Navn i nyhetene

Bydel uten snobber

Jan Gjerde har skrevet boken «Industriforstaden Hillevåg 1894-1960.» Han ønsket å få fortellingene om Hillevåg ned på papiret, og mener at bydelen har et enestående mangfold og mangler snobber.

Hvem: Jan Gjerde
Hva: Forfatter av boken «Industriforstaden Hillevåg 1894-1960.»

– Hva handler boken din om?
– Hillevåg. «Industriforstaden» tar utgangspunkt i at grunnlaget for ethvert samfunn er næringene og levebrødet. Hvem var de og hva drev de med i Hillevåg? Jeg har registrert over 250 virksomheter fra 1894 – 1960. Dessuten inneholder den mye nytt om Hillevåg under krigen. Over 2000 tyskere bodde der, den var åsted for sabotasje og luftangrep.

– Hvorfor har du skrevet bok om dette? 
– Jeg ønsket å sette ned på papiret alle fortellingene jeg hadde hørte om Hillevåg. Hillevågs historie er både rik og spennende. Varer fra Hillevåg ble solgt over hele landet og mye ble også eksportert – til alle verdenshjørner. Dessuten ble jeg provosert av Tore Renbergs beskrivelse av Hillevåg: «Mens oljå rant nedover regionen og smurte Stavanger inn med glans, var det som om Hillevåg ble glemt. Ingen pumpet penger inn i Hillevåg. Bydelen fikk ligge og ruste med småfabrikker, bilhaller og engrosutsalg.» Jeg liker ikke at han snakker ned Hillevåg, selv om det «bare» er litteraturtur. Jeg ønsker at han som lokalpolitiker skal gjøre bot.

– Hvem er målgruppen til boken? 
– Først og fremst de som har gått på Kvaleberg skole. Og som foretok sine «klassereiser» fra oppvekst i Hillevåg. Men også alle de som nå er tilflyttere og som ønsker å vite noe om bydelen. Og så mener jeg at både medlemmer av bydelsutvalget og byens politikere skal ha boken som «pensum».

– Hva er ditt forhold til Hillevåg? 
– Hillevåg er min barndoms dal. Mye av min identitet ble dannet der. Og så følger jeg med i alt det som nå skjer med boligbygging, nye virksomheter og opprustning av friarealer. Selv om jeg nå bor på Vestre Platå, er jeg medlem av Hillevåg Historielag. Anbefales alle som har røtter i Hillevåg.

– Har du en favoritt fun-fact om Hillevåg? 
– Hillevåg har ikke vært redd for å gå i bresjen: Sven Andersen Møbelfabrikk var den første fabrikken i landet som i 1948 innførte femdagers arbeidsuke – 20 år før industrien ellers. Den ble derfor ekskludert av Arbeidsgiverforeningen.

– Hva er det beste med Hillevåg?
– At bydelen har både universitet, universitetssykehus, mange skoler, barnehager, kirker og moskeer. Bydelen har et enestående mangfold og mangler snobber.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Her må det passe å nevne Alexander L. Kiellands næringslivsroman Fortuna. Den ble skrevet i Hillevåg i 1884. Kielland viser hvordan uansvarlighet, spekulasjonslyst og vennetjenester i en lukket krets, uunngåelig fører til økonomisk krise og rammer de svakeste sterkest.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Vi har abonnement på torsdagskonsertene til Symfoniorkesteret. Et stykke av Richard Wagner vil være rene «lykkepillen».

– Hvem var din barndomshelt?
– Albert Schweitzer

– Hvorfor det?
– At en tysker kunne få Fredsprisen i 1953 var spesielt. Hans humanitære innsats i Afrikas jungel var spennende som en Tarzan-film. Han er fortsatt et stort forbilde.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– At jeg gjør for lite for å motvirke aldringsprosessen.

– Hva kan man gjøre for å motvirke aldringsprosessen?
– Fysisk og intellektuell utfoldelse. Som for eksempel å reise, lese og lytte.

– Hva gjør du når du skal skeie ut?
– Da tar jeg Aud med på en langweekend til New York

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg har demonstrert mot atomvåpen, Vietnamkrigen og Israels behandlingen av palestinerne. I dag ville jeg demonstrert mot religiøse gruppers diskriminering av jenters rett til utdannelse.

– Er det noe du angrer på?
– Jeg tenker ikke i de baner.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Helst ikke noen jeg kjenner. Jeg synes at det er kjekkere med helt overraskende, nye bekjentskaper.

Mer fra Dagsavisen