Nyheter

Ber direktorat droppe krav om legeattest for «el-overfølsomme»

Kunder som hevder de blir syke av de automatiske strømmålerne, må i dag vise fram legeattest for å få fritak. – Det burde de slippe, mener Stavanger-lege Kåre Reiten.

– Det burde være unødvendig å be strømkundene om å framvise legeattest for å få fritak fra å få installert automatiske strømmålere. Strømselskapene må kunne stole på kundene sine, sier Stavanger-lege Kåre Reiten.
 
Innen 1. januar 2019 vil alle strømkunder få installert automatiske strømmålere. Men ikke alle ønsker dette. En liten promille nordmenn hevder at de får helseplager som følge av strålingen fra strømmåleren, og kaller seg el-overfølsomme.
 
For å få fritak fra installeringen må de kunne framvise en attest fra enten lege eller psykolog som viser at strømmålerne er til vesentlig helsemessig ulempe. Det har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) bestemt, og det er altså denne bestemmelsen Reiten mener må bort.
 
Det mener også leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.
 
– NVE må trekke kravet om legeattest. Alle vet at det ikke er mulig å påvise noen fysiologiske endringer hos et menneske av disse elektroniske feltene. Likevel forventer NVE at strømkunder skal framvise legeerklæring dersom de skal bli fritatt fra strømmålerne, sier Brelin, som hevder at anmodningen fra NVE skaper konflikter på fastlegekontorene om hvorvidt legene skal skrive ut en attest eller ikke.
 
LES OGSÅ: Installerer automatiske strømmålere:Signerte kontrakt verdt 140 millioner

Har skrevet ut attester  

Fram til november 2017 var det 2 400 nordmenn som hadde fått godkjent fritak på grunnlag av en slik attest, ifølge tall som Teknisk Ukeblad har hentet inn. Det utgjør 1,5 prosent av 1,6 millioner installasjoner.
 
Helsedirektoratet ønsker å stramme inn på slike attester. Onsdag publiserte de en pressemelding med et rundskriv til landets fastleger. Der slår de fast:
 
«Fastleger skal ikke skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Det er ikke dokumentert sammenheng mellom helseplager og stråling fra slike målere».
 
De påpeker at målinger gjort av Statens strålevern viser at strålingen fra de automatiske strømmålerne ligger langt under de anbefalte grenseverdiene.
 
«Dersom fastlegen skriver ut en attest som sier at pasienten har plager som skyldes en automatisk strømmåler, vil det være i strid med helsepersonelloven», konkluderer de i meldingen.
 
Lege Kåre Reiten mener at også Helsedirektoratet går for langt i sine bestemmelser til legene.
 
– Jeg har liten sans for at skal nekte oss å skrive ut attester. Leger gir ikke ut attester der det ikke foreligger en god grunn, sier han.
 
Reiten er enig i at det ikke er noen sammenheng mellom helseplager og stråling fra strømmålerne. Likevel har han valgt å skrive ut legeattester til to-tre pasienter som hevder at de er såkalt el-overfølsomme.
 
– Pasientene sine plager skal alltid tas på alvor, selv om det trolig ikke alltid skyldes det de tror.

LES OGSÅ: «SMARTE» STRØMMÅLERE – INGEN FORDELER FOR STRØMKUNDENE

  Må tas på alvor

I skrivet fra Helsedirektoratet heter det at «pasienter som kommer til legen med plager de mener skyldes stråling eller elektromagnetiske felt, må bli tatt på alvor. Plagene deres kan være reelle, selv om de ikke skyldes elektromagnetiske felt.»
 
– Samtidig kan vi ikke be legene dokumentere noe de ikke har grunnlag for, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.
 
– Når det gjelder stråling fra elektromagnetisk stråling finnes det ingen helsemessig grunn til legeattest, sier han.
 
– Burde NVE trekke bestemmelsen om legeattest?
 
– Vår anbefaling er at leger ikke skriver attest på bakgrunn av de automatiske strømmålerne.  Vi er i god dialog med NVE, men på dette punktet er vi uenige, sier han.
 
I NVE stiller de seg bak Helsedirektoratets synspunkt om at det ikke er dokumentert at strømmålerne er skadelige. De har imidlertid ingen planer om å droppe legeattestene.
 
– Utgangspunktet vårt er at alle nettkunder skal ha en automatisk strømmåler. Når vi åpner opp for fritak, er det basert på helsemessig ulempe.
 
– Hva innebærer det?
 
– Det kan ikke vi som direktorat eller strømselskapene avgjøre. Det må være legen eller psykologens avgjørelse om fritak er et riktig tiltak for personens helse, og derfor ber vi kundene om å framvise legeattest, sier seksjonssjef Guro Grøtterud i NVE til RA.

LES OGSÅ: – Jeg har vært fastlege i 25 år og ville ikke gitt en sånn legeerklæring

108 fritak

I strømselskapet Lyse er det per i dag innvilget 108 fritak. Der krever de ingen legeattest hvor fastlege skriver at pasient har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Dokumentasjon fra helsevesenet må strømselskapet likevel ha.
 
– Vi gir fritak dersom lege eller psykolog kan bekrefte at kunde har vært i kontakt med dem og uttrykt bekymring knyttet til de nye automatiske strømmålerne, skriver kommunikasjonssjef Ingvild Ween i en e-post til RA.
 
De begrunner praksisen sin med et skriv fra NVE til nettselskapene dater 7. desember 2016.
 
«NVE vil holde fast ved at nettselskapene som utgangspunkt skal kreve at kunder som krever fritak for installasjon av AMS-måler så langt mulig dokumenterer grunnlaget for dette. Det er tilstrekkelig at f.eks. en lege eller psykolog stadfester at kunden har gitt uttrykk for frykt eller ubehag som påstås kan knyttes til AMS», står det i skrivet.
 

Mer fra Dagsavisen