Like utenfor Gjestehavna innerst i Vågen i Sandnes ser Thor Magne Seland (H) for seg et bybad. Foto: Arne Birkemo

– Bygg heller bybad i sentrum

I 2007 vedtok bystyret i Sandnes å lage sandstrand i Luravika. Ti år etter har det kommet en flytebrygge, mens svar på grunnforholdene og hvor mye sand som kan fylles i sjøen er på vei. Thor Magne Seland (H) mener man i stedet bør se på et mulig bybad i sentrum.

24. april 2007 vedtok bystyret i Sandnes enstemmig at det skulle lages sandstrand i Luravika. Siden den gang har ting gått tregt. I fjor ble det satt opp en flytebrygge i sjøen, og det ble tilrettelagt for badeplass i Luravika.

Stranden er ennå ikke på plass. Den kommer tidligst sommeren 2018, ifølge Arne Jørgensen, resultatenhetsleder for prosjektstyring i Sandnes kommune

– Vi begynte å ta prøver av grunnforholdene i Luravika etter påske. Resultatene får vi om rundt én måned. Grunnforholdene vil gi oss svar på hvor mye sand og masse som kan legges ut i viken og hvor den kan legges for å ikke bli vasket bort, forklarer Jørgensen til RA.

– Nok av sandstrender

Høyres gruppeleder i Sandnes, Thor Magne Seland, er skeptisk til ny sandstrand i Luravika, og mener man heller bør vurdere et bybad i indre havn.

– Vi har jo så mange sandstrender i distriktet. Det står ikke på badeplasser. Skulle jeg ha lagt meg ned på en sandstrand, så ville jeg heller tatt turen til Bore enn Luravika – hvor toget dundrer bak ørene mine, sier Seland til RA.

– Dessuten vet vi ikke hvor mye en strand på Lura vil koste, da vi ikke vet resultatene fra grunnprøvene, sier Seland, som understreker at han ikke er mot strand på Lura.

– Det er et kjempeflott supplement, men først ville jeg ha prioritert å få ferdig sykkelstien forbi Luravika.

Bybad

I stedet for å bruke penger på sandstrand i Luravika, vil heller Seland prioritere å bygge et bybad i Sandnes sentrum.

– Kanskje ikke helt innerst i havna, men ut på sidene. Ved Havnespeilet, bortover Havneparken. Hana-siden er også mulig, mener Seland, inspirert av bybadene Islands Brygge og Copencabana i den danske hovedstaden København.

Seland mener sandnesgauken har liten tilknytning til sentrumshavnen i Sandnes i dag.

– Med et bybad får vi opp fornemmelsen om at Sandnes er en havneby. Få føler tilknytning til havna. Det har vært en havn for gods, lasting og lossing. Området har vært stengt for folk. Nå transformeres området likevel. Havneparken kommer, som vil løfte hele sentrum og området rundt havna, sier Seland, som ønsker debatt.

Høyre-politikeren er opptatt av at et sentrum må ha «noe for alle».

– Et bybad vil tilføre Sandnes noe nytt og unikt. Noe ingen andre har. Så har folk enda en grunn til å ta turen til sentrum, enten det er shopping, skating eller bading, sier Seland.

Wirak: – Er på blokken

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) sier Seland ikke kommer med noen «nye ideer» om bybad.

– Vi ser på mulighetene med å få til en badeplass i sentrum i forbindelse med utbygginger. Vi ser også på mulighetene i Havneparken. I fjor var jeg og rådmannen på befaring i andre byer. Kristiansand har en flott bystrand, sier Wirak.

Foreløpig er foreligger det ingen konkrete planer. Wirak sier et bybad ikke kommer over natten.

– Haster det ikke å få på plass planer – om et bybad skal bygges i sammenheng med andre utbygginger?

– Alt haster, men vi må ta dette i rett rekkefølge. Det er viktig å holde alle muligheter åpne, men vi må heller ikke glemme at det også må finansieres, svarer Wirak.

– Ikke enten eller

Ordføreren sier at man ikke trenger å velge mellom strand i Luravika og bybad i sentrum.

– Det er to prosjekt med helt forskjellig prisklasse. Strand i Luravika vil koste tre millioner kroner. Vi bruker motkonjekturmidler, sier Wirak.

Selv om kommuneadministrasjonen sier at Lura-stranda kommer tidligst sommeren 2018, håper Wirak at stranden muligens kan komme i år.

– Det er mulig det ikke går, men rådmannen gjør det hun kan for å få det til, sier Wirak.