Bomaksjonist-bommert

LEDER: Medieoppmerksomheten rundt bomaksjonistene gjør de over 30.000 som er i Facebook-gruppen til fristende objekter for stemmefiske, skriver Bjørn G. Sæbø.

Facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger» har sørget for heftig debatt om den nye bomringen og køavgiften som iverksettes 1. oktober. Aksjonistene roper høyt nok til å skyve på etablerte sannheter i debatten om bompenger som finansiering av samferdsel. Ganske åpenbart veier argumentet om sosial urettferdighet så tungt at Stanley Wirak er på jakt etter alternativer, og fylkeslaget Sandnes-ordføreren leder har også et årsmøtevedtak om andre betalingsmetoder enn bom. Aksjonsgruppen gjør altså inntrykk, selv om bildet av bomkåte politikere må nyanseres en del.


Medieoppmerksomheten rundt bomaksjonistene gjør de over 30.000 som er i Facebook-gruppen til fristende objekter for stemmefiske. Det skal ikke mye fantasi til for å observere at Frp har et aktivt forhold til «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger», selv om bystyrepolitiker Leif Arne Moi Nilsen tar en Sandberg og tror han kan opptre som privatperson i den mest betente politiske saken i regionen på flere år. Med lokalvalget ett år unna har Frp egeninteresse av å ta eierskap til bomaksjonen, slik at Frode Myrhol og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) holdes på avstand. Mens partier av ulik farge og ideologi tidligere har kjempet sammen mot både EF og EU, er det full skjæring mellom Frp og FNB selv om begge er bompengemotstandere. LES OGSÅ: Myrhol vet at dette er helt feil


Potensialet for stemmefiske og en Facebook-gruppes overgang fra sofaene til gatene, forklarer også hvorfor det under onsdagens demonstrasjon i Sandnes ble båret et banner med «Bommer skal være inn til landet, ikke inne i landet», som av flere ble tolket som et utslag av fremmedfrykt. LES OGSÅ: Ingenting med rasisme å gjøre Bomaksjonistenes største bommert vil være å gi rom til elementer med andre saker på agendaen enn motstanden mot bomring. En Facebook-gruppe som demonstrerer må også ha en viss internjustis.