Bekkefaret og et sannsynligvis fraflyttet sykehusområde kan gi Stavanger store muligheter det neste tiåret.

Bleiedalen og Silikondalen

Kan flyttingen av SUS, frigjøring av areal og oppkoblingen til noen store visjoner gjøre Bleiedalen til Silikondalen? spør sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i onsdagslederen.

Helseminister Bent Høie er siste instans i historien om morgendagens utgave av Stavanger universitetssjukehus, og så sant det ikke dukker opp sensasjonelle opplysninger på oppløpssiden, signerer statsråden byggepapirene etter foretaksmøtet med styret i Helse Vest i slutten av januar. Utbyggingen av nye SUS på Ullandhaug vil ta tid, og de 100.000 kvadratmeterne i første byggetrinn er ikke ferdige før i 2025. En drøy håndfull år er likevel ingen grunn til å la være å diskutere etterbruken av sykehusområdet allerede nå. Troll A var den siste condeepen som forlot Jåttåvågen i 1995. I 2004 var Viking stadion det første signalbygget som sto klart i det gamle byggeområdet for verdens største betongkonstruksjoner.

Jåttåvågen bør inspirere politikere, eiendomsutviklere og smarte hoder i næringslivet til etterbruksdebatt på Våland/Bekkefaret. Som byutviklingsprosjekt har Jåttåvågen vært så vellykket at det setter det tidligere flyplassområdet på Fornebu totalt i skyggen. Der Fornebu har fått en fotballhall det ennå krangles om og har dårlig tilkomst, stiller Jåttåvågen med dobbeltspor, en flott fotballarena, næringseiendommer, serveringssteder og stilige og sammensatte boligområder. Petroleumsnæringen er nødvendigvis knyttet til Jåttåvågen og Forus, helse og forskning til Ullandhaug – og hva så med sykehusområdet?

Etter krigen
var nybyggeroptimismen så sterk fra Våland og sørover ned til Bekkefaret at området fikk kallenavnet Bleiedalen. Kan flyttingen av SUS, frigjøring av areal og oppkoblingen til noen store visjoner gjøre Bleiedalen til Silikondalen? Investor og tidligere Skagenfond-direktør Harald Espedal er på sporet når han ber ordføreren kutte i antallet Houston-turer og heller komme seg oftere til USA og Belgia for å snakke med Microsoft, Google Ventures og European Space Agency. Espedal har vært med i ordfører Christine Sagen Helgøs ekspertgruppe, som har fått i oppgave å jakte på 10.000 nye jobber. Målet om dataindustri og konvertering fra sykehusområde til datahusområde er ikke mer hårete enn målet Arne Rettedal, Torolf Smedvig og Konrad B. Knutsen satte seg i siste halvdel av 1960-årene.

Gode kontakter
og velegnede områder var stikkord da som nå, og mens datiden kunne by på sjøfolk og mekanikere som raskt svitsjet seg om til oljealderen, ligger Stavanger-regionen allerede langt framme på områder som bør virke forlokkende. Altibox, Triangulum, smartby-prosjektene og Zaptecs samarbeid med NASA bør hives inn i etterbruksdebatten.