Viking-trener Ian Burchnall innrømmer at han nok satte inn José Cruz for tidlig, men at han samtidig ikke hadde så mye valg. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Burchnall: – Forsvarsspillet vårt kan koste oss plassen

Viking-trener Ian Burchnall medgir at det var en kalkulert risiko å spille med José Cruz fra start i dagens kamp, og sier at han i løpet av de neste tre ukene vil teste ut å spille inn en ny formasjon.

Følg RA Sporten på Facebook!

Tre seiere og 15 poeng har det blitt på Vikings første 20 kamper. I snitt trenger du rundt 32 for å berge deg, og Ian Burchnall sier at dagens tap var

– Det er godt mulig det var for tidlig å starte med José, men jeg hadde egentlig ikke så mye valg. Sånn har det vært med de andre rokeringene i forsvaret i år også. Vi har ikke hatt muligheten til å spille inn en bakre firer, og du har helt rett når du sier at det kan koste oss dyrebare poeng vi ikke kan tape i kampen om å unngå nedrykk, sier Ian Burchnall til RA.

LES OGSÅ: Brann vant slaget om Vestlandet

Har fortsatt skjebnen i egne hender

Briten valgte å starte med Cruz på høyreback, fordi han ønsket Julian Ryerson høyere i banen. Sammen med han var en sylfersk Sime Gregov, en Kristoffer Haugen ute av posisjon og en Claes Kronberg på feil side. På benken satt en Andreas Nordvik ute av kampform, og ingen Samuel Adegbenro-erstatter for å endre kampbildet.

– De spillerne vi har hentet er stort sett fra det internasjonale markedet, og de har ikke spilt fotball på en stund da de er ute av sesong. På det norske markedet har vi blitt nødt til å kjøpe spillere, og det koster penger. De er klare for kamp, men vi har ikke hatt muligheten til å hente så mange av dem. Så ja, det er klart at vi gjerne skulle hatt alle forsterkningene klare med en gang, men det er det som gjør de neste tre ukene så viktige, sier Burchnall som etterlyser flere ledere i laget.

– Etter vi tar ledelsen må vi bli flinkere til å kontrollere kampen. Jeg ser ikke at vi har de lederne i laget som står fram på samme måten som Wormgoor og Heltne Nilsen gjør for Brann da de tar tilbake ledelsen. Der må vi ta lærdom av det Brann gjorde i dag, sier han.

LES OGSÅ: Venstreback Haugen trumfer Vikings midtstoppere

Vurderer formasjonsendring

Vikings neste kamp er ikke før om tre uker, da det først er cuprunde og så landslagspause. I mellomtiden skal Viking spille treningskamp mot Sogndal.

– Vi må se på hva vi kan gjøre. Kanskje skal vi prøve å endre formasjon og spillesystem, da de nye spillerne gir oss flere valgmuligheter. Vi må i hvert fall bruke de ukene vi nå har foran oss godt, da vi ikke får mange flere sjanser. Det er fortsatt opp til oss, og vi trenger ingen hjelp for å unngå nedrykk, men da må vi begynne å vinne, sier Burchnall.

Trekket med å beholde Ryerson høyt i banen fungerte til dels offensivt, da unggutten leverte det som kan ha vært sesongens mål på stadion da han på beste Paul Pogba-vis chippet ballen over en utrustende Brann-keeper Alexander Horwath.

– Vi kan ikke slippe inn så enkle mål gang etter gang. I dag var det bare å slå en høy ball i bakrom, også var det autostrada for dem hele kampen. Det nytter ikke å prøve å vinne fotballkamper hvis vi forsvarer oss så dårlig som det vi gjør i dag. Det er bare ikke godt nok å slippe inn fire mål hjemme for Brann, sier målscorer Ryerson.

Han er enig i at de stadige byttene på laget ikke gjør det enklere for Viking i kampen mot nedrykk.

– Vi har ikke et bredt nok lag til at vi kan erstatte dem som får karantene eller blir skadet. Og da må vi rokere på laget. Det er bare sånn det er, men samtidig har vi fått gule kort for bare tull hele sesongen. Nå må vi bare få satt det forsvaret fortere enn svint, for gjør vi ikke det har vi ikke en sjanse, sier Ryerson.

LES OGSÅ: Green registrert for spill i Eliteserien

Tre mål på tre kamper for Høiland

Tre seiere og 15 poeng har det blitt på Vikings første 20 kamper. I snitt trenger du rundt 32 for å berge deg, og dagens tap gjør dermed en vanskelig oppgave vanskeligere.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å prøve, selv hvor vanskelig det kan virke. Det er tøft og frustrerende å få sånne slag i fleisen hver kamp, for da vi tar ledelsen er det første jeg tenker på at nå må vi ri av de første angrepene. Men så kommer det et langskudd der som selvsagt går i mål, og da må du ta et minutt med deg selv for å plukke deg opp, sier han.

En av dem som har fått en pangstart på Viking-karrieren er Tommy Høiland. Der flere av dem ikke er i kampform, og ikke har prestert, har Høiland tre mål på tre kamper. Uten at det har blitt mer enn to poeng av det.

– I dag føler jeg det er mye kaos, og at vi går fra å spille veldig bra fotball til helt forferdelig dårlig. Vi angriper og forsvarer oss som et lag, og det at vi slipper inn fire mål er ikke bare forsvarets skyld. Det starter med oss på topp, så det at jeg har scoret i hver kamp spiller ingen rolle når vi ikke får med oss poeng, sier han.

LES OGSÅ: Wiggen ville gjerne hentet inn noen