Christine Sagen Helgøs exit

LEDER: Mens Christine Sagen Helgø var forgjengeren Leif Johan Sevlands åpenbare kronprinsesse, mangler dagens ordfører en kronprins, skriver Bjørn G. Sæbø.

Det vakte oppsikt før sommerferien da Christine Sagen Helgø ba Høyres nominasjonskomité om utsatt svarfrist. Ikke virket den energiske og humørfylte ordføreren trøtt og lei, ikke hadde hun gått på stygge nederlag – og mot mange odds har hun greid å holde en mangehodet koalisjon forbausende godt samlet.

For Høyre og koalisjonspartiene mellom sentrum og Frp har Sagen Helgø fungert både som bølgedemper og lim når hun har greid å få ulike størrelser som Per A. Thorbjørnsen, Christian Wedler, Bjarne Kvadsheim med flere til å gå noenlunde i takt.

At hun som fersk 50-åring vil gjøre noe annet etter 20 år i politikken og snart to perioder i en altoppslukende jobb som ordfører er til å forstå, men avgjørelsen utløser en rekke ka då ittepå-spørsmål.

LES OGSÅ: Gir seg som ordfører

Det umiddelbare ka då-spørsmålet går til Høyres nominasjonskomité. Mens Christine Sagen Helgø var forgjengeren Leif Johan Sevlands åpenbare kronprinsesse, mangler dagens ordfører en kronprins. Høyres arverekkefølge er ikke så tydelig som tidligere.

Partiets sikreste kort – i hvert fall hvis Høyre skal prøve å samle en bred koalisjon – er John Peter Hernes. Gruppelederen er trolig den eneste i Høyre som kan politikken godt nok, kjenner aktørene og ikke minst liker å sette et offensivt Ap på plass.

Et annet viktig element er at Christine Sagen Helgøs farvel til rådhuset skjer samtidig med avgangene til varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) og Per A. Thorbjørnsen (V). De to sentrumspolitikerne har vært viktige som støttespillere i det daglige og garantister for at Stavanger Høyre fremdeles er lyseblått.

Stavanger har i motsetning til andre storbyer kommet godt ut av et Høyre-styre, selv om forskjellene i byen har økt på Sagen Helgøs vakt. Håndteringen av oljekrisen og det brå oppsvinget i arbeidsledighet var rettedalsk proaktivt, og det er neppe overraskende om ett av Christine Sagen Helgøs framtidige jobbtilbud kommer fra Erna Solberg.