Nyheter

Bittersøt Mathallen-slutt

Forrige uke stengte Mathallen dørene etter et år. Gründer Nils-Henrik Stokke synes det er trist at hallen ikke ble det den skulle blitt, og håper noen vil fortsette der han slapp.

3. september 2015 åpnet Mathallen dørene i østre bydel. De første månedene hadde høy omsetning, men det gikk ikke i pluss. Endringer ble gjort ved nyttår, og de klarte å snu de røde tallene til tross for lavere omsetning. Det skulle vise seg at det ble et tungt år med mye gammel gjeld som skulle gjøre året vanskelig.

– Vi dyttet gjelden foran oss, noe som gjorde driften dyr og vanskelig. Vi visste vi måtte gjøre endringer for å komme dit vi ville, men vi hadde ikke arbeidskapital til å gjøre det. Omsetningen var høy, men vi klarte ikke håndtere kostnadene godt nok, sier Mathallen-gründer, Nils-Henrik Stokke, til RA.

Traff ikke markedet

Stokke forteller om en bittersøt opplevelse da konkursbegjæringen ble levert.

– Det var trist, men samtidig en lettelse. Det har vært et veldig tøft år, lange arbeidsuker og få feriedager. Det er ikke mulig å holde på sånn i lengden, sier Stokke.

Han tror det er flere ting som burde blitt gjort annerledes. Blant annet nevner han et klarere konsept på kjøkkenet, i tillegg til større satsing på kurs, catering og arrangementer.

– Mathallen fylte et behov, men konseptet skulle vært annerledes fra starten. Det nytter ikke å skylde på at publikum ikke brukte hallen nok, så lenge det var vi som ikke traff markedet, sier Stokke.

I retten opplyste Mathallen Stavanger AS å ha en gjeld på 2.543.000 kroner. Litt under halvparten av dette er gjeld til gründeren selv og andre som har investert Selv sitter Stokke igjen med et personlig tap på nærmere én million kroner.

– Når du starter for deg selv må du tåle litt, og du må kunne tape det du satser. Det verste er likevel ikke pengene, men at jeg har lagt så mye tid og energi i noe som ikke fungerte, sier han.

– Det er vanskelig på forhånd å vite hva du går til. Vi har lært mye og kjøpt oss masse dyr erfaring, men det er utrolig surt og trist at det ikke gikk, sier Stokke.

Håper noen fullfører

Mathallen er ikke Stokkes første gründerprosjekt. Fra før av driver han Innovation Dock et steinkast unna, så selv om dørene i Ryfylkegata er lukket har han nok å gjøre. Fremover vil det gå med mye tid til avvikling, organisering og samtaler med bostyrer.

– Jeg prøver å få noen til å se på videre drift, og jeg har vært i kontakt med flere som er interesserte, sier Stokke, som mener Rogaland trenger et utstillingsvindu som Mathallen.

– Vi trenger en mathall, blant annet fordi vi mangler en folkelig kompetansearena for mat. Det var det vi ville at mathallen skulle bli, sier han.

Selv om Stokkes mathall-eventyr er over, håper han noen kan fullføre det han startet.

– Det er et godt lokale, og vi har gjort store investeringer i selve bygget. Mitt ønske er at noen fortsetter en type mathall, men med et annet konsept, sier han, og legger til at det foreløpig er uvisst hva som skjer med de gamle lokalene.

– Jeg håper ikke Mathallen dør ut – det hadde vært kjedelig. Jeg hadde blitt veldig glad hvis noen så en mulighet og tok stafettpinnen videre, sier Stokke.

Mer fra Dagsavisen