Rune Bertelsen er forsiktig optimist og tror på to-tre prosent prisoppgang neste år. Foto: Lasse Hansen

Boligprisene synker videre

Dagsferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Stavanger tar en nytt lite steg tilbake.

Boligprisene i Stavanger sank med 0,5 prosent i november. Det betyr nedgang for sjette måned på rad. Prisutviklingen i Stavanger er likevel sterkere enn utviklingen i Bergen (-1,3 prosent) og Trondheim (-1,3 prosent).

Stavanger har tilsvarende utvikling som Oslo i november, viser boligstatistikken fra Eiendom Norge.

På den positive siden. I Stavanger har boligprisene steget med 0,5 prosent de siste 12 månedene. Det er sterkere enn i Oslo (-4,4 prosent), Trondheim (-1,3 prosent) og Bergen (-3,7 prosent).

LES OGSÅ: Boligprisene ned for femte måned på rad

Følger Oslo

Og utviklingen i Oslo er en nøkkel for boligprisene framover, ifølge regionsjef Rune Bertelsen i EiendomsMegler 1 Sør-Vestlandet.

– Psykologien i markedet tilsier at utviklingen i Oslo gjenspeiles i markedet lokalt. Når det går bedre der, går det bedre her, sier Bertelsen som mener novembertallene var omtrent som forventet.

Seks svake måneder til tross, Bertelsen våger spå en svak oppgang i året som kommer.

– To-tre prosent, kanskje. Økonomien blir gradvis bedre, Oslo-markedet ser ut til å komme seg over kneika, bankene ønsker vekst og vil legge til rette for det, og så er det mange kjekke prosjekter som utbyggerne vil ha ut på markedet. Det går sakte, men sikkert rette veien.

Det er en oppfatning Eivind Chr. Dahl, daglig leder i DNB Eiendom Stavanger deler.

– Markedet er preget av en forsiktig optimisme som jeg tror fortsetter inn i 2018. En vekst på to-tre prosent kan vi nok se for oss, sier Dahl til RA.

At styringsrenten kan gå mot en tidligere oppjustering enn forventet, trenger ikke spille negativt inn.

– En renteoppgang vil heller bli sett på som et sunnhetstegn. Med en rentebuffer på fem prosent vil ingen få problemer med å betjene lånet og det vil heller ikke sette noen begrensninger for boligkjøp. Generell vekst bidrar snarere til å få fart på markedet, mener Bertelsen.

Lang salgstid

Det ble solgt 187 boliger i Stavanger i november, 7,4 prosent færre enn samme måned i fjor. Hittil i år har det blitt solgt 12,8 prosent flere boliger enn i fjor på samme tid.

Det har i november blitt lagt ut 191 boliger til salgs i Stavanger, noe som er tilnærmet likt som samme periode i 2016. Hittil i år har det blitt lagt ut 27,2 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 57 dager. Det er tregere enn i resten av landet, som hadde 46 dager i gjennomsnitt.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå kroner 3.200.000,-

Større fall enn normalt

Boligprisene i Norge sank med 1,1 prosent i november. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent.

Boligprisene er 0,5 prosent lavere enn for et år siden.

– Et større fall enn normalt i år og det er i de største byene vi ser den svakeste utviklingen. Det er nå negativ 12 måneders vekst i stadig flere byer, en trend vi forventer vil vedvare og sannsynligvis forsterke seg i månedene framover, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer.