Don og Betty Reeby fra Plymouth i England har vært på besøk i Stavanger tidligere, men de likte det så godt at de så seg nødt til å komme tilbake igjen. Spesielt liker de blomsterhagen på Hidle. Foto: Roy Storvik

Britiske turister på hagebesøk

De britiske cruiseturistene ble overveldet over norsk natur, og spesielt over blomsterhagen på Hidle.

Følg RA på Facebook og Twitter!

«The scenery is so lovely», utbryter Don Reeby fra Plymouth i England idet blomsterhavet på Flor og Fjære møter ham. Han og kona Betty har besøkt Stavanger én gang tidligere, og de har sett både Preikestolen og Gamle Stavanger, men de likte det så godt at de så seg nødt til å komme tilbake.

– Vi elsker Norge! Og det er vanskelig å ikke komme tilbake til Stavanger. Skjønnheten ligger i at havna er midt i hjertet av byen, sier Don, som torsdag morgen ankom byen i cruiseskipet «Saga Sapphire».

LES OGSÅ: Kjell viser turistene lokale perler

Sammen med nesten 60 andre tok de hurtigbåten fra Skagenkaien for å se på blomsterhagen på Hidle.

– Det er så fredfullt her. Så romantisk og fullt av liv, sier Betty idet hun går gjennom de 50.000 plantene på Flor og Fjære.

35.000 gjester

Siden første prøvesesong i 1995 har det gått bra for den familiedrevne hagen, og de har nå mellom 30.000 og 35.000 besøkende i løpet av sommerhalvåret. Vertinne Siri Bryn synes de britiske turistene er noen av de koseligste, kanskje fordi de er over gjennomsnittet interessert i hager og hagearbeid.

– Det er koselig når turistene blir så begeistret, og vi har opplevd at mange kommer igjen både én og to ganger, sier Bryn, som sier det er spesielt koselig når britene kommenterer at det er den fineste hagen de noen gang har vært i.

Som et bilde

En annen av cruiseturistene som hadde tatt turen ut til Hidle var Kristen fra Dorchester. Hun har tidligere jobbet som gartner, og er derfor veldig fascinert av hager.

– Jeg skulle veldig gjerne sett Preikestolen mens jeg var her, men hagen vant denne gangen, sier Kristen.

Hun synes det var en flott opplevelse, og etter en kort lunsj på cruiseskipet skal turen gå videre for å se på Gamle Stavanger, Domkirken og Fargegata.

– Dette er et vakkert land, men været er like dårlig som i England, avslutter cruiseturisten.

Mye å by på

Region Stavanger ser en liten endring i turisters reiseønsker.

– Preikestolen er like populær som alltid, men nå ser vi at det blir stadig større etterspørsel etter Kjerag, opplyser reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupland, til RA.

Hun tror forklaringen kan skyldes «adventure tourism», nemlig at folk ønsker en litt tøffere og mindre befolket tur. I tillegg har nå turistene blitt opptatt av en annen ting.

– Mange vil gjerne vite hvor de kan leie sykler, sier Saupstad, som legger til at i tillegg til de nevnte tingene er også Kongeparken, jærlandskapet, Nuart-kunsten og Gamle Stavanger godt besøkte steder.

– Vi har så utrolig mye å by på i denne regionen, og Stavanger er virkelig blitt en feriedestinasjon nå, sier Saupstad.