Jonas Gahr Støre (Ap) og Gro Harlem Brundtland på Spor 5 i Stavanger mandag ettermiddag. Foto: Tone Helene Oskarsen

Brundtland: – Nok er nok

Gro Harlem Brundtland mener det er ekstra viktig for henne å delta i årets valgkamp.

– Jeg har alltid vært med, men jeg er mer med i år. Det kommer av at vi nå har hatt fire år med borgerlig regjering, og jeg føler at nok er nok, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til RA.

– Nå har vi fire års erfaring med hva som skjer med Høyre og Frp i regjering, og jeg vil være en stemme for å få til et skifte. Derfor er det viktigere nå enn før at jeg er med, sier Brundtland, og nevner skattelette og oljepenger som avgjørende faktorer for henne. 

– De siste fire årene har det blitt lagt vekt på skatteletter, og det har blitt brukt oljepenger til det. Det kan vi ikke fortsette med, sier hun.

LES OGSÅ: – Skal godt over 30 prosent

– Trengs du i denne valgkampen?

– Jeg tror alle bidrar og trengs, inkludert meg. Jeg tror ikke min stemme er avgjørende, men min stemme er én av mange, og vi trenger mange. Kanskje kan jeg vekke opp noen av velgerne som var begeistret for partiet da jeg var statsminister på 80- og 90-tallet. Det håper jeg, at jeg kan mobilisere noen velgere, sier hun. 

– For mye person

Arbeiderpartiet har scoret lavt på en rekke meningsmålinger den siste tiden. Brundtland synes meningsmålinger og personsaker har fått for mye plass i årets valgkamp. 

– Det har vært altfor mye oppmerksomhet rundt person i denne valgkampen. Og det har vært så mange meningsmålinger at for store deler av for mange debatter bare har dreiet seg om tall. Det er nye målinger så ofte at vi nesten ikke får pratet om politikk, sier Brundtland. 

Også Jonas Gahr Støre (Ap) synes meningsmålingene tar mye plass. Mandag kveld var han på Spor 5 i Stavanger sammen med Brundtland og tidligere NRK-programleder Anne Grosvold i forbindelse med deres «rød sofa turné», der de møttes i den røde sofaen for politisk samtale. 

«Meningsmålingsdrevet valgkamp»

Under samtalen sa Støre at han synes årets valgkamp har blitt en «meningsmålingsdrevet valgkamp». 

– Meningsmålingene har stor betydning for oppmerksomhet i pressen, og det respekterer jeg. Men vi må også kunne snakke om politikk og om saker, ikke bare om tall, sier Støre til RA.   

LES OGSÅ: Ta vår store valgomat

Søndag la Arbeiderpartiet fram sin 10-punktsplan for sine første 100 dager i regjering, som blant annet omhandler mer penger til sykehus og en økning i fedrekvoten. 

– Det er kanskje uvanlig for Ap men en slik plan, men det er fordi vi vil at folk skal vite at vi skal sette i gang med én gang, sa Ap-lederen under sofapraten.

– Så det er nå dere virkelig setter inn høygiret?

– Nei, vi har vært i høygir lenge. Men de ti punktene er en konkretisering folk vil kjenne igjen, sier Støre til RA.

Støre har jobbet tett med Brundtland i flere år, og sier han har lært mye av henne. 

– Engasjementet for rettferdighet og sosialdemokrati har jeg lært av Gro, sier han.