«Behøver en bjellesau som aldri før»

KOMMENTAR: Solas nedrykk søndag kan bli katastrofalt for hele prosjektet med å skape en bærekraftig toppklubb for kvinner. Nå, som de egentlig var så nære, behøves en bjellesau for å redde det hele. Og noen raske gode avgjørelser i trenerspørsmålet.

Følg RA Sporten på Facebook!

Du behøver ikke å tvile på at det er blåmandag for Solas daglige John Harald Kåsen. Nedrykket betyr at samtlige spillere kan komme seg ut av avtalene med klubben. Det ville vært svært naturlig både flere av de mest attraktive spillerne som er i Sola – og de som er signert for neste sesong – nå vil bort.

Det som er den potensielle «gamechangeren» nå er om en skikkelig bjellesau står fram. Spillerne vil garantert sitte på gjerdet nå for å se hvem som velger å forholde seg til de opprinnelige kontraktene – og hvem som drar. Det er forståelig nok. Det er ikke noe særlig å stå igjen nærmest alene hos et lag som må bygges opp på ny.

LES OGSÅ: Joa vil ta laget opp igjen etter nedrykket

Skal en få fortgang i denne prosessen er det nærliggende å tro at Camilla Herrem er den store nøkkelen på spillersiden. Om landslagsstjernen svarer ja til å bli med ned en divisjon er det overhengende sannsynlighet for at navn som Malin Holta, Line Ellertsen, Sara Rønningen, Kristiane Knutsen og den nye keeperen Hafdis Renoòtudottir fra Island blir med ned.

Det krever dog at Thorir Hergeirsson raskt kan gi Herrem et klart svar på om spill i 1. divisjon eventuelt vil la seg kombinere med landslaget i et år. Akkurat den er ikke lett å svare raskt og kontant på. Det skjønner de fleste. For Solas skyld er det likevel ekstremt viktig å få den avklaringen så fort som overhodet mulig.

Løsningen kan dog være ganske enkel – selv om den ikke hjelper Sola tilbake. Hvorfor ikke låne Herrem ut, til for eksempel Vipers, kommende sesong om hun orker pendlingen?

LES OGSÅ: Sola med en fot i 1. divisjon etter totalhavari

Et annet sentralt spørsmål som må avklares er om trener Knut Ove Joa skal fortsette. Det er lett å peke utelukkende på at prosjektet nå har feilet sportslig sett. Han har hatt åtte år til å sette grunnmuren i dette byggverket. Den grunnmuren viste seg i år å være for svak – bare måneder før kledningen i form av flere stjerner skulle komme.

Samtidig kan en også forsvare ham med den ekstreme effekten det fikk at Herrem ble gravid. Der hun i første del av sesongen dro på seg to spillere, og ga rom for at andre kunne skinne, sto de samme igjen uten å ta ansvar i siste del.

Det har ikke vært lett å være Joa i denne ekstreme tapskurven heller. Og det blir ikke lett for sportslig utvalg i Sola å konkludere rundt treneren.

Åtte år er lang tid. Her kan det også være snakk om en naturlig slitasje. Om den er kommet har de ikke noe valg. Samtidig er det tragisk om dette nå skal rase som et korthus. Sola har bygget langsiktig og de har bygget fornuftig økonomisk. Stein på stein. Det står i skarp kontrast til det som har skjedd hos mange av konkurrentene.

Uansett er det bare å glemme den planlagte toppstriden i 2018/2019.

Det eneste lille halmstrået er at Larvik går dunken. Slik ser det ikke ut nå. Til de har de fått inn for mye penger i sin redningsaksjon.

LES OGSÅ: Joa: - Alle jentene er klare for krigen