Drosjesjåførene med reserveløyver må si opp folk da reserveløyvene kun får kjøre natt til søndag. De ber samferdselsutvalget overstyre Stavanger taxi, og innføre grunnutkall igjen. Fra venstre: Frode Pedersen, Abdulkadir Akdogan og Sinasi Ilgen. Foto: Arne Birkemo

Ber politikere overstyre Stavanger taxi

Reservesjåfører står uten jobb. Drosjeeiere ber samferdselspolitikerne om å overstyre Stavanger taxi om bruken av reserveløyver.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Det er to leirer i Stavanger taxi. De er uenige om bruken av reserveløyver, hvor bruken er kuttet til et minimum. Den ene leiren mener reservesjåførene bør ha et fast grunnutkall. Den andre leiren mener behovet i markedet er så lavt at det ikke er rom for reservesjåfører.

Siden 1. desember i fjor har ikke reservesjåførene fått lov til å kjøre. Nylig vedtok det nye styret i Stavanger taxi at de skal få kjøre fra midnatt til 05 natt til søndag. Det er ikke nok, mener reserveløyve-eierne.

– Har sagt opp tre mann

– Tre mann hos meg er arbeidsledige på grunn av dette, sier Odd Skarpenes, som har en ordinær løye og to reserveløyver.

– De står klare til å kjøre om de får lov, men foreløpig står bilene og «spiser penger». Reservebilene koster 7000–8000 kroner i måneden, forteller Skarpenes til RA.

LES OGSÅ: Frp-duo vil la alle kjøre taxibil

– I løpet av et år vil jeg tape 200.000 kroner. Nå har det gått over to måneder. Det er mange utgifter, selv om vi ikke betaler sentralavgift når bilene står stille, legger Frode Pedersen til.

Onsdag neste uke har samferdselsutvalget i fylkeskommunen møte. I et brev krever drosjeeierne at politikerne går inn og overstyrer taxisentralen i bruken av reservedrosjer og at politikerne bestemmer et minimums utkall.

LES OGSÅ: Krever videoovervåking etter knivstikking

Overdramatisert, mener styrelederen

Styreleder Leif Harald Rye uenig.

– Ingen mister levebrødet. De fleste sjåfører har fått jobb hos andre i Stavanger taxi. Drosjeeierne med reserveløyve er nå på samme nivå som oss andre. De er blitt vant med gode tider. Markedet er dårlig. Dette er det eneste virkemiddelet vi har, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Stavanger Taxi kastet styret etter intern strid

Reservesjåførene peker på samfunnsansvaret med å ha biler tilgjengelig i travle perioder. Styrelederen mener det kun er travelt natt til søndag.

LES OGSÅ: Frykter taxikrig på flyplassen