Nyheter

Byens toppkokker hyller «Doffen»

Christopher William Davidsens sølv-medalje i Bocuse d’Or beviser Norges vinnerinstinkt, og setter landet og regionen på matkartet for alvor, sier flere av byens toppkokker.

av Tone Helene Oskarsen

Mange av landets kokker var samlet i Lyon for å bevitne Kvernevik-mannen Christopher W. Davidsens sølvmedalje i Bocuse d’Or onsdag.

Blant dem var Charles Tjessem, som var i kjøkkenjuryen under årets konkurranse.

– For Christopher er dette fantastisk. I tillegg setter det Norge på kartet i konkurransearenaen, og jeg håper og tror det kan motivere flere til å bli kokker, sier Tjessem, som selv tok gull i den prestisjetunge konkurransen i 2003.

– Det er vanskelig å sammenligne med noe annet. Men utenom de personlige tingene som å gifte deg og få barn, er dette definitivt toppen av kransekaken. Jeg er kjempestolt av «Doffen» og det han har fått til, sier Tjessem.

– Sølv holder lenge for meg. Vi har gjort jobben vår, og det ble nesten gull. Jeg har på mange måter tatt et nytt fagbrev ved å være med på dette, sa Davidsen til NRK like etter at resultatet ble klart.

LES OGSÅ: Davidsen fikk sølv i Bocuse d'Or

Sultne på seier

Norge har nå like mange medaljer som vertsnasjonen Frankrike, og Tjessem tror noe av forklaringen kan være nordmenns konkurranseinstinkt.

– Det er ganske unikt og spesielt. Når det kommer til Bocuse d’Or går vi ut av oss selv for å få det til, sier Tjessem til RA.

Kokkekollega og Michelin-stjerneinnehaver Sven Erik Renaa er enig, og synes Davidsens prestasjon på vegne av Norge er fantastisk.

– Vi har konkurranseinstinktet som skal til i Bocuse d’Or, sier Renaa som selv har deltatt i konkurransen, og forteller at å trene til Bocuse d’Or kan sammenlignes med hvordan en idrettsutøver trener mot mesterskap.

– Man bruker den tiden som behøves, enten det er halvannet eller to år. Derfor er det ekstra positivt for Kokke-Norge, at vi får anerkjennelse for innsatsen vi legger i dette, sier han.  Selv håper han medaljevinneren starter egen restaurant.

– Jeg håper han gjør det, så vi kan vise verden at vi kan gjøre dette på restaurantnivå også, sier Renaa til RA.

LES OGSÅ: Nå kjemper han om kokkegull

En stor familie

Tangos Kjartan Skjelde var også til stede i Lyon, og beskriver stemningen som «euforisk».

– Det er en kjempebragd! Som kokk er Bocuse d’Or det største du kan vinne, og jeg tror mennesker som Christopher er en stor inspirasjon for unge kokker, sier Skjelde.

Fisketorgets Karl Erik Pallesen sier Davidsens sølv ble feiret som gull, og at det var stort å se kollegaen vinne.

– Jeg tror vi kommer til å se mye mer til Christopher framover, sier han, som tror sølvet kommer til å få stor betydning.

– Det er den største kokkekonkurransen i verden, og dette fører nok til at folk får øynene opp for både Christopher, Rogaland og Norge, sier han.

Pallesen tror det er de norske kokkenes samarbeid som gjør at vi lykkes, år etter år.

– Alle de gamle kokkene stiller opp og hjelper til med prøvesmaking og støtte. Vi er som en stor familie, sier han.

Mer fra Dagsavisen