Nyheter

Bør elbilfordelene i bommen forsvinne?

Ekspertutvalg anbefaler å fjerne elbilfordelene i bommene. Venstre mener det heller bør bli dyrere for fossilbilene.

Ifølge et ekspertutvalg vil bompengeinntektene krympe med 1,4 milliarder kroner fram mot 2030, derfor anbefaler de å fjerne elbilfordelene og vurdere veiprising.

Det får Venstre-politiker Jan Erik Søndeland til å reagere.

– Å fjerne elbil-fordelene er helt uaktuell politikk så lenge Venstre er med å styre landet. Hvis vi mener alvor med å bekjempe klimaendringer og kutte utslipp, kan vi ikke ta bort gulrøttene som til nå har fått folk til å velge elbil foran fossile biler.

Søndeland sier han gjerne er med å diskutere nye måter å gjøre avgiftene mer rettferdige, og viser til at veiprising kan være et mer rettferdig alternativ for dem som bor ukurant og har hatt maks uflaks i forhold til hvor bommene er plassert.

– Men hovedbudskapet er at om takstene skal endres, bør det heller bli billigere å kjøre grønt og dyrere å forurense. Vi bør heller skru opp prisene litt for fossilbilene som slipper ut masse eksos.

LES OGSÅ: Trenger hjelp til å hjelpe

– Fjern bommene

Mímir Kristjánsson i Rødt mener bompenger er en sosialt urettferdig ordning.

– Jeg mener veiprosjekter burde fullfinansieres gjennom statsbudsjettet. Vi er imot bompenger uansett hvordan det er utformet.

Likevel påpeker Kristjánsson at dersom bomavgiftene ikke fjernes, burde det ikke være forskjell på elbiler og fossilbiler.

– Folk som har råd til å kjøpe nye biler, og svindyre elbiler, har råd til å betale litt avgifter. De som kjører gamle bruktbiler, er ofte de som har mindre, og de burde ikke betale mer.

LES OGSÅ: Bor alene, sammen med 60 andre: – Veldig kjekt

– Masseovervåking

Mats Danielsen i Frp understreker at de motstandere av bompenger for både bensin-, diesel- og elbiler.

– Vi ser derfor på et fritak eller reduksjon for elbiler som en positiv faktor, som gjør det enklere for oss å jobbe for 100 prosent avvikling av bompengeinnkrevingen. Elbiler er et miljømessig positivt tilskudd til den norske bilparken, men det er også nye bensin- og dieselbiler. Vi mener derfor at avgiftsregimet må legge opp til fornying av bilparken, enten det er for fossile eller fornybarbiler.

LES OGSÅ: – La bilen stå denne uken

Frp er svært skeptiske til veiprising. 

– I praksis betyr det at bomstasjonene flyttes inn i hver enkelt bil, som kan bidra til en masseovervåking av norske bilister. Frp mener at norske politikere bør bruke energien sin på å forenkle folk sin hverdag, ikke på å gjøre den vanskeligere og dyrere. Når Frp deltok i regjeringen var vi veldig tydelige på at veiprising ikke var et alternativ for framtiden. Det er synd å se at alle de andre partiene på Stortinget nå ivrer etter nye måter å melke bilistene for enda mer penger på, sier Danielsen til RA.

LES OGSÅ: Tina Bru: – Tar alle mulighetene

– Uklokt å fjerne fordeler

Eirik Faret Sakariassen i SV mener det er uklokt å fjerne elbilfordelene.

– Norsk elbilpolitikk har ført til at mange nå velger elbil framfor fossilbil. Derfor trengs fordelene fortsatt en god stund for å sikre elektrifisering av bilparken, sier Faret Sakariassen.

Å utrede veiprising mener han er interessant.

– Særlig om man kan legge inntekt til grunn for veiprisingen. Altså at folk med høy inntekt og formue må betale relativt mer for å kjøre enn mennesker med lavinntekt.

LES OGSÅ: Økonomens bomkjøp

– Vil ha mest mulig penger

Frode Myrhol i FNB reagerer sterkt på rapporten ekspertutvalget har lagt fram.

– Det som er mest alvorlig er at de foreslår å fjerne timesregelen og makstaket på passeringer i måneden. Det kan få enorme konsekvenser for folk. Det er helt tydelig at utvalget som har skrevet denne rapporten kun har hatt en ting i tankene, og det er hvordan staten skal få inn mest mulig penger fra bompenger, sier Myrhol.

Han mener veiprosjekter bør finansieres gjennom statsbudsjettet, som alle andre prosjekt.

– Hvis de fjerner maksgrensen og timesregelen vil de se et opprør landet neppe har sett maken til.

LES OGSÅ: – Det blir en litt annerledes festival i år

– Lever godt med nedtrapping

Sissel Knutsen Hegdal i Høyre sier partiet lever godt med en gradvis nedtrapping av elbilfordelene. 
– Elbil-fordelene har vært på plass for å gi folk muligheten til lettere å gå fra fossildrevne biler til elektriske. Det har vært et tiltak for å få ned utslippene. Det har også bidratt til å drive teknologiutviklingen fremover slik at vi raskere kan få på plass elektriske motorer i andre typer fremkomstmidler som båter og fly. Fremtiden er ikke bare elektrisk, men også autonom. Og her har subsidier og gode ordninger for el-biler bidratt til å akselerere utviklingen. Dette er teknologi som vil prege neste generasjons kollektivsystemer. Subsidiene var imidlertid aldri ment å vare evig og nå mener vi at vi nærmer oss et punkt der enkelte fordeler kan trekkes tilbake. For eksempel har elbilene gått fra å gratis bompassering til å måtte betale halv pris på Nord-Jæren.

Hun påpeker at Høyre er opptatt av å bygge et bærekraftig finansieringssystem for fremtidens samferdselsprosjekter.

– Det er ikke bompengeinnkreving. Dessverre har bompenger til nå vært den eneste måten å få på plass helt nødvendige lokale prosjekter raskere enn om de skulle gått direkte over statsbudsjettet. Det er helt unaturlig at det skal koste det samme å kjøre på Grannesveien midt på natten som det koster å kjøre fra sentrum til Jåttåvågen i rushtiden. En smart veiprising som tar hensyn til når og hvor en kjører vil være en mer rettferdig innkrevingsmåte fordi man får utnyttet kapasiteten på veiene og tilgjengelige kollektivsystemer på en bedre måte, sier Knutsen Hegdal til RA.

LES OGSÅ: Nav: – Ledigheten fortsetter nedover

–  Elbilfordelene bør beholdes til minst 2025

Daria Maria Szymaniuk i MDG mener anbefalingen om å fjerne fordeler for elbil undergraver det gode arbeidet som har blitt gjort for å få flere til å erstatte sin fossile bil med en elektrisk.

– Vi trenger fortsatt gulrot og ikke bare pisk for at flere skal velge mer klimavennlig transport. Elbilfordelene bør beholdes minst til 2025 når alle nye biler som selges, skal være nullutslippsbiler, sier Szymaniuk til RA.

Hun mener svikten i inntjening viser at hele organiseringen av bominntekter for å bygge store veiprosjekter er et dårlig prosjekt.

– MDG har foreslått på Stortinget at staten skal ta 80 prosent av kostnadene av bymiljøpakker, slik at bompengebruken blir langt mindre og mer målrettet mot områder med høy trafikk. Derimot er det et paradoks at høye bomavgifter brukes for å få ned biltrafikken, og på samme tid skal finansiere store veiprosjekter som øker trafikken, påpeker MDG-politikeren.

Hun påpeker at MDG er mot kapasitetsøkende veiprosjekter, og mener felleskapet kan betale over skatteseddelen for bedre og tryggere veier i stedet

– Ikke minst må vi utbygge og forbedre skinnegående transport i hele landet, i stedet for å bygge mer motorvei.

Szymaniuk sier at veiprising kan bli et bedre system enn bompenger, hvor sistnevnte slår inn kun på enkelte punkt og ikke etter hvor mye man faktisk kjører.

– I tillegg kan man skreddersy den etter hvilken type bil man, hvor mye utslipp den har og til og med etter inntekt. Men personvernet må ivaretas, sier Szymaniuk.

Mer fra Dagsavisen