Nyheter

Borgerlig flertall på ny måling: Fortsatt jubel for Erna

Høyre er nå Norges største parti, mens Arbeiderpartiet fortsetter å falle.

Av Stian Fyen (ANB)

Det viser oktobermålingen fra Opinion for ANB, den første målingen etter valget.

– Det er vanlig at de som vinner går litt opp etter valget, men de som tapte går litt ned. Det skyldes at analysene av valgresultatet gir positiv oppmerksomhet til de som vant, og negativ oppmerksomhet om de som tapte. Det kan skape en liten effekt, der folk slenger seg på og liker å bli assosiert med dem som vant, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Folk angrer ikke

I likhet med flere andre meningsmålinger publisert i oktober går Høyre fram og blir nå Norges største parti. Arbeiderpartiet går tilbake. Bortsett fra det er det små endringer om du sammenlikner med valgresultatet. Alle endringer er godt innenfor feilmarginen.

Fordi MDG på denne målingen havner over sperregrensa, blir det borgerlige flertallet knapt med 86 mandater.

– Det mest påfallende med tallene er at de likner veldig på valgresultatet. De aller fleste i denne undersøkelsen sier at de ville stemt samme parti i dag som de stemte ved stortingsvalget for en måned siden. Det har ikke skjedd noe radikalt nytt i norsk politikk siden valget, og folk angrer ikke på hva de stemte, sier Bergh.

Statsbudsjettet

Torsdag formiddag legger finansminister Siv Jensen fram sitt statsbudsjett. Det kan bety at de gode målingene for de borgerlige partiene ikke vil holde seg, tror Bergh.

– Særlig de siste fire årene har prosessen rundt statsbudsjettet vært vanskelig. Alle partiene har kommet litt dårlig ut fordi de har svelget kameler for åpen scene. Det er ingen grunn til å tro at det blir mindre vanskelig i år enn de fire siste årene. Den parlamentariske situasjonen har blitt mer komplisert, og regjeringen står svakere, sier valgforskeren.

Om målingen

Opinions meningsmåling for oktober er basert på 958 intervjuer foretatt 3.–9. oktober.

80 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra september i parentes):

Ap 25,8 (- 0,6), Høyre 26,7 (+ 0,8), Frp 14,9 (- 0,3), KrF 4,1 (+ 0,7), Sp 10,6 (+ 2,0), SV 6,0 (- 0,1), Venstre 4,1 (+ 1,6), R 2,2 (- 2,7), MDG 4,8 (- 0,9), Andre 0,7 (- 0,5).

Mer fra Dagsavisen