Bjørn Ingvaldsen fikk litteraturpris på 50.000 kroner

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande delte torsdag ut åtte priser for til sammen 415.000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserie-skapere. Bjørn Ingvaldsen fra Stavanger fikk 50.000 kroner for boken Apollo.

I boken Apollo forteller bestefar Georg forteller en fantastisk og utrolig historie til barnebarnet Georg.

Fortellingen er fra bestefarens egen barndom på 60-tallet, og handler om to døve onkler som produserer verdens beste modelljernbaner.

Med Georg som døvetolk og hjelper stjeler de hemmelige planer fra Forsvaret, blir innblandet i spionasje med sovjetrussere, hilser på statsministre, konger og presidenter, og har til og med en finger med i spillet når månelandingen går av stabelen.

Alt er selvsagt topp hemmelig og kan aldri avsløres. Gjennom en mesterlig fortalt historie og et velkomponert og originalt plott, blir vi tatt med på et stadig mer utrolig, men likevel forbausende plausibelt hendelsesforløp, med et tydelig og festlig persongalleri. Bjørn Ingvaldsens stilsikre språk er preget av dialoger som skaper en muntlig letthet i teksten, heter der i begrunnelsen for prisen,

Spenning og driv balanseres med humor og fabelaktige tekniske finurligheter. Mange referanser til historiske hendelser beriker fortellingen, og bidrar til at leseren sitter igjen med opplevelsen av at dette er en historie som er for god til ikke å være sann. En herlig røverhistorie og en hyllest til fantasien, mener juryen

Bjørn Ingvaldsen har blant annet arbeidet ved Arkeologisk museum i Stavanger, og som journalist.

I 1995 debuterte han med novellesamlingen Landskap med gul Lada. I 1998 debuterte han som barnebokforfatter med Stolpesko.

Han har skrevet en rekke bøker og mottatt Rogaland fylkes litteraturstipend, Arks barnebokpris, Rasmus Løland-stipendet, og vært nominert til Uprisen og Bokslukerprisen.

For Lydighetsprøven. En tenkt fortelling om et barn ble han nominert til Kultur-departementets litteraturpris, og for Far din ble han nominert til Nordisk råds pris for barne- og ungdomsbøker.

Ingvaldsen var leder av Norsk Barne- og Ungdomsbokforfattere fra 2011 til 2017.