Byttebuå har fått vektere, men den er fortsatt gratis

I vinter var det mange alvorlige hendelser ved Byttebuå. I april satt styret i IVAR inn vektere. – Bedre med vektere enn å ikke ha gratistilbudet, sier styremedlem Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

– Det burde forsette å være gratis, fordi det er hele meningen med tilbudet. Vi kan ikke la noen ødelegge for andre, sier Moi Nilsen til RA. 

De Moi Nilsen refererer til her er såkalte «oppkjøpere». Tidligere i vinter ble det kjent at det hadde forekommet en rekke alvorlige hendelser på Byttebuå på Forus. Det var aggressive personer på byttebuen som sloss med hverandre og som hadde gått til fysisk angrep mot personalet og de andre til stede.

Hendelsene involverte «oppkjøpere». Personer som venter ved Byttebuå for å finne ting de kan selge videre med profitt.  

Utestenge

Under styremøtet i juni ba styret om en juridisk avklaring på om det var mulig å bortvise uønskede personer. Moi Nilsen mener det er en selvfølge.

– Må må bare sette opp klare regler for hva som er akseptabelt. Man burde kunne bestemme selv hvem som skal få komme inn i sin egen «butikk», sier han.

Byttebuå blir mye besøkt og er et populært tilbud, både for dem som setter fra seg ting og de som henter ting.

Det var 100.000 innom i 2016, og etter at den nye versjonen kom lå tallet på 160.000. Det er mange mennesker å holde styr på. Avdelingsleder på renovasjon Audun Roalkvam holder litt tilbake, ettersom styret ikke er orientert om utviklingen, men forteller at vektere er til stede i helgen, om morgenene og når det trengs. 

– Målet er å drifte Byttebuå best mulig, sier Roalkvam til RA.

«Texas»

– Jeg er glad det kom en løsning med vektere og at bua ikke ble en betalingsløsning, men det kan jo ikke være «helt Texas». Samtidig er det dumt at vi nå må bruke penger på vektere, det er ikke slik det skal være, sier Moi Nilsen.

Han forklarer at Byttebuå er for folk flest, ikke for folk som vil gjøre stor profitt på det som leveres der.