Bomaksjonister med alvorlige anklager mot ordfører og politimester

Bomfritt Jæren – Nok er nok holdt tirsdag en pressekonferanse rundt aksjonslederens bot på 25.000 kroner. Under konferansen kom de med flere påstander om ordfører og politimesteren.

Bomfritt Jæren – Nok er nok inviterte til pressekonferanse på Ålgård i forbindelse med at aksjonsleder Jan Ove Sikveland ble ilagt en bot på 25.000 kroner etter at han kuppet talerstolen i Stavanger bystyre forrige uke. 

Under pressekonferansen forklarte Nok er nok-leder Sigurd Sjursen om hva som skjedde den dagen Sikveland gikk opp på talerstolen, før de kom med beskyldninger rettet mot Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) og politimester Hans Vik. 

– Vi registrerer en utrolig rask saksgang fra politiets side i denne saken, og håper at vold, vinnings- og sedelighetssaker vil få like høy prioritet fra politiets side framover, heter det i et skriftlig dokument som ble delt ut av Nok er nok-ledelsen under pressekonferansen. 

– Vi reagerer videre på at det er politimester Hans Vik som oppretter sak på eget initiativ, noe som er temmelig uvanlig at en politimester gjør. Vi har fått opplysninger om at det er en relasjon mellom ordfører og politimester og mistenker at dette kan være en vennetjeneste fra politimesterens side, slik at ordføreren skulle slippe å bli «skitten» på sine hender i denne betente saken, står det.

LES OGSÅ: Varsler kronerulling for bøtelagt bompenge-aksjonist

Ønsker ikke å utdype

Under pressekonferansen ble Nok er nok-ledelsen spurt hva den såkalte relasjonen er. 

– Vi har blitt fortalt at det enten er familiært eller et vennskapsforhold mellom de to, sier Sigurd Sjursen. 

– Hvor sikre er dere på dette? 

– Dette er ting som kommer fra innad i rådhuset i Stavanger, svarer Sjursen. 

Etter pressekonferansen får RA opplyst av ordføreren at det ikke er noen relasjon mellom henne og politimester Vik. 

– Jeg registrerer hva hun sier, men jeg trenger ikke nødvendigvis feste lit til det, sier Sjursen til RA. 

– Er din kilde sikrere enn ordføreren selv? 

– Ut ifra det vi har blitt fortalt – ja. 

– Hva er du blitt fortalt? 

– Det ønsker jeg ikke å utdype. Vi har sagt det vi ønsker å si om denne saken, svarer Sjursen. 

LES OGSÅ: Demonstranter kuppet bystyret

Gir seg ikke

Under pressekonferansen fortalte aksjonsleder Jan Ove Sikveland at han foreløpig ikke har godtatt boten på 25.000, men at han har advokat på saken, og at de har en frist på fem dager til å bestemme seg. 

– Angrer du på det som skjedde?

– Sånn situasjonen var og sånn jeg bedømte den der og da, så følte jeg at jeg gjorde det som var riktig. Nå i ettertid er det jo lett å si at jeg angrer på at jeg gikk opp på talerstolen, ja, sier Sikveland. 

– Kommer du til å delta på flere aksjoner framover? 

– Jeg gjør ikke dette for min egen del, men fordi jeg bryr meg om folk og hvordan de har det. Så jeg stopper ikke nå, sier Sikveland.

Nok er nok-sjef Sigurd Sjursen ble spurt om ledelsen angrer. 

– Vi angrer på at Jan Ove fikk bot på 25.000, men for oppmerksomhetens del har det vært sunt å få belyst flere sider av saken, sier Sjursen. 

Han sier det ikke vil komme lignende aksjoner i framtiden. 

– Det er mange aksjonsformer vi kan ha, men å gå på talerstolen i bystyret står ikke øverst på den listen, sier Sjursen, og varsler samtidig at de ikke kommer til å gi seg. 

– Vi har hele tiden vært tydelige på at vi ikke skulle slappe av etter 1. oktober. Skal vi holde medlemmene engasjerte må vi ha arrangementer. Vi er kommet for å bli, og det er organisasjonen et tegn på, sier Sjursen til RA.

Under pressekonferansen uttrykte de at de ikke er fornøyd med boten på 25.000 kroner. 

– Et forelegg på 25.000 kroner for denne forseelsen oppfatter vi som hinsides sunn fornuft og kan ikke annet enn å tolkes som et forsøk på å kneble oss fra videre ytringer fremover. Til de som måtte tro at dette vil stoppe oss, enten det er politikere eller politiet, så tar dere feil. Dette gir oss bare mer energi og vi vil trappe opp kampen mot den usosiale bymiljøpakken, avsluttet Nok er nok-ledelsen.

LES OGSÅ: Stavanger-ordføreren: – Veldig ufint å trampe inn og ødelegge

– Ikke venner. Ikke familie

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) mener påstandene er grunnløse, og sier det ikke er noen privat relasjon mellom henne og politimesteren. 

Hun er blitt gjort kjent med dokumentet fra pressekonferansen. 

– Det jeg synes er alvorlig her er at de framstiller det som om det er en relasjon mellom meg og politimesteren, som igjen fører til en vennetjeneste. Og dette gjør de uten at de sier noe om hvorfor eller hva som er bakgrunnen, sier Sagen Helgø til RA. 

– Og bare så det er klart; Jeg og politimesteren er ikke venner, og vi er ikke i familie. Vi treffes kun i offisielle sammenhenger, og jeg forstår ikke at de kan komme med en slik påstand uten at de kan vise til noe som underbygger påstanden, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Politiet etterforsker bomaksjonister

– Grunnløse beskyldninger

Politimester Hans Vik var ikke på pressekonferansen, men er gjort kjent med påstandene som ble framsatt av aksjonistene i Bomfritt Jæren – Nok er nok under tirsdagens seanse på Ålgård.  

Politimesteren gjør det klart at han ikke kjenner seg igjen i påstandene og ønsker ikke å kommentere dem utover at han mener de er grunnløse. 

– Jeg ser ingen grunn til å kommentere grunnløse besklydninger om relasjoner mellom meg og ordføreren, sier politimester Hans Vik i en SMS til RA.