På topp: Blant de mest søkte motemerkene på finn.no er Gucci.

Brukt luksus til jul

Lyst til å gi bort noe skikkelig fint til jul? Rolex, Louis Vuitton, Chanel, Gucci? Tenk brukt, da vel!

For nordmenn som elsker luksusvarer fra kjente motehus har nettsteder som eBay og bloppis lenge vært redningen. Der kan man komme over eksklusive varer til sterkt reduserte priser – lønnsomt selv etter toll. I år har det også gitt seg utslag i julehandelen. Mange arrangerer private pop-up-butikker og byttekvelder. Nettstedet finn.no kunne nylig melde at folk i Osloområdet aldri har søkt mer etter brukte luksusartikler på deres sider, og blant favorittene som seiler opp som mest søkt etter er Rolex og Louis Vuitton.

– Jeg reiser mye i jobben og tar ofte med meg flere kofferter full av sko og klær, og holder pop-up-shops der jeg selger sko og klær fra eget klesskap på de stedene jeg besøker, sier Marianne Jemtegård, moteekspert i TV 2.

– Designervarer er altfor dyre til å bare kaste eller henge på loftet for å samle støv, det er mye bedre om de får leve videre hos noen andre når du ikke lenger kan bruke dem selv. Ekstra moro er det å se folk som kanskje ellers ikke hadde hatt råd til å kjøpe seg en Chanelveske eller ett par Louboutin-sko kan få drømmene sine oppfylt og unne seg begge deler, sier Jemtegård.

Bomkjøp

Selv handler den profilerte moteeksperten ofte på nett, og da hender det også at det blir noen bomkjøp.

– Og det er jo ikke alltid jeg gidder styret med å returnere, jeg tenker kanskje: ok den kan jeg bruke når jeg får gått ned ett par kilo eller noe sånt. Men, det skjer jo ikke. Da er det bedre å selge det. Det betyr også at mye av det som faktisk selges second hand er så godt som ubrukt, sier Jemtegård.

Unikt

Seks millioner mennesker er innom finn.no hver uke, og de mest søkte merkene på luksusvarer er Rolex, Louis Vuitton, Chanel og Gucci.

– Mye av det som selges på finn er gjenstander med god kvalitet og produkter som fortjener å bli brukt flere ganger. Særlig blant barn og unge er det stor utskiftning i utstyr og garderobe, og mye rekker knapt å bli utslitt før det ikke passer lenger, sier Kristine Eia Kirkholm, informasjonsansvarlig for finn.no. Selvfølgelig spiller prisen en rolle, men hun tror også andre kriterier spiller inn når vi handler brukt:

– Bruktmarkedet gir anledning til å kjøpe noe helt unikt som du kanskje ikke finner i annenhver butikkhylle, sier Kristine Eia Kirkholm.

Bondevett

Skal du handle brukte designervarer er det viktig å ta noen forholdsregler så du ikke blir lurt. Marianne Jemtegård har følgende tips:

– Du bør be om kvittering og sertifisering fra produsenten, men du kan aldri være 100 prosent sikker. De som kan forfalske en veske kan sikkert like gjerne forfalske et stykke papir. Men det er også noen andre måter å sjekke produktene på. Les deg opp på merket du er ute etter, se hvilke kjennetegn som skiller originalene fra kopiene – det kan være alt fra hvordan sømmene møtes, hvordan mønsteret ser ut ved veskelåsen, slike ting som gjerne motehusene bruker for å markere originalitet, sier Jemtegård, og anbefaler ellers deg som er på merkevarejakt å være skeptisk og bruke sunt bondevett.

– Høres et tilbud litt for godt ut til å være sant? Ja da er det nok ofte også det. Kommer du over en Birkinveske til 15 000 kroner for eksempel, er den garantert falsk. Send aldri penger eller motta objektet du vil ha i posten, møt selgeren og undersøk produktet først dersom det er mulig, sier Marianne Jemtegård.