CP-rammede Elina går trolig glipp av russetreffet i Kongeparken på grunn av en «misforståelse»

I ett år trodde CP-rammede Elina Haavik Dale at hun ikke var velkommen på helgens russetreff i Kongeparken. Kontrabeskjeden kom for seint.

I helgen samles 14.000 glade russ i Kongeparken. Landstreffet i år går trolig uten Elina Haavik Dale fra Karmøy. Mens resten av russevennene drar til Kongeparken, må hun trolig bli hjemme. Grunnen er at hun har CP, epilepsi, sitter i rullestol og er avhengig av en ledsager. For ett år siden, da billettene ble lagt ut for salg, fikk Haavik Dale beskjed av Landstreffet om at dersom hennes ledsager ikke var russ, var ikke ledsageren velkommen inn på festivalområdet.

«Ikke mulig»

– Jeg tok kontakt med Landstreffet da billettene ble lagt ut for salg. Jeg forklarte at jeg måtte ha med meg en assistant. Svaret jeg fikk var at dersom assistenten min ikke var russ, så var ikke det mulig, forteller Haavik Dale til RA sammen med sin ledsager Siv Linnea Vikene.

Torsdag la Haavik Dale ut et innlegg på Facebook, som har skapt engasjement:

«I helgå e det LS, et event eg hadde gleda meg veldig mye te før/når eg blei russ, men som i ittetid e noe som bare har skapt frustrasjon. Når eg tok kontakt med de fekk eg beskjed at eg ikkje konne bruka ledsagerbeviset og at det ikkje va lov med assistentar som ikkje va russ. Ein kan ikkje forventa at alle som har assistentar har ein assistent så e jevnaldrane og som e russ. Så nå sitte eg her hjemma i mens alle de andre russane e klare for den kjekkaste helgå i russatidå ever! 
Eg kjenne eg e veldig frustrert, sint og lei øve at de ekskludere kun fordi eg har CP og et behov for assistanse. Og kor rettferdig e det da? At dei med ein funksjonsnedsettelse ikkje ska få delta?
Alle barna gjekk på LS, unntatt Elina – hu blei hima..».

LES OGSÅ: Politiet etterforsker russesex: Jentene risikerer straff

– Hjelpe andre

– Poenget med innlegget var å sette lys på hvor viktig det er at man får rett beskjed, i hvert fall når jeg har tatt kontakt flere ganger. Jeg håper andre slipper dette senere. Jeg vil ta et slag for dem som gjerne ikke får beskjed, sier Haavik Dale.

LES OGSÅ: Russen om 30.000-smellen: – Kjempedumt

Hvert år samles flere tusen russ fra hele landet i Kongeparken. Foto: Marius Vervik

Etter at innlegget ble lagt ut tok arrangøren av Landstreffet kontakt. Da fikk Haavik Dale beskjed om at hun er hjertelig velkommen, og at arrangøren skulle fikse en billett til henne. Mest sannsynlig vil uansett gå glipp av russetreffet.

– Selv om jeg har veldig lyst, er jeg veldig usikker på om jeg kan reise. Når man trenger assistant, må det planlegges og organiseres. Det er vanskelig når jeg fikk beskjed dagen før, sier Haavik Dale og Vikene.

Ledsager Vikene reagerer på at Haavik Dale får kontrabeskjed dagen før russetreffet starter.

– Elina har kontaktet Landstreffet ved flere anledninger og spurt om det er mulig å finne en løsning, men ingen har kunnet svare på spørsmålet. Hun har fått beskjed om at hun vil bli kontaktet, men ingen har tatt kontakt, sier Vikene.

LES OGSÅ: – Russ ligger strødd rundt Stokkavatnet

– En misforståelse

Pressetalskvinne for Landstreff Stavanger, Therese Oddsen, sier det hele er en misforståelse.

– Festivalsjefen har vært i kontakt med Elina. Hun får selvsagt komme, samt ha med seg en ledsager. Dette har vært bunnet i en misforståelse som oppsto for ett år siden. Vi har rutiner dersom noen har ledsager med seg. Siden dette er et arrangement for 18- og 19-åringer, har vi et sterkt fokus på sikkerheten. Man må derfor søke i forkant om å ha med seg en ledsager dersom ledsager ikke selv er russ. Som regel går dette i orden, sier Oddsen til RA.

– Hvorfor ble ikke dette ryddet opp i tidligere? Haavik Dale forteller at hun har kontaktet dere ved flere aneldninger?

– Så snart vi ble klar over problemstillingen tok vi direkte kontakt med Haavik Dale, sier Oddsen, som likevel håper at Haavik Dale får kommet seg til Landstreff Stavanger i helgen.

– Vi skal ta vel imot henne, og sørge for at hun får mest mulig ut av festivalen og får en flott festialopplevelse, sier pressetalskvinnen.

LES OGSÅ: Årets russeknuter: Ber russen filme at de samtykker til sex