Nyheter

Bent Høie: – Mange pårørende blir utslitte

Bent Høie (H) mener pårørende er en «fornybar ressurs» dersom de blir tatt godt nok vare på. Foreløpig blir de ikke det, mener han.

– Det aller viktigste med en pårørende er betydningen de har for den som har behov for hjelp. En av utfordringene i dag er at mange pårørende står på så hardt at de blir utslitt. Mange går også inn i en rolle der de ikke får tilstrekkelig hjelp, støtte og kunnskap om det å være pårørende, som igjen kan føre til at de blir utslitt, sier helseminister Bent Høie (H) til RA under et besøk på Pårørendekonferansen i Sandnes torsdag formiddag.

– Hvor godt mener du pårørende blir ivaretatt i dag?

– Jeg mener de ikke blir godt nok ivaretatt. Det er noe av grunnen til at vi nå jobber med en pårørendestrategi, som har vært sterkt ønsket av Pårørendesenteret og Pårørendealliansen. Vi jobber også med å styrke pårørendes rettigheter i helsetjenesten, og å gjøre helsetjenesten oppmerksom på betydningen av å involvere dem, sier Høie.

Han mener en må tenke helhetlig rundt pårørenderollen.

– Deres situasjon berører også andre deler av samfunnet, ikke minst arbeidslivet. Mange bruker mye tid på å være pårørende, i tillegg til at de er i full jobb, legger han til.

LES OGSÅ: Hvordan skulle de forberede barnet sitt på at pappa kan dø?

Endre holdninger

Helseministeren tror mange pårørende ønsker å være nettopp det, og at de i tillegg ønsker å være en ressurs.

– Vi må gjøre dem til en «fornybar ressurs». Altså at de får den hjelpen, støtten og kunnskapen de trenger for å kunne være en god pårørende. Det er også viktig at de opplever at de blir hørt og får nok hjelp, slik at de ikke må bruke tid på å kjempe mot apparatet og på den måten sliter seg ut, sier Høie.

Han mener dessuten det trengs en holdningsendring til.

– Det er nok dessverre sånn at mange pårørende opplever å bli sett på som plagsomme eller litt i veien i møte med helsetjenesten. Ved å gjøre dette skyver man fra seg en viktig ressurs fra pasientens liv, og en ressurs helsetjenesten kan jobbe sammen med.

Og derfor er vi nødt til å jobbe med holdningene, sier helseministeren.

– Når det skjer feil og skader i helsetjenesten har ofte pårørende oppdaget at det er i ferd med å skje, og ofte har de også prøvd å gi beskjed, men uten å bli hørt, legger han til.

LES OGSÅ: Kan ikke garantere at pasienter får nødvendig informasjon

Trenger en støtte

Høie var til stede på konferansen blant annet for å dele ut pris til Årets pårørendekommune, som i år ble Asker.

Konferansen arrangeres av Pårørendesenteret Stavanger, som driver både lokalt og nasjonalt arbeid. Daglig leder Unn Birkeland mener det varierer veldig hvor godt pårørende blir tatt imot og tatt vare på.

– Mange plasser blir de tatt veldig godt imot, og de blir tatt veldig godt hånd om. Men så er det noen som opplever å ikke bli møtt, forstått eller ivaretatt, sier Birkeland til RA.

Hun forteller at Pårørendesenterets kanskje viktigste jobb, er å skolere fagfolk, og gjøre møtene mellom fagfolk og pårørende så gode som mulig.

– Mange føler seg lite trygge og sikre i møte med pårørende, fordi det generelt har vært lite om det i utdanningen, sier hun.

– Det er jo også veldig personavhengig hvor de pårørende får god nok hjelp og oppfølging. Én dag kan de treffe en person som er skolert og føler seg trygg, mens dagen etter kan de møte det motsatte, legger hun til.

– Hvorfor mener du pårørende er så viktige? 

– Fordi det er de som står nærmest og har den største sosiale tilknytningen til den som er syk. Og det er da det er viktig å huske på at også pårørende har egne behov som det er viktig at noen fanger opp og ser. Det kan være en følelse av utilstrekkelighet eller å få en oppgave en føler en ikke er skodd for. Å være pårørende er mye glede, men det er også mange tunge tak. Og da trenger man noen som kan støtte, sier hun.

Mer fra Dagsavisen