Nyheter

Bekymret over salting av turstier

Turstier har blitt saltet ved en feil. På fortau ligger hauger av salt som skulle vært jevnt fordelt. – Uholdbart, ifølge Frps Leif Arne Moi Nilsen.

Salting har vært et tilbakevendende tema i Stavanger de siste årene. Tirsdag tok Leif Arne Moi Nilsen (Frp) opp temaet i Kommunalstyret for miljø og utvikling (KMU).

– I år som i fjor får jeg bekymringsmeldinger og bilder på hvordan det blir saltet spesielt på byens mange turstier, sa han i KMU-møtet.

– Jeg har bare frontet spørsmålet til Rolf Lyster, og lagt til spørsmålet om hvordan det påvirker floraen. Jeg har sett dette selv på fortau, men jeg hadde ikke tenkt på turstiene, sier Moi Nilsen til RA.

LES OGSÅ: Salter ned saltvedtakene

Problemer for hunden

Rolf Lyster er hundeeier og turgåer. Han har latt seg irritere over vintervedlikeholdet rundt Litla Stokkavatnet.

– Det er helt unødvendig å salte grusveien rundt vannet. I tillegg brøytes den så grusen blir borte og jorda synes flere steder, sier Lyster.

Han har vokst opp på Byhaugen sammen med Moi Nilsen, dermed ble det en telefon til politikeren.

– Jeg måtte ta dette videre. Det er ikke alle som er klar over denne saltingen, jeg har sett hunder som har blitt skikkelig røde oppover beina og vegret seg for å trå på stien, sier Lyster.

LES OGSÅ: Kannik-støv provoserer

En feil

Da Park og vei i Stavanger kommune fikk vite om saltingen på turstien tok de umiddelbart affære.

– Det er en feil som gjør at den turstien har blitt saltet. Den er en del av hovedsykkelnettet, og det skal saltes. Men det skal altså ikke saltes på grusvei. Det har vi allerede fått orden på, det er en veldig enkel sak å sende en mail og si ifra at det var feil, sier park- og veisjef i Stavanger kommune, Torgeir Sørensen.

LES OGSÅ: Stadig færre bruker pigger etter at avgiften kom

Et større problem

Et annet problem Moi Nilsen tok opp, er at flere steder i byen ligger saltet i hauger.

– Den ujevne saltingen er et mye større problem. Det har vi jobbet med siden i fjor. Vi har registrert at problemet er særlig stort i ujevnt terreng eller når man må forbi en fortauskant eller en hump, sier Sørensen, og legger til:

– Det er ikke galt over hele fjøla. Dette er et problem som forekommer enkelte steder, det aller meste er i orden.

Det ble stilt spørsmål ved saltingen i Stavanger ved forrige vintersesong også. Det er fortsatt samme problem i år.

– Det er to grunner til problemet. Det ene er svakheter i utstyret, den andre er brukerfeil. Brukerfeilen går i stor grad på at man ikke tar hensyn til svakhetene i utstyret, sier Sørensen og legger til:

– Vi føler oss ikke vel med saltingen som blir gjort i dag. Det er ikke som vi har bestilt, og vi er veldig opptatt av å få løst dette, sier Sørensen.

LES OGSÅ: To av tre betaler piggdekkgebyret – varsler flere kontroller

Kursing

Park og vei er bestiller av tjenesten, Natur- og idrettsservice leverer denne tjenesten ved å leie inn entreprenører, som igjen leier inn underleverandører for å utføre tjenesten.

– Det er smart samfunnsøkonomi, det er mange traktorer som ikke har for mye å gjøre på vinterstid. Men det gjør også at det ikke er gjort i en håndvending å gjøre forandringer eller bytte utstyr, sier Sørensen.

Sørensen håper problemene blir bedre med rett opplæring, selv om de ikke kommer til å bli helt borte.

– Mannskapene som salter blir kurset i å bruke utstyret rett. Resultatet blir bedre ved rett bruk, men det er fortsatt svakheter i utstyret når det kommer til doseringsmuligheter, sier Sørensen.

Mer fra Dagsavisen