Venstres Per A. Thorbjørnsen er glad for at formannskapet fattet vedtak om å opprettet et vekstfond med 40 millioner kroner som blant annet skal bidra til å få ned arbeidsledigheten i distriktet.

Blant de dyreste byene i verden

Norge har to byer inne på en fersk liste over verdens 20 dyreste byer å bo i for internasjonale arbeidere.

Norge har to byer inne på en fersk liste over verdens 20 dyreste byer å bo i for expats. Stavanger er en av dem – på 12. plass.

Det kommer fram i en fersk undersøkelse gjennomført av selskapet ECA International. I undersøkelsen har selskapet sett på og sammenlignet bo- og levekostnader for expats (se faktaboks) i byer over hele verden.

Undersøkelsen har tatt for seg prisen på en kopp kaffe, øl i baren, en kinobillett og én liter bensin. Styrken i landets valuta, boligpriser både for kjøp og leie, samt prisen på matvarer og andre dagligvareartikler, varer og tjenester er også med som kriterier i forbindelse med rangeringen.

– Ikke overraskende

475 byer fra hele verden er vurdert etter disse samme kriteriene. Stavanger ender altså som den 12. dyreste byen i verden å bo og leve i for expats.

At Stavanger kommer høyt på listen verdens dyreste byer for expats overrasker ikke daglig leder Gaute Sømme i Relocation, som er Norges største firma som bistår bedrifter med å integrere internasjonale ansatte i Norge. 

– I Stavanger har vi et stort antall expats i jobber relatert til oljebransjen. Bransjen har blant annet bidratt til å gjøre prisene i boligmarkedet i Stavanger høye i forhold til andre steder i landet, så det er ikke overraskende at Stavanger kommer langt oppe på slike oversikter. Det generelle kostnadsnivået er dessuten høyt i Norge, det samme er priser på varer og tjeneste, sier Sømme til RA.

Venezuela og Sveits

Den dyreste byen i verden er nå Caracas i Venezuela, mens de fire neste plassene går til byer i Sveits.

– De fire sveitsiske byene i vår rangering har vært blant de ti beste dyrene i verden i mange år, til tross for svært lav eller negativ inflasjon for mye av tiden. En sterk valuta og spesielt høye priser på mat er blant grunnene til at landet er så dyrt for utlendinger, sier Steven Kilfedder i ECA International til britiske Daily Express som først omtalte oversikten.

Oslo på 9. plass

Japan har tre byer inne på topp 20, mens Kina, Sør-Korea, Israel og Norge har, som eneste europeiske land, to byer på listen.

For selv om Stavanger er 12. dyrest i verden, er ikke oljebyen dyrest i landet. Den «tittelen» kan Oslo smykke seg med. Tigerstaden rangeres nemlig som den 9. dyreste byen i verden å bo i for expats.

– Norge er et dyrt land for expats, det er det ingen tvil om, sier Geir Sømme i Relocation.

Verdens 20 dyreste byer for expats

ECA International har kåret de 20 dyreste byene å bo i for expats i 2018. Dette er listen:

1. Caracas, Venezuela
 2. Zurich, Sveits
 3. Geneva, Sveits
 4. Basel, Sveits
 5. Bern, Sveits
 6. Luanda, Angola
 7. Tokyo, Japan
 8. Seoul, Sør-Korea
 9. Oslo, Norge
 10. Shanghai, Kina
 11. Hong Kong, Hong Kong
 12. Stavanger, Norge
 13. Beijing, Kina
 14. Tel Aviv, Israel
 15. København, Danmark
 16. Busan, Sør-Korea
 17. Jerusalem, Israel
 18. Yokohama, Japan
 19. Nagoya, Japan
 20. Singapore, Singapore