Nyheter

Buøy bakeri er Rogalands første håndverksbakeri

Buøy Bakeri og Konditori er nå et sertifisert håndverksbakeri. Bakeriet håper sertifiseringen vil gjøre at flere ønsker å være lærling hos bakeriet.

Av Ingeborg F. Schriwer

Som første bakeri i Rogaland og andre i Norge, har Buøy Bakeri og Konditori mottatt et sertifikat på at de er et «håndverksbakeri». Sertifikatet blir utdelt av Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF).

– Vi har registrert dette merket «Håndverksbakeri». Med det mener vi et lite eller mellomstort bakeri som tar vare på norske håndverkstradisjoner innenfor bakerfaget. Vi legger vekt på at bakeriene skal være lærebedrifter med lærlinger og mange fagutdannede. De skal også produseres etter gamle håndverksteknikker, og de skal gjerne bruke norske råvarer, sier direktør i BKLF Gunnar Bakke, som mener Buøy er et godt eksempel på et slikt bakeri.

Bakeriene som ønsker dette sertifikatet må selv søke på BKLF sine nettsider. Jo-Krister Rasmussen som driver Buøy Bakeri, søkte med en gang han fikk høre om tilbudet.

– Det er en utrolig fin måte å få sette håndverksbakerne på kartet. Vi har jo fått et sertifikat som beviser at det vi gjør blir satt pris på, og at vi gjør noe riktig, sier Rasmussen til RA.

Ønsker lærlinger og faglærte

– Sertifikatet hjelper nok litt når det kommer til rekruttering. Folk vet at når de søker lære her, så får de lært alt fra bunnen av. Det betyr mye. Da får vi de søkerne som virkelig vil lære faget, sier bakeren til RA.

BKLF har gjort en rekke tiltak for øke satsingen på fagutdanning innen baker- og konditorfag. Et av tiltakene er sertifikatet.

– Vi har så å si alltid lærlinger, ofte både i bakerfag og konditorfag. De har gode fagkunnskaper og det er veldig, veldig viktig. Det gir jo oss en helt annen dimensjon når butikkpersonalet skal presentere produktene for kunden, sier Rasmussen.

LES OGSÅ: Rogaland er best på læreplasser

Forbrukermerke

Mest av alt skal håndverksbakeri-merket være et kvalitetssikring. Det skal gjøre forbrukerne klar over forskjellen mellom et bakeri som produserer alle varene sine fra bunnen av, og bakerier som for eksempel kjøper deig fra utlandet.

– Går du til et bakeri med dette merket, skal du forvente litt mer og få litt mer. Vi har ikke så mange enda, men de ambassadørene som får det er veldig gode. Merket gis virkelig ikke til hvem som helst, sier Bakke.

Mottakeren av sertifikatet får et skilt som kan henges utenfor bakeriet, og et veggsertifikat.

– Vi skal få skiltet opp på veggen, og vi skal bruke det for det det er verdt i markedsføringen. Vi vil at kunden skal vite hva som er forskjellen på oss og andre bakerier. Som Gunnar sa, er det en del kriterier som skal ligge i grunn for å få den sertifiseringen. Det gjør at kunden skal være trygg på at når han kommer til oss, så tar vi gjerne litt omveier og vi gjør ting for hånd, sier Rasmussen.

– «Våre varer er ikke bakt på linje og bånd, men med hjerte og hånd.» Det er slagordet vårt, legger han til.

Mer fra Dagsavisen