Nyheter

Bekymres for tall om kutt i Stavangers barnehager

Private barnehager som ble avviklet og altfor få plasser på Storhaug viser kommunal sårbarhet.

Synkende barnetall førte til at fire barnehager i Hinna, Tasta og Hundvåg ble avviklet, tilsammen 150 plasser. I tillegg ble tre private barnehager avviklet, og én barnehage ble varig stengt etter tilsyn.

– De private som avvikles viser hvorfor Ap vil at byens barnehager skal være kommunale, i nærmiljøet. Kommunen har ingen rett til å be private ta sin del av reduksjonen når barnetallet går ned. Da kan det også bli større skjevheter mellom bydelene, sier Dag Mossige, Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for oppvekst.
Barnehageopptaket og barnehagebruksplanen var til behandling i oppvekststyret onsdag Ap ville vite mer om årets tall, og spør seg om for mange barnehageplasser er blitt lagt ned.

– Mer is i magen

– Lærdommen må være at vi må ha litt mer is i magen før vi legger ned kommunale barnehageplasser, sier Mossige.

Flertallspartiene (H, Frp, KrF, V og Sp) pekte i et forslag på møtet på at kommunens prognose for antall barn med lovfestet rett til barnehageplass var 200 barn lavere enn det faktiske antall som søkte, et betydelig avvik. Flertallspartiene ba administrasjonen om bedre løsninger.

– Barnehagesjef og rådmann har gang påpekt at det er påkrevd å redusere antall plasser av økonomiske hensyn.  Alle barn i Stavanger som har rett til plass fått tildelt barnehageplass, sier utvalgsleder Sissel Knutsen Hegdal (H).

– Restkapasitet

Hun viser også til at Stavanger-barnehager har avdelinger som står tomme.

– I tillegg til de plassene vi har tildelt så er det en stor «rest-kapasitet» i Stavanger, avdelinger i barnehager som står tomme som veldig raskt kan tas i bruk dersom det er et økt behov. Alle som har rett til barnehageplass får plass. Men vi må til enhver tid passe på at vi bruker de offentlige ressursene våre på best mulig måte, sier Knutsen Hegdal.

Foreldrerepresentanter ber om fleksibilitet.

– I konjunktursvingninger tyder ting på at man må ha is i magen, og tåle at noen avdelinger står tomme, for å sikre nok areal i bydelene, sier styreleder Mette Guldbrandsen i Stavangerbarnehagenes Foreldreforening til RA.

Styrelederen peker på at det er vanskelig å ha full oversikt, og nedleggelser kan virke inn.

– Jeg er glad vi ikke får ny nedgang nå. Ting endrer seg raskt innen barnehageopptak. og jeg har stor forståelse for at det er vanskelig å planlegge, sier hun.

Storhaug bydel bekymrer spesielt.
– Vi ønsker oss enda mer ambisiøs barnehagebruksplan for Storhaugs del, det er stor underdekning. I sentrumsnære strøk har mange ikke bil, så kommunen bør sette av eller regulere om tomter på Storhaug, sier Guldbrandsen.

Mer fra Dagsavisen