Nyheter

Bygger på skjør enighet

Stefan Löfvens andre regjering er på plass. Den består av de samme partiene som den første, men politikken har totalt skiftet retning.

Etter rekordlange forhandlinger nådde Stefan Löfven målet og får fortsette som landets statsminister.

I dag presenterte han sin nye regjering. Den består av de samme partiene som i forrige regjeringsperiode, Socialdemokraterna og Miljöpartiet, men Löfven har gjort flere rokeringer i statsrådspostene. Seks nye ansikter har fått plass i regjeringen og mange gamle har byttet plass. Den nye regjeringen har flere kvinner enn menn.

– Vi er en feministisk regjering, slår Löfven fast.

Stefan Löfven har også greid sitt andre mål – å bryte opp den borgerlige alliansen, men ikke uten at de liberale sentrumspartiene Centern og Liberalerna fikk sette sitt tydelige preg på den nye regjeringens politikk: En gjennomgang avisen Dagens Nyheter har gjort viser at det er Centern og Liberalerna som har fått gjennomslag for flest av sine valgløfter i de 73 punktene som utgjør samarbeidsavtalen regjeringen bygger på.

Mens Socialdemokraterna har fått gjennomslag for færrest valgløfter og har også måttet gå med på flest forslag som direkte strider mot den politikken de gikk til valg på, ifølge avisen.

Les mer: Vänstern lover ikke evig troskap til Löfven

Kutter skatt

Tross sprikende politikk har statsminister Löfven store ambisjoner for den nye regjeringen. Sverige skal blant annet bli verdens første fossilfrie velferdsnasjon, og regjeringen skal gjennomføre flere store reformer.

– Vi innleder et historisk samarbeid. Sverige trenger store reformer, disse kan vi nå ta tak i sammen over gamle blokkgrenser, sa Löfven.

Statsministeren lover blant annet en ny stor skattereform. I samarbeidsavtalen mellom regjeringen, Centern og Liberalerna går partiene inn for lavere skatter, blant annet skal toppskatten for de med høyest inntekter bort.

Socialdemokraterna er blitt kritisert for å nå føre en høyreøkonomisk politikk for de aller rikeste, men den nye skattereformen skal føre til mindre forskjeller, ifølge Löfvens regjeringserklæring.

Regjeringen vil bruke fem milliarder kroner ekstra årlig på velferd og lavtlønnedes pensjon skal økes.

Gått av i protest

Löfven trakk også fram flere av Centerns seire som endringer i ansiennitetsprinsippet i den svenske arbeidsmiljøloven.

Dagens regler sier at den som ble ansatt sist skal først ut om en bedrift får behov for å si opp ansatte. Det er et viktig prinsipp for Socialdemokraternas nære allierte i LO, men i den nye samarbeidsavtalen har Socialdemokraterna gått med på Centerns krav om at arbeidsgiver oftere skal kunne gjøre unntak fra dette slik at kompetanse skal kunne vektlegges mer enn ansettelsestid.

Ifølge Dagens Nyheter var det dette spørsmålet som avgjorde at Sverige nå har fått en regjering på plass.

Det har ikke manglet på kritikk mot den rødgrønne regjeringens høyrevending etter at samarbeidsavtalen ble kjent i forrige uke. Socialdemokrater Dagens Nyheter har snakket med er urolige for hvor det bærer.

– Likestillingen er den store bekymringen. Det er klart at partiets troverdighet i skattepolitikken risikerer å undergraves. Vi er redd for at Sverige rives i stykker, sier en av dem.

I Miljöpartiet er det flere sentrale politikere som har trukket seg i protest etter at samarbeidsavtalen ble kjent.

Valget av Amanda Lind fra Miljöpartiet som ny kulturminister ble mest diskutert i svenske medier i går. Foto: NTB Scanpix

Omstridt kulturminister

Den nye regjeringen skal dermed langt på vei drive en politikk de selv ikke gikk til valg på, mens sentrumspartiene Centern og Liberalerna har fått stor makt over regjeringens politikk uten å selv stå til ansvar for den i regjering.

Regjeringen er i tillegg avhengig av Vänsterpartiets støtte for å få flertall for politikken i Riksdagen. Partileder Jonas Sjöstedt har truet med at de vil stemme for å avsette Löfven som statsminister om den nye regjeringen legger fram forslag i strid med hva Vänstern fikk gjennomslag for med regjeringspartiene i forrige periode.

– Det merkes at regjeringen har gått til høyre, sier Sjöstedt til Svenska Dagbladet.

Den statsrådsutnevningen som fikk størst oppmerksomhet i svenske medier var valget av 38 år gamle Amanda Lind fra Miljöpartiet som ny kulturminister. Mange er opptatt av de lange rastaflettene hennes, men hun blir også kritisert for manglende kulturpolitisk erfaring. Flere sier også til Svenska Dagbladet at kulturministeren er så viktig at Socialdemokraterna burde tatt posten fra Miljöpartiet.

Den nye regjeringen har også plass til et comeback fra sosialdemokraten Anders Ygeman som måtte gå av som innenriksminister i 2017 etter en stor IT-skandale i den svenske Transportstyrelsen der store mengder sensitiv informasjon ble håndtert av ikke-sikkerhetsklarert personell i Romania. Nå har Ygeman fått ny tillit som infrastrukturminister.

Mer fra Dagsavisen