Sport

Ber kretsen lytte til grasrota

Frustrerte trenere og foreldre i barnefotballen krever endringer i NFF Rogalands diffuse retningslinjer for nivåinndelingen i barnefotballen. – Vi jobber med saken, svarer daglig leder Erik Løland i NFF Rogaland.

Følg RA Sporten på Facebook!

Mandag publiserte NFF Rogaland på sine nettsider et innlegg om jevnbyrdighet i barnefotballen, der kretsen ropte varsku om en utvikling på ville veier.

En gjennomgang kretsen selv har gjort viser nemlig at nivåinndelingen ikke fungerer som den skal, med stadig hyppigere utklassingssifre og en gjennomsnittlig seiersmargin på enkelte nivåer på åtte mål.

– Dette må vi i NFF Rogaland ta på alvor, og både klubbene og hver enkelt trener/lagleder bør gjøre det samme, skrev kretsen i sin bekymringsmelding.

LES OGSÅ: Kretsen roper varsku om barnefotballen

– Savner en vilje til å lytte

Den bekymringsmeldingen har fått mange trenere og foreldre til å reagere. Blant dem Frode Breivik, som er trener, veileder og kullkoordinator i Madla.

– For det første blir det feil å skyve alt over på klubb og trenere, når det er kretsen selv som legger opp til at det skal bli sånn med sine diffuse regler for nivåinndelingen i barnefotballen. I tillegg sier de en ting på sonemøter før sesongen, og nå går de ut og sier noe helt annet. For meg blir det helt feil, sier Breivik og fortsetter:

– Jeg savner at det er en vilje til å lytte og til å ta debatten for å endre noe som er diffust, og som må bli klarere. Hvis kretsen bare er villig til å høre på grasrota og får laget klarere og tydeligere retningslinjer vil det ta vekk mye av frustrasjonen for folk rundt forbi, sier han.

Før starten på årets sesong sendte han en mail til kretsen der han forklarte hvordan de har gjort det i Madla, og med bakgrunn i deres erfaringer spurte han om et møte for å diskutere retningslinjene.

– På den første mailen fikk jeg vel aldri noe svar, og da jeg purret på det fikk jeg til svar at vi tar det på sonemøtet, sier Breivik som sier at mange ikke tør eller orker å ta kontakt med kretsen nettopp på grunn av det de opplever som manglende endringsvilje.

LES OGSÅ: Målfarlig barnefotball

Differensiering i kamp

Breivik sier at de i Madla har tre lag, der spillerne rullerer fra uke til uke hvilket nivå de spiller på for å få et mer differensiert tilbud også i kamp.

– Alle ønsker jevne kamper, og de ønsker å spille med og mot spillere på sitt nivå med mestring og utvikling. Jeg sier ikke at vi sitter på fasiten, men vi har veldig gode erfaringer fra måten vi gjør det på nettopp med å få til dette med mestring og utfordring, sier Breivik og fortsetter:

– Fotball skal være for alle, men det må være mulig å få på plass noen retningslinjer som gjør at de som spiller kan få spille ut fra sin mestringsgrad, mener Breivik som synes at NFFs differensieringsmodell   er veldig god, men at den også kan gjelde for kamptilbudet.

– Det at den enkelte skal trene 1/3-del med spillere som er bedre, 1/3-del med spillere på samme nivå og 1/3-del med spillere på nivået under fungerer veldig bra i trening, så hvorfor ikke gjøre det i kamp. Det skaper ikke mestring at den med dårligst oppmøte og minst interesse skal spille med den som har motivasjon og som har drevet lenge. Da blir begge frustrerte fordi de ikke får til det de ønsker, sier Breivik.

LES OGSÅ: Viking tar talentgrep etter titt i speilet

– Sjeldent noe fasitsvar

Daglig leder i NFF Rogaland, Erik Løland, sier det aldri var deres intensjon å legge skylden over på foreldre eller trenere.

– Jeg håper det ikke blir oppfattet som at vi mener at foreldre og trenere i klubbene ikke gjør jobben sin, eller at vi fraskriver oss vårt ansvar. Fra vår side var det kun godt ment, og egentlig bare en presisering på hvordan vi tenker og viktigheten av jevnbyrdighetsprinsippet, sier Løland som forteller at deres anbefalinger bygger på NFFs retningslinjer.

Den daglige lederen oppfatter at de er enige om de overordnede målene, og at det må være rom for å diskutere hvordan de kan oppnå jevnbyrdighet.

– I fotball er det sjeldent fasitsvar, og vi må ha takhøyde for at det finnes andre meninger om hvordan vi best mulig kan gjennomføre det som er vår visjon. Så vil det noen ganger være saker der du bare må være enig om å være uenig. Det kan være mange gode argumenter både for og imot en sak, men til slutt må vi forenes om en måte å gjøre ting på som vi tror vil føre til mest mulig jevnbyrdighet, sier Løland og fortsetter:

– Vi har nå startet en prosess internt hos oss, der vi har bedt klubbene om å melde inn resultater slik at vi kan få dokumentasjon på hvor mange kamper som ikke er jevnbyrdige, og om det er noe vi bør gjøre med tanke på organisering eller å få informasjonen ut, sier Løland.

LES OGSÅ: Kompisgjengen som plukkes i filler

Samler inn informasjon

Han forteller at det er litt tidlig å begynne å snakke om konklusjoner og hva som eventuelt skal eller bør endres.

– Det er viktig å ha respekt for at vi kan ikke gjøre forandringer før det blir til noe bedre. Derfor må vi ha et godt faktagrunnlag i bunn før vi begynner å endre på noe. Det arbeidet har vi startet på, sier Løland.

Han sier at vi i Norge uansett bør være stolte av den norske idrettsmodellen, og måten de frivillige er med og støtter opp under den organiserte idretten.

– I et historisk perspektiv er det en enorm prestasjon å holde medlemsmassen høy og stabil over så mange år. Det at vi aktiviserer circa 40.000 spillere i Rogaland med tanke på tilbudet de har utenom er knallbra, sier Løland, som sier at deres viktigste oppgave er å motivere barn og unge til å oppleve glede og motivasjon.

– Hvis du ser på undersøkelser av hvorfor unger spiller fotball, så er det 80–90 prosent av dem som spiller fordi det er gøy og fordi de ønsker å være med venner. Hvis vi klarer å motivere dem til å trene fotball utenom de organiserte treningene har vi lyktes, sier Løland.

LES OGSÅ: Breddeklubbenes oppgjør med Viking

Mer fra Dagsavisen