Fra venstre Denis Bruhn, Anna Skretting Beneventi, Lene Sjo Fredriksen og Kine Veland. Foto: Kjersti Riiber

Brennesle og løvetann på lunsjmenyen

Skvallerkål, brennesle og løvetann er bare noen av ingrediensene når klasse 7b ved Nylund skole lager lunsj.

Kun dager unna sommerferie for 7.-klassingene ved Nylund, kribler det litt ekstra i kroppen. Da er det greit å komme seg ut og nyte selvlaget lunsj i skolens vitengård i Ramsvik kolonihage. På 7. trinn er det ikke mat- og helsefag, derfor har gründerne Tamara Kuklina og Therese D’Este Thomassen startet konseptet Fra hage til mage – hvor de vil gi barn og unge et innblikk i hvor maten kommer fra og hvordan den dyrkes.

LES OGSÅ: Gründerkollektiv med plass til unge innovatører

Klasse 7b starter med å plukke med seg spiselige planter de finner i veikanten; skvallerkål, geitrams, brennesle og løvetann.

– Ta på undersiden av neslebladene, da slipper dere å brenne dere, advarer Thomassen før elevene starter hamstringen.

– Og husk, de minste bladene er best.

Jo flere kokker

Vel tilbake i kolonihagen starter kuttingen, eltingen og vispingen. Elevene deles i fire grupper som får ansvar for å lage grønnsaksspyd, pinnebrøddeig, vaffelrøre og nestlepesto. Med mange kokker blir det litt søl …

LES OGSÅ: Sats mer på matlaging i skolen!

– Det tiende egget gikk i gulvet, utbryter Bella Blåtind hos vaffelgjengen.

Oppstarten for prosjektet var sist uke. Felleskjøpet er med som sponsor og Kuklina og Thomassen har også inngått en intensjonsavtale med TD Veen, Skagenfondene-gründer Tor Dagfinn Veens investeringsselskap rettet mot sosiale entreprenører.

– Mat og matlaging er veldig viktig for oss, særlig prosjekter som er rettet mot barn. Dette er et unikt konsept som kan bidra til sosial endring. Vi støtter prosjektet med rådgivning og kapital, så er det opp til dem å etter hvert skape en bærekraftig bedrift, sier Øystein Lunde Ohna hos TD Veen. 

Med intensjonsavtalen kan prosjektet sannsynligvis holde det gående i ett år til, men de er stadig på jakt etter nye samarbeidspartnere.

– Vi skal bruke sommeren til å bygge en kjøkkenhage, samtidig som vi skal jakte på flere investorer. Stadig flere bedrifter blir bevisste på viktigheten av sosiale entreprenørskap, sier Tamara Kuklina.

Blide elever

Og at 7.-klassingene setter pris på et litt annerledes undervisningsopplegg, er det liten tvil om.

LES OGSÅ: Skikkelig næring, bedre læring

– Det er veldig kjekt! Vi hadde mat- og helsefag i 6. klasse, men i år har vi ikke hatt noe, sier Sandra Marie Solheim Kühn.

Elevene som allerede har deltatt på prosjektet, sier at de synes matlagingen er kjekkest.

Av oppgavene elevene måtte gjennom i går, var det nok brenneslesankingen som var den største utfordringen.

– Det gikk greit, men det var litt skummelt, sier Sandra.

– Du kan lage pesto av det – og suppe. Neslesuppe er godt, skyter Mathilde Brunstad Backlund inn.

Lærer Wenche Gjøse tror barna har stort utbytte av Fra hage til mage.

– Dette er en fin repetisjon av det de lærte i mat- og helsefaget i fjor, mener Gjøse.

LES OGSÅ: Kjemper videre for nedlagt skoleprosjekt