Bekymring for stor skogbrannfare i Sør-Norge

Det vil være stor skogbrannfare selv med regn lokalt mandag, advarer meteorologene. Språkproblemer gjør det vanskelig å nå fram med forbudet mot bål.

– Mange utlendinger og utenlandske turister følger ikke forbudet mot åpen ild, sier fungerende fylkesmann Sigurd Tremoen i Oppland, til Gudbrandsdølen Dagningen.

Brannsjef Knut Birger Bakken på Lillehammer forteller at de har gjennomført flere kontroller etter tips fra innringere, og at det er problematisk med utenlandske borgere som ikke har fått med seg forbudet.

Regnet får liten betydning

Meteorologisk institutt opplyser at det fortsatt vil være skogbrannfare framover selv om det kommer regn lokalt mandag.

Ifølge Nettavisen blir det noe regn i sør mandag.

– Prognosene er opp i 10–15 millimeter, mest rundt Mjøsa og mot svenskegrensa. Rundt Oslofjorden venter vi en og annen regnbyge, men ikke noe voldsomt, forteller statsmeteorolog Ida Fossli ved Meteorologisk institutt.

På Sørlandet kan det enkelte steder komme byger opp mot 10 millimeter regn.

DSB er bekymret

Tørken på Sørlandet skal vare ut hele juli, og brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er bekymret for den store skogbrannfaren, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi opplever nå den mest krevende situasjonen vi har hatt når det gjelder skogbrann noensinne, sier seksjonssjef i DSB Hans Kristian Madsen.

Likevel mener han ifølge avisen de er så godt forberedte som det er mulig å være, med tolv helikoptre plassert rundt i Sør-Norge fra Værnes til Stavanger og Torp.

– Det er ekstremt i år. Jeg vil si vi har en kritisk situasjon. Derfor har vi styrket beredskapen kraftig, sier Madsen.