del sto mellom å bli liggende i sykesengen, eller å gå ut av livet dersom jeg ikke fikk transplantasjonen, sier hun.

Danielsen vet hun aldri får takket sin donorfamilie, men hun vet at de vet at hun er frisk og har det fint.

– Jeg er utrolig takknemlig og ydmyk overfor dem, sier hun, og legger til at selv om hun gjerne ville vært foruten opplevelsen og sykdommen, ville hun ikke vært foruten lærdommen.

– Jeg lærte mye i tiden jeg var syk. Jeg har alltid vært flink til å sette pris på livet mitt, men jeg ble med ett mye mer glad i det da jeg ble frisk, sier Danielsen.

– Snakk om det

Samtalen om organdonasjon kan være vanskelig, men valget blir enklere for familien dersom det snakkes om, opplyser Stiftelsen organdonasjon.

Til tross for at kun fire prosent av befolkningen er uttalt negative til organdonasjon, viser tall fra Rikshospitalet at det har vært avslag ved 33 prosent av alle forespørsler så langt i 2016. 

– Når en familie får spørsmålet om avdøde ønsker å donere organer, midt i en situasjon full av sjokk og sorg, så blir det enklest å si nei. Når man ikke vet, er man ofte redd for å si noe feil, sier Aleksander Sekowski, fungerende informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Han legger til at i familier hvor det allerede er snakket om, er det enklere å ta stilling til saken. 

– Vi vet at mange tror det er en komplisert affære å bli organdonor, men alt du trenger å gjøre er å si «jeg vil være donor» til dine nærmeste, sier Sekowski.

Videre forteller han at det er opp til tre ganger større sjanse for at man får behov for nytt organ, enn at man blir donor. 

– Er man villig til å ta imot et organ, bør man også være villig til å gi, sier han, og sier videre at nærmere 12.000 mennesker har fått nytt liv siden Norge startet med organdonasjon som behandling i 1969. 

– Én donor kan redde opp til syv liv. Det vil altså si at syv mennesker kan overleve, takket være en person, avslutter Sekowski.