Nyheter

Ber Hauglie stanse A-krim-flytting til Bergen

Hadia Tajik (Ap) krever stans på flyttingen av ledelsen for Arbeidstilsynets arbeidskriminalitetssenter fra Stavanger til Bergen.

LO Rogaland, Næringsforeningen og Greater Stavanger reagerer kraftig på forslag om å flytte ledelsen av kampen mot arbeidslivskriminaliteten fra Rogaland til Bergen. Helse- og sosialkomiteens Hadia Tajik (Ap) gir full støtte, og ber Høyre-regjeringen ta grep.

– Arbeidsminister Anniken Hauglie må stoppe denne sentraliseringen. Vi trenger en ledelse som er til stede i Rogaland, som har lokal oversikt og kunnskap, og som kan ta raske beslutninger og hive seg rundt når det er nødvendig, sier Tajik til RA.

Hun har sendt arbeidsministeren en skriftlig utfordring.

– Arbeidet svekkes hvis man skal sitte i Bergen og holde oversikt over både Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, sier Tajik.

LES OGSÅ: A-krim: – Undergraver den norske arbeidslivsmodellen

«Svekkes betydelig»

Senterleder Fred Sherling i A-krim Rogaland har sagt til Aftenbladet at en slik sentralisering vil svekke arbeidet i Rogaland betydelig.

– Vi er helt nødt til å styrke Arbeidstilsynet og A-krim hvis vi skal holde trøkket oppe og lykkes i å redusere en nå økende, mer organisert og grovere arbeidslivskriminalitet, sier Tajik.

LES OGSÅ: Avslørte en lang rekke lovbrudd

– Allerede redusert

Hun peker på at Rogaland har satset både gjennom å samle Arbeidstilsynet, politiet, kemneren i Stavanger, Skatteetaten og NAV i en tverretatlig A-krim-enhet, og er i gang med en uropatrulje, spleiselaget Fair Play Bygg Rogaland.

– For å holde et skikkelig trøkk er vi helt nødt til å styrke Arbeidstilsynet. Regjeringen har de seks siste årene reelt redusert midlene til Arbeidstilsynet, og andelen tilsyn er i denne perioden redusert med hele 25 prosent, sier Tajik.

Menneskelige og økonomiske kostnader

Hun peker på at lovbruddene koster mye, både for enkeltmennesker og for fellesskapet.

Svekkelse av arbeid mot arbeidslivskriminalitet er alvorlig for de mennesker som rammes. Liv blir ødelagt, både for dem som utsettes for det direkte og for familiene deres. Samfunnet som helhet rammes også sterkt, fordi verdiskapning forsvinner til kriminalitet og i svart arbeid hos useriøse aktører, sier Tajik.

LES OGSÅ: Politiaksjon mot bilpleiefirmaer – avdekket mangler hos alle

– Bygger ikke ned

I Arbeidsdepartementet avvises bekymringene fra blant andre Hadia Tajik, LO Rogaland, Næringsforeningen, Greater Stavanger og Fred Sherling.

– La meg være helt tydelig: Arbeidstilsynet bygger ikke ned a-kriminnsatsen i Stavanger, framhever statssekretær Guro Angell Gimse (H) i etterkant av Tajiks utfordring til arbeidsminister Anniken Haugland.

Gimse legger vekt på at omorganiseringen vil ikke føre til færre statlige arbeidsplasser i Stavanger for Arbeidstilsynets del, og ingen av tilsynets medarbeidere som skal flytte fra Stavanger til ¬Bergen, og Gimse mener det tvert imot er sannsynlig at Arbeidstilsynet bygger opp.

– Hadia Tajik trenger ikke bekymre seg for sentralisering. Som hun vet er det denne regjeringen som har opprettet syv desentraliserte sentre mot arbeidslivskriminalitet fra nord til sør i landet, sier Gimse til RA gjennom Arbeidsdepartementets pressetjeneste.

Hun legger vekt på at forslaget om omorganisering ikke innebærer flyttinger fra Stavanger til Bergen, nedbemanninger eller nedleggelser.

– Arbeidstilsynet i Rogaland skal ikke svekkes. Det som er riktig er at det i forbindelse med omorganiseringen er foreslått å opprette en a-krimseksjon for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.  Lederen for for seksjonen er foreslått lagt til Bergen, men fagfolkene som skal jobbe med a-krim vil som i dag være geografisk plassert ved de etablerte a-krimsenterne og ivareta etatens forpliktelser der, sier Gimse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Statssekretær Guro Angell Gimse. Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD

Statssekretær Guro Angell Gimse. Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD

– Arbeidslivskriminaliteten ikke økende

Statssekretæren mener arbeidslivskriminaliteten ikke er økende i Norge.

– Jeg er enig med Tajik i at vi må holde trøkket oppe for å stanse de kriminelle aktørene i arbeidslivet. Men hun tar feil når hun sier at kriminaliteten er økende. De siste tallene viser tvert om at arbeidslivskriminaliteten på flere områder går ned. Det viser at regjeringens politikk bidrar til å stoppe skurkene i arbeidslivet, melder Gimse.

Hun mener Arbeidstilsynet ikke er blitt svekket etter seks års Høyre-regjering.

– Tvert om. Arbeidstilsynet gjennomførte i 2018 flere kontroller mot arbeidslivskriminalitet enn året før. Antall tilsyn rettet mot a-krim økte fra cirka 1550 i 2016, til 2300 i 2017, og 3200 i 2018. Arbeidstilsynet har i 2018 også gitt flere overtredelsesgebyr og flere vedtak om stans ved overhengende fare, sammenlignet med året før, framholder statssekretæren.

Fakta:

Arbeidstilsynet foreslår å etablere en ny seksjon i Bergen, med ansvar for innsats mot arbeidslivskriminalitet i fire fylker: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. En seksjonsleder i Bergen får ansvaret.

LO Rogaland, Greater Stavanger og Næringsforeningen i Stavanger-regionen «registrerer med vantro forslaget til ny organisering» og «vil på det sterkeste advare mot en slik løsning. Dersom det gjennomføres, vil en slik sentralisering utvilsomt sette A-krimarbeidet i Rogaland flere år tilbake» heter det i et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie.

Her er hele brevet:

Nei til flytting av ledelsen i Arbeidstilsynet 
 
Vi, LO Rogaland, Greater Stavanger og Næringsforeningen i Stavanger-regionen registrerer med vantro forslaget til ny organisering av Arbeidstilsynet, som blant annet innebærer flytting av ledelsen til Bergen. Vi vil på det sterkeste advare mot en slik løsning. Dersom det gjennomføres, vil en slik sentralisering utvilsomt sette A-krimarbeidet i Rogaland flere år tilbake. Viktigheten av lokalkunnskap i dette arbeidet kan ikke understrekes nok, vi vil derfor argumentere for at dette forslaget er lite framtidsrettet. 
 
En viktig suksessfaktor for til A-krimsenteret i Rogaland har vært nettopp korte beslutningslinjer og nærhet mellom det operative nivået og ledelse. Evnen til å handle raskt er alfa og omega. Dette blir nå fjernet med et enkelt pennestrøk. Dessverre er det kun en gruppe som tjener på dette, de som bryter lover og regler.  
 
I disse dager har vi oppstart av Fair Play Bygg Rogaland (Uropatrulje). Dette er et spleiselag mellom laugene, bedrifter, næringsforening, fagbevegelse, kommuner og fylkeskommune. Formålet er nettopp å styrke innsatsen mot arbeidskriminalitet og levere godt dokumenterte tips til A-krimsenteret. Når det nå foreslås en så klar svekking av A-krimsenteret i Rogaland, er det et feilgrep i forhold til intensjonen om en sterkere satsing på dette området.  
 
Den eneste måten å vinne kampen mot svart arbeid og arbeidskriminalitet er en klar sterk felles innsats og front mot useriøse aktører. Vi trenger alle de ressursene vi kan få, ikke bygge ned det som fungerer. 
 
Vi minner også om regjeringens og Stortingets uttalte mål om en bedre fordeling av statlige arbeidsplasser rundt om i landet. Stavanger er det storbyområdet i landet med lavest andel statlige arbeidsplasser (9,3 prosent) av den totale sysselsettingen, og Rogaland er det fylket med den tilsvarende laveste andel (7,7 prosent). Bergen (16,1 prosent) og Hordaland (12 prosent) ligger i motsatt ende av skalaen. Forslaget til ny organisering av Arbeidstilsynet vil derfor også være et steg i feil retning i forhold til regjeringens og Stortingets strategi for lokalisering av statlige arbeidsplasser. 
 
Vi har og bedt om et møte med Arbeids- og sosialministeren Anniken Hauglie så snart som mulig for å kunne underbygge vår argumentasjon ytterligere.  

Med vennlig hilsen  
 
Eirin Sund, distriktssekretær LO Rogaland,  Kristin Reitan Husebø administrerende direktør Greater Stavanger, Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen

LES OGSÅ: Aksjonerte mot 174 byggeplasser – fant mange brudd

Mer fra Dagsavisen