Nyheter

– Boligprisene skal opp

Eneboliger, rimelige familieboliger og nye leiligheter vi få den største veksten, mener lokale meglere.

Boligprisene i landet vil stige hvert år de neste fire årene. I 2021 er boligprisene 8,5 prosent høyere enn snittprisen i 2017. Det anslår Samfunnsøkonomisk analyse i sin prognoserapport «Norsk økonomi», som kom i mars.

Samfunnsøkonomisk analyse ser ikke lenger potensial for ytterligere prisfall i oljebyen. Stavanger tror Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene vil stige med 2,5 prosent i 2018, skriver Dagens Næringsliv.

– Ikke stor stigning

Rune Bertelsen, regionsjef i Eiendomsmegler1, vil ikke spå boligprisen langt fram i tid. Han tror ikke på en veldig stor prisstigning.

– Næringslivet er ikke helt friskmeldt. Arbeidsmarkedet og næringslivet er en viktig faktor, sier Bertelsen til RA.

«Alle» bil ha enebolig

Bertelsen tror eneboliger og nye leiligheter vil få den største prisstigningen.

– Eneboliger har i mange år vært den boligtypen som det er god etterspørsel etter. Eneboliger kom greiest ut av nedturen. Her i distriktet er det kulturbetinget. «Alle» vil innom en enebolig i løpet av livet.

Selv om de er eldre, vil eneboliger fortsatt være populære, mener Bertelsen.

Regionsjefen registrerer også at det bygges og planlegges mange nye leiligheter.

– Det er spennende. Samtidig fører det til tøff konkurranse. Mellom 20 og 25 prosent av kjøperne er ute etter noe som er helt nytt. Derfor kan prisene på helt nye leiligheter stige.
– Jeg har ikke oversikt over hvor mye nytt som bygges, men det er god aktivitet, det er mildt sagt, legger Bertelsen til.

Disse kan få en utfordring

Dersom det blir for mange nye leiligheter til salgs, vil det påvirke prisene på eldre leiligheter.

– Det kan hende at eldre boliger får en utfordring, fordi utvalget er så bra, men det kan også hende at nye prosjekter ikke blir realisert dersom de ikke selger nok, sier Bertelsen.

Områdeleder i DNB Eiendom, Eivind Chr. Dahl, mener det er rimelige familieboliger som vil ha størst prisvekst. Også Dahl er spent på hvordan mengden av nye boliger vil påvirke boligmarkedet. Det ble solgt 95 prosent flere nye boliger i 2017 enn i 2015, ifølge DNB Eiendom Nybygg.

Dette kan påvirke

– Vi snakker lite om varelageret. En del er under oppbygging. Hva skjer i 2018–2019 når det står klart mange nye boliger? Markedet selger unna, men spørsmålet er om det går unna fort nok, sier Dahl og fortsetter:

– Med så mye nytt, så blir kjøperne kresne. De kan velge mellom mye nytt. De trenger ikke å gå inn i harde budrunder. Bruktboligmarkedet styres av nyboligmarkedet. Kommer det et lass med nybygg, så vil de konkurrere om de samme kundene, sier Eivind Chr. Dahl til RA.

– Par prosent stigning

Stine Haferkamp, daglig leder og partner i Privatmegleren Haferkamp & Partnere mener markedet har blitt «levende» igjen etter noen tunge år.
– Vi ser at det er færre boliger som «henger». Det er folk på visning og det er positiv stemning, forteller Haferkamp.

Hun tror på et par prosent stigning ved utgangen av 2018.

– Og det kan gå enda mer opp dersom ledigheten fortsetter å gå ned, at arbeidsmarkedet tar seg opp og at flere flytter til distriktet, sier Haferkamp, som tror på eneboliger og familieboliger som den boligtypen som vil gå mest opp.

– Akkurat nå er det eneboliger, tomannsboliger og rekkehus som er enklest å omsette, og som har de beste budrundene. Leiligheter har lengre omsetningstid, sier Haferkamp.

Mer fra Dagsavisen