Stavanger

Byens nye jazzscene

Kåkå Jazzxplosjon heter byens nye jazzscene som skal drives av Aleksander Grønstad på Sting Nere.

Grønstad fikk en oppfordring fra Kåkå om å starte opp en jazzscene, og lot seg ikke be to ganger.

– Jeg ble virkelig overrasket over hvilken fantastisk scene Sting Nere er for intime jazzkonserter. En fantastisk akustikk for slike konserter og med et lokale som får meg til å tenke på ekte tradisjonelle steder hvor jazz ble spilt, sier Grønstad til RA.

Han sier at Stavanger allerede har et frodig jazzmiljø med blant annet Stavanger jazzforum, Maijazz og Vintage Jazz.

– Det jeg nå har tatt på meg å starte opp er en jazzscene som kan bli et supplement til det vi allerede har. En scene hvor studenter fra jazzlinjen på UiS får et sted hvor de kan presentere seg for publikum. Men også et sted hvor vi inviterer profesjonelle jazzmusikere til å spille. Det å bli skolert musiker er mer enn å møtes i klasserom. Vi som skal bli musikere må også få erfaring med å spille for et publikum, sier Grønstad.

Konserter og jam

Han sier at i tillegg til selve konsertene blir det også jazzjam til langt ut på natt etter de obligatoriske konsertene.

– I og med at vi er en studentstyrt jazzscene håper jeg også at vi kan bidra med å presentere en friskhet og nyskapning som kan bidra som et supplement til de andre scenene i regionen vår, sier Grønstad.

Han har allerede arrangert en konsert med Milde Moses – et band med studenter fra Oslo.

– Vår neste konsert blir med det legendariske Pocket Corner på fredag. Et band med selveste Didrik Ingvaldsen. Bandet har blitt en institusjon innen frijazz både nasjonalt og internasjonalt.

Didrik et universitet

Ingvaldsen har i årevis fungert som et eget universitet for en rekke unge musikere. Blant annet Paal Nilssen-Love, Per Zanussi, Ståle Storløkken, Anders Hana, John Erik Kaada og Børge Fjordheim for å nevne noen, sier Grønstad.

Neste band ut er hans egen trio, Grønstad Trio med Aleksander Hoholm, Trond Martin Tanke og han selv. Det skjer 20. mai.

– Til høsten regner jeg med at vi i alle fall skal klare fem konserter med påfølgende jazzjam, sier Grønstad.

Han går nå på fjerde året på jazzlinjen ved UiS for å ta sin bachelor.

– Jeg ble bergtatt av jazz allerede da jeg gikk på videregående. Siden har jeg aldri snudd meg tilbake. Vi jazzmusikere er heller ikke så kresne med tanke på det å tjene penger. Får vi et knekkebrød, så klarer vi oss greit. Det er nesten som vi har fått et kall. En kan vel si det slik at jazzmusikere er det nærmeste en kommer misjonærer, sier Grønstad med et smil.

Mer fra Dagsavisen