Navn i nyhetene

– Blir undervurdert av eldre

NAVN I NYHETENE: Ulrikke Torgersen (23) Ble nylig valgt til toppkandidat til Stortinget for Miljøpartiet De Grønne Rogaland. Hun mener det er en stor styrke med unge stemmer på Stortinget, men vet også at flere undervurderer henne på grunn av alderen.

Hvem: Ulrikke Torgersen
Hva: Førstekandidat til Stortinget for MDG Rogaland.

– Hvordan synes du kampen om førsteplassen for MDG Rogaland har vært?
– Den har først og fremst veldig lærerik. Mine motkandidater er veldig dyktige, og det ble tilslutt en jevn kamp. I løpet av nominasjon-kampen har jeg fått utvikle meg selv politiker og fått utfordringer som jeg ikke ville være foruten. Jeg har også fått møtt mange av de lokale ildsjelene våre, og det har vært kjempekjekt.

– Hvordan var det å vinne til slutt?
– Det var veldig stas og enormt motiverende. Å få tilliten til å drive med det man brenner aller mest for fra folk jeg ser opp til er en helt fantastisk følelse. Det er nå et helt rått lag som står bak meg og jeg gleder meg masse til å drive valgkamp for og med dem.

– Hvilke ambisjoner har du om du kommer inn på Stortinget?
–  Det må lages en helt konkret plan for hvordan Norge skal kutte utslipp i tråd målene i Parisavtalen. Vi må gjøre det billigere å velge de miljøvennlige alternativene. Jeg vil at Stortinget skal sette sammen et nasjonalt klimabudsjett og regnskap som vi forplikter oss til å følge. Så må vi må lage en plan for hvordan vi helt konkret skal sørge for en omstilling som sikrer og bygger opp arbeidsplassene i Rogaland, når vi nå skal omstille oss fra fossil energi.. I tillegg brenner jeg en omstilling av landbruket. Bøndene må får midler til klimatilpasning og en lønn å leve av, vi må motvirke sentraliseringen av bruk og nedleggelsen av småbruk. I tillegg må vi se annerledes på hvordan vi produserer mat. I dag importerer vi enorme mengder kraftfor fra regnskog som går til dyrefor. Hvis vi kunne brukt matjorda til å produsere menneskemat hadde vi sørget for en bedre utnyttelse av innmark, utmark og bedret dyrevelferden i Norsk landbruk. En annen ting jeg virkelig brenner for er psykisk helse. Vi ser nå under koronakrisen at flere har rapportert om ensomhet og psykiske lidelser og at det har vært sprengt kapasitet på hjelpetelefonene. Her gjør regjeringen en for dårlig jobb. Vi må styrke det faglige helsetilbudet for psykisk helse i alle aldre og sørge for ingen tilbud blir lagt ned under krisen.

– ​Hvordan er det å være ung i politikken?Tror du det kan gi deg noen fordeler på Stortinget?
–  Jeg tror at å ha en ung stemme på stortinget er en stor styrke. Vi unge vil oppleve konsekvensene av klimaendringene på en helt annen måte enn den voksne generasjonen og jeg tror det kan gi et etos, spesielt med tanke på klima- og naturspørsmål

– Hva med utfordringer?
– Den eldre og mer erfarne generasjonen av stortingspolitikere har tendert til å undervurdere oss unge, og bruke hersketeknikker som «det er bra du engasjerer deg», underforstått men du man ikke forstår konsekvensene av politikken man fører. Miljøpartiet de Grønne har heldigvis en politikk tuftet på forskning og kunnskap, og det er noe jeg kommer til å bære med meg som en styrke. Men jeg ser for meg at det er noe jeg likevel er nødt til å kjempe for å få fram i debatter.

– ​Hva er dine hjertesaker?
Bærekraftig matproduksjon, klima og miljø, psykisk helse.

– Hvorfor mener du Rogaland kan bli en viktig brikke i omstillingen av Norge i det grønne skiftet?
– Rogaland har naturgitte fortrinn med enorme og varierte naturressurser til lands og til havs. I tillegg sitter Rogaland på en innsikt og erfaring som gjør oss godt rusta for omstilling. Det er menneskene og ikke en enkelt næring i Rogaland som utgjør drivkraften i økonomien og i næringslivet. Vi ønsker å flytte offentlige forskningsmidler fra oljeindustrien til innovasjon i grønne næringer og satse målrettet på omstilling av kompetanse og teknologi i olje- og gassindustrien og leverandørindustrien. Næringsforeningen i Stavanger sier selv at Rogaland bør foran som et fornybart foregangsfylke, og det jeg er enig i, men forutsatt at de utbyggingen av de nye energi-kildene ikke går på bekostning av verdifull natur. I tillegg er Rogaland et stødig jordbruksfylke og med de rette insentivene kan vi også bli ledende på bærekraftig matproduksjon.

–  Hvilke ambisjoner har du videre i livet? Kommer du til å satse på politikken?
– Jeg har et mangfold av interesser, jeg har for eksempel hatt lyst til å studere alt fra medisin og psykologi til naturforvaltning og plantevitenskap. I tillegg er jeg glad i musikk, dans og teater. Men om får tilliten fra velgerne og partiet mitt er det nok politikk jeg ser for meg å jobbe mer i årene framover. Ved å engasjere seg politisk kan man få til endringer i samfunnet som man brenner for, og det er noe jeg ser en stor verdi i. Klima- og naturkrisen er ikke minst en akutt krise som nå truer livsgrunnlaget til mennesker og dyr over hele jorda, så å jobbe for Miljøpartiet de Grønne er det mest meningsfylte og givende jeg kan se for meg.

–  Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Krystallslottet, den første «voksenboken» jeg leste som ungdom; en selvbiografi i romanform om et barns oppvekst i en alkoholisert familie i USA.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å fly paraglider, bade på vinteren, le med vennene og søsknene mine

–  Hvem var din barndomshelt?
– Anne-Cath Vestly. Jeg har alltid hatt et stort ønske om å møte henne, og har lest omtrent alle bøkene hun skrev for barn. Hun har en unik forståelse av barns indre liv og jeg følte som liten at hun virkelig forsto hvordan jeg tenkte og hadde det.

–  Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg overtenker. Jeg legger ofte mer i det folk sier enn de gjør, og jeg øver meg på å spørre enn heller å gjette hva de mente med det de sa.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Jeg liker egentlig ikke helt tilhenger av det begrepet fordi jeg mener at utskeielse er en naturlig og velkommen del av det å være menneske. Som student er å gå ut å spise kanskje i kategorien som et utskeielse, så jeg sier det.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for/ mot?
– For et levelig klima!

– Er det noe du angrer på?
– I andre videregående var jeg på utveksling i Canada. Det var utviklende og kjempegøy, men jeg har en lillebror jeg savnet mye og det året av hans liv skulle jeg ønske jeg ikke hadde gått glipp av

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Mange! Men akkurat nå – kanskje Joe Biden. Jeg skulle gjerne hatt lyst til å diskutere klimapolitikk med ham og hvis jeg fikk mulighet og prøve å få ham til å gjøre mer for klima- og natur de neste fire årene som president, selv om det selvfølgelig er begrenset hva han kan gjøre alene.

Mer fra Dagsavisen