Nyheter

– Brostein er estetisk pent, men for oss i rullestol er det helt håpløst

Etter at Frank Pedersen ble avhengig av rullestol unngår han flere sentrumsgater på grunn av ubehaget det medfører når han kjører på brosteinen. KMU-leder Per A. Thorbjørnsen forstår frustrasjonen brosteinen skaper, men mener det finnes råd.

Bilde 1 av 2

Av: Tone Helene Oskarsen og Kathinka Skott Hansen

Rullestpolnbrukeren savner universell utforming i byen.

– Å kjøre på brostein er veldig ubehagelig, og ikke kjekt i det hele tatt. Jeg orker ikke utsette meg for all den ristingen og ubehaget kjøring på brostein medfører. Og det betyr jo at halve sentrum er «off limits» og utilgjengelig for meg. Og det synes jeg er forferdelig trist, sier Frank Pedersen til RA.

I kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) forrige uke ble opprustning av Arneageren diskutert, og der ble det vedtatt at «dekket skal i all hovedsak bestå av brostein og det er nødvendig å foreta oppretting.»

– Å rette opp brosteinen vil selvfølgelig hjelpe litt, men det løser ikke problemet, for det er brosteinen i seg selv som er problemet. Det kommer likevel til å riste, og når det kun er brostein utelukker det at jeg kan kjøre der, sier han.

LES OGSÅ: At en person som sitter i rullestol har ønske og behov for å være med venner er ikke et særlig behov

Ønsker skiferspor

Før Pedersen ble avhengig av rullestol i 2015 tilbrakte han mye tid i sentrum og på Sølvberget. Ved hjelp av taxi som kjører ham til baksiden av bygningen får han fortsatt besøkt kinoen og biblioteket, men han unngår så langt det lar seg gjøre å kjøre over Arneageren.

– Nei, dette er ikke en plass for meg lenger, sier Pedersen.

Han ønsker seg spor på bakken, slik at han enklere kan komme seg rundt. Han viser til baksiden av Sølvberget, i Steinkargata, hvor det er lagt til rette med skiferspor.

– Skiferen går fint an å kjøre på, og dobbeltsporet gjør at jeg helt greit kommer meg fram og tilbake. Hadde det vært lignende spor på Arneageren – og kanskje videre til Søregata eller Arkaden, så kunne jeg benyttet meg av byen mye oftere, sier han.

– Jeg mener ikke at de skal fjerne all brosteinen, men hadde det vært et spor gjennom Arneageren hadde det hjulpet veldig. Så kan det være så mye brostein de bare vil ellers, legger han til.

Hovedproblemet med å kjøre rullestol på brostein er ristingen, ifølge Pedersen. Selv om rullestolen har god støtdemping hjelper det lite gjennom de brosteinsbelagte sentrumsgatene. Han sammenligner det med å kjøre buss eller bil gjennom Kongsgata.

LES OGSÅ: 152 millioner tatt ut av barnehager i Rogaland

Unngår Arneageren

Pedersen håper, når saken om Arneageren tas opp igjen før sommeren, at det blir vedtatt å legge spor over plassen.

– Det er ofte aktivitet i sentrumsgatene og på Arneageren. Når det ikke er skikkelig tilrettelagt blir jo jeg utelukket fra det. Det snakkes mye om universell utforming i disse dager, men det er ikke mye universelt her, sier Pedersen, som ikke tror han er alene om å føle ubehag når han kjører over brosteinen.

– Jeg kjenner flere rullestolbrukere som unngår enkelte sentrumsgater og Arneageren, sier han. Det ideelle for ham ville vært spor gjennom alle de brosteinsbelagte gatene, men i og med at Arneageren nå skal rustes opp er det i første omgang der han håper på endring.

– Nå som de skal ruste opp der hadde det jo vært veldig greit om de tok hensyn til oss rullestolbrukere også. Det ser sikkert fint ut med brostein for dem med vanlig førlighet, men for oss i rullestol er det helt håpløst. Jeg forstår at brostein er estetisk pent, men det funksjonelle må gå foran, sier han.

Ivaretar særpreget

KMU-leder Per A. Thorbjørnsen forstår frustrasjonen brosteinen skaper, men mener det finnes råd.

Forrige uke ble Arneagerens framtid diskutert i Kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU), og det ble fremmet et fellesforslag fra H, V, Pp og FNB.

– Vi har levert premissene våre til administrasjonen, og nå ligger utfordringen hos dem til å utarbeide en plan, med alternativer knyttet til fontene, scene og trafikkavvikling, sier KMU-leder Per A. Thorbjørnsen (V).

###

Per A. Thorbjørnsen (V). Foto: Stein Roger Fossmo

KMU vil komme med et endelig vedtak i løpet av noen måneder, og Thorbjørnsen håper de kan ha planen klar til sommeren.

– Vi har sagt at det er viktig at særpreget på Arneageren ivaretas, hvilket betyr at brosteinen beholdes i all hovedsak, sier han.

Forståelig

I høst hadde KMU et arbeidsmøte med blant annet

Funksjonshemmedes råd, og mottok innspill om hvordan det er ønskelig at framtidige Arneageren blir.

– Funksjonshemmedes råd ønsket først og fremst bedre tilrettelegging for rullestolbruk i sentrum, og det mener jeg vi har ivaretatt delvis i vårt forslag, sier Thorbjørnsen.  Han forstår at de med funksjonshemning, og hjelpemidler som rullestol, mener at brosteinen kun er til hinder og ubehag for dem.

LES OGSÅ: Sorgfullt, sint og bevegende om å sitte i rullestol

– Det er klart jeg har forståelse for problemet, men vi ønsker ikke å skifte ut brosteinen med et annet belegg, sier han.

For å bevare særpreget mener Thorbjørnsen at det heller bør legges til rette for spor over steinen i et annet gatebelegg.

– Byen skal være et sted for alle, så det er klart vi ønsker å tilrettelegge bedre for universell utforming. Men Arneagerens opprinnelse går tilbake til middelalderen, så vi har noen forpliktelser, sier han.

Komplisert

Brosteinen finnes ikke kun på Arneageren. Den fortsetter i alle gatene inn og ut av plassen.

– I neste omgang må vi se på disse sidegatene. Det hjelper ikke å tilrettelegge ved Arneageren, hvis det fortsetter å være vanskelig å ferdes i de andre gatene. Den dag i dag er det fryktelig ujevn brostein, så vi skal ha en nødvendig oppretting, sier Thorbjørnsen.

Han kan ikke love noen konkrete endringer per dags dato, men er sikker på at det blir forbedringer.

– Vår åpenbare intensjon i vedtaket er å gjøre Arneageren til samlingsplass for alle. Dersom noe annet skjer er det oppsiktsvekkende, sier han.

LES OGSÅ: Ferske tall fra Sør-Vest politidistrikt viser at kun 21 av 314 anmeldte voldtektssaker i løpet av de siste to årene har endt i fellende dom

Mer fra Dagsavisen