Nyheter

Borer 50 prosent billigere enn i 2014

Per Lund, leder for innovasjon i Odfjell Drilling, håper ikke oljeprisen skyter i været.

Årsaken er at oljekrisen tvinger fram smartere måter å jobbe på, mener han.

Onsdag var borefolket i oljeindustrien samlet på Måltidets Hus for å snakke om hvordan digitalisering forandrer boreindustrien. Per Lund, leder for innovasjon i Odfjell Drilling, forteller at industrien har halvert borekostnadene.

– Siden 2014 har vi redusert borekostnadene i Nordsjøen med cirka 50 prosent, sier han.

– Standardisering

– Reduseringen skyldes mange enkeltelementer, deriblant standardisering og forenkling. At vi gjør ting på samme måte, og at vi har færre spesialtilpasninger for hver brønn, forklarer Lund videre.

Effektivisering og gjøre jobben raskere til en billigere pris er helt nødvendig for å være konkurransedyktige.

– Akkurat nå er vi på cirka 2006-nivå hva gjelder borekostnader, men det jobbes fremdeles iherdig med å få kostnadene ytterligere ned. Det må til, ellers blir vi utkonkurrert av andre oljeregioner, sier Lund, som sier at Odfjell Drilling ønsker et mer robotisert boredekk med minst mulig tungt, manuelt arbeid gjort av mennesker. Han vil bruke roughneckene, boredekksarbeiderne, til andre og tryggere oppgaver enn å flytte rundt på tungt utstyr.

LES OGSÅ: Håper at NOVOS tar av på norsk sokkel

Håper på moderat pris

Onsdag lå oljeprisen på 50 dollar. Lund mener lav oljepris tvinger fram innovasjon og smartere måter å jobbe på.

– Jeg håper inderlig ikke at vi glemmer nødvendigheten med ytterligere effektivisering. Det verste hadde vært om oljeprisen skjøt i været med 150 dollar fatet over natten, for da er det stor fare for at folk mister hodet og løper rundt igjen, sier han.

Lund mener digitaliseringen vil hjelpe å få kostnadene enda mer ned, enten gjennom raskere og rimeligere brønner eller mer olje produsert fra hver brønn, men kortene må stokkes riktig.

– Riggeierne sitter med en viktig nøkkel til utviklingen videre da det er de som eier og har ansvaret for utstyret der de nye tekniske løsningene skal implementeres. Vi kan støtte opp under digitaliseringen eller bli en bremsekloss.

– I dette ligger det også en forretningsmulighet for norske borekontraktører, som kan dra nytte av at norsk oljeindustri allerede ligger helt i tet i den teknologiske utviklingen på dette området, legger Lund til.

Mer fra Dagsavisen