Ber politikere revurdere sin støtte til aksjonsgruppe

Politikere involvert i aksjonsgruppen «Bomfritt Jæren - Nok er nok» bør ta et internt oppgjør med aksjonistene, mener statsviter Svein Tuastad. – Hvis det ikke nytter, bør de trekke seg ut av gruppen.

– Man må jo begynne å spørre seg når Frp-ere skal begynne å ta ansvaret for sin støtte til en gruppe som bruker antidemokratiske virkemidler, sier førsteamanuensis Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger til RA. 

Han er mektig provosert over de to siste virkemidlene til aksjonsgruppen «Bomfritt Jæren - Nok er nok», og anbefaler politikerne som er involvert i gruppen om å ta et kraftig oppgjør internt i gruppen.  

– Hvis det ikke nytter, bør de trekke seg ut av gruppen, sier han.

Tuastad mener gruppen gikk langt over streken da 50 aksjonister forrige mandag trådte inn i et bystyremøte i Stavanger, og én av dem kuppet talerstolen.

– La oss bare slå fast at innholdet i det bompengeaksjonisten gjorde var et angrep på demokratiet. Å ta over talerstolen var ekstremt grovt og prinsipielt veldig alvorlig. Her går man bevisst inn for å ødelegge for det fremste organet i lokaldemokratiet, og lykkes også ved at møtet ble avbrutt. Hva hvis dette gjentok seg og andre begynte med det samme, spør Tuastad.

LES OGSÅ: Varsler kronerulling for bøtelagt bompenge-aksjonist

Sådde tvil om politimesterens habilitet

Også politiet fant hendelsen alvorlig. Mandag denne uken ble det kjent at de har ilagt vedkommende en bot på 25.000 kroner. Det var bakgrunnen for at gruppen tirsdag inviterte til pressekonferanse. Der mener Tuastad at de nok en gang trådte over en grense da Nok er nok-ledelsen la fram udokumenterte påstander om Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og politimester Hans Vik.

I et dokument som ble delt ut fra Nok er nok-ledelsen, ble det blant annet sådd tvil om politimesterens habilitet. 

Bystyrepolitiker Leif Arne Moi Nilsen (Frp) har vært svært delaktig i bompenge-gruppen, og sto selv i bresjen for den lovlige demonstrasjonen på Bybrua i Stavanger i august i år.  Leder av gruppen, Sigurd Sjursen, kunne på sin side nylig annonsere at han til høsten stiller til valg som Frp-politiker i kommune- og fylkestingvalget, og var sentral under tirsdagens pressekonferanse. Ingen av dem deltok under bystyreaksjonen. 

– Pressekonferansen oser av den samme antidemokratiske mentaliteten som vi så i bystyresalen, og jeg finner det opprørende at lederen i aksjonen ikke er klar over hvor alvorlig det er å angripe demokratiet, sier Tuastad, og legger til:

– Jeg trodde de ville lære. Forstår han ikke at de har gått langt over grensen?

LES OGSÅ: Demonstranter kuppet bystyret

Må tenke over hva de er med på

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) har tidligere gått ut på Facebook-gruppen og tatt avstand fra bystyreaksjonen. Tuastad mener han burde revurdere å gi sin tilknytning til hele gruppen.

– Hvis det er sånn at Nok er Nok-gruppen skal gå fra å være en gruppe med legitime og viktige demonstrasjoner til å drive antidemokratiske demonstrasjoner, så er det klart at disse politikerne må tenke over hva de er med på, sier han. 

Vil fortsette

Leif Arne Moi Nilsen ønsker ikke å trekke seg ut av gruppen, og understreker at han allerede har tatt avstand fra forrige mandags aksjon.

– Jeg er et stolt medlem av nok er nok-bomgruppen på Facebook sammen med 70.000 andre. Her kommer jeg til å fortsette mitt arbeide mot bomringene med alle lovlige virkemidler. Jeg kommer ikke til å bistå noen som bruker ulovlige midler, skriver han en e-post til RA.

–  Min aksjon var Bybrua, som er den største protestaksjonen i Stavangers historie! Mitt motto er og var, «du kommer lengst med et smil og en gitar». Jeg håper inderlig ikke at vi skal få amerikanske tilstander i valgkampen når det gjelder retorikk, skriver han.

LES OGSÅ: Stavanger-ordføreren: – Veldig ufint å trampe inn og ødelegge

Retter søkelyset mot politiets metoder

Sigurd Sjursen, leder for aksjonsgruppen «Bomfritt Jæren - Nok er nok» har fått spørsmål om et oppgjør med de to siste virkemidlene fra gruppen er på sin plass. RA har også spurt ham om Tuastad rett i at gruppen angriper demokratiet med bystyreaksjonen og ved å legge fram udokumenterbare påstander om politimesteren og ordfører.

Sjursen skriver dette i en e-post til avisen:

«Statsviter Tuastad har som vane og synse mye om våre fremgangsmåter. Vi har hatt opp mot 30 aksjoner som har vært innenfor demokratiets grenser, det Tuastad forsøker på nå er å legitimere sitt syn på bakgrunn av en aksjon og en pressekonferanse. 

Vi har fra dag en av oppfordret våre medlemmer til å bli politisk aktiv og ta del i den politiske diskusjonen når han nå henger seg opp i mitt valg så faller det på sin egen urimelighet. 

Videre så mener han at politikere som er tilknyttet gruppen bør ta et oppgjør internt og da nevner han kun Frp, jeg går utfra at han mener dette om alle politikere som kommer fra stort sett alle partier? 

Tuastad burde i tillegg til å være så opptatt av oss også se på hvor raskt politiet jobbet i denne saken kontra andre kriminalsaker. Noe som er et hån mot de som blir utsatt for hverdagskriminalitet og virkelig truer rettsikkerheten til den vanlige borger.»

LES OGSÅ: Politiet etterforsker bomaksjonister