Nyheter

Beboere i Kvaleberg frykter ingen vil bo der grunnet støy

Etter ombygging har beboerne i Kvaleberg i Hillevåg slitt med støy fra parkerte tog og vaskestasjon. Nå mener de at noe må gjøres, og frykter at ingen vil bo der lenger om støyen fortsetter.

– Det blir et paradoks da det har vært så mye snakk om Hillevågsløftet, sier Jan Amundsen til RA. Han er leder i Kvaleberg velforening.

Innbyggerne så seg nødt til å forene seg i en velforening, da de alle satt på hver sin tue og klagde over hvordan det er i nabolaget.

– Hvis vi skal få kommet fram til en løsning og få gjort noe her, må vi ta tak selv. Egentlig bor vi på et både stille og fredelig sted, sier Hilde Aartun.

– Vi vil ha samarbeid og harmoni i forhold til næringsliv. Men, nå virker det som at hvis vi ikke protesterer ganske kraftig og står på, så blir vi overkjørt gang på gang, sier Amundsen.

Beboerne mener at det er støyen som følge av de parkerte togene og vaskehallen som er det verste.

– Til syvende og sist kan det gå utover helsen, for folk sover ikke om nettene. Det går ikke an å ligge med vinduene åpne, og man ligger med sov-i-ro i ørene. Det er klart at over lang tid så vil det påvirke livskvaliteten til alle sammen, og det er ingen som kommer til å ønske å bo her lenger, sier Laila Bardal Jensen.

Støyen kommer fra parkerte tog og en vaskehall. Vaskehallen skulle ifølge sakspapirene vært plassert inne i en bygning.

– Informasjonen vi fikk i forkant var at det ikke ville bli så mye mer støy og problemer enn tidligere, men det har det blitt. Det ble veldig mye mer, og også ny type aktivitet. Med lyskastere og alle togene som står og summer, så blir det ganske massivt til sammen, sier Amundsen.

– Det har aldri blitt nevnt at vaskehallen skal være et frittstående anlegg, og anlegget er også bygget utenfor byggegrensen på reguleringsplanen. Vi mener det er gjort en del ting som ikke er godkjent, og vi har ikke fått noen varsler, legger Jensen til.

Støyen beboerne klager på kommer fra parkerte tog og en vaskehall. Vaskehallen skulle ifølge sakspapirene vært plassert inne i en bygning.

LES OGSÅ: Slik skal næringslivet i Rogaland kutte utslipp: – Vi skal være best

– Bryter med tegningene

I tillegg mener beboerne at mastene som er plassert på togsporene ikke har blitt opplyst om i sakspapirene, og at disse ødelegger siktlinjene til beboerne.

– Jeg tror det er vanskelig å få gjort noe med dem, men det bryter fullstendig med det som var på tegningene i forkant. All den informasjonen som har gått ut på forhånd stemmer ikke, sier Amundsen.

Kvaleberg velforening har ved flere anledninger sendt klage til Bane NOR, Go-Ahead, politiske utvalg i Stavanger kommune og byggesakssjefen, men til lite nytte. De har vært i korrespondanse med lokale politikere, men det var først da RA kontaktet Bane NOR at velforeningen opplevde å få direkte svar på klagen. Men, selv etter noe korrespondanse opplever de ikke å få svar på spørsmålene de har angående dokumentasjon.

– Vi ser at det skjer ting, men når og hva utfallet blir vet vi ingenting om, sier Jensen.

– Det må bli bedre ellers går det ikke an å bo her, legger hun til.

Støyen fra parkerte tog plager beboerne i Kvaleberg. Nå frykter de at ingen ønsker å bosette seg i bydelen.

LES OGSÅ: Ser mot andre byer når Greater Stavanger skal erstattes

Finnes en mulig løsning

Prosjektdirektør i Bane NOR Eiendom, Trond Rusten, skriver i en mail til RA at master for belysning, kjøreledning og signal er jernbanetekniske installasjoner som det ikke kreves særskilt søknad for. Slike installasjoner går inn under områdets regulering «til jernbanetekniske formål», og ved planlegging av denne type anlegg søker de å løse oppgaven ved hjelp av færrest mulige master og felles bruk der det er mulig.

– Når det gjelder støy generelt, mener vi at dagens verksted gir bedre skjerming enn det tidligere anlegget. Det nye bygget er bedre isolert og gir mindre lydsmitte, sier han.

– For å minimere støyen for naboene, har vi plassert sporet hvor arbeidet med innvendig renhold av tog, tømming av toaletter og lignende foregår, til den østlige delen av verkstedet, slik at verkstedet blir en skjerm mot bebyggelsen, legger Rusten til.

Prosjektdirektøren forklarer at dagens vaskemaskin ble valgt nettopp fordi den er frittstående, og derfor ikke krever et eget bygg.

– Den ble også valgt fordi den anses å være støysvak, særlig i selve vaskeprosessen. Derimot kan tørkeprosessen med vifter være noe mer støyende, sier han.

Rusten forteller at Bane NOR Eiendom har vært i kontakt med leverandøren og fått bekreftet at det er mulig å sette opp en løsning som gjør at de kan stoppe tørkeviftene automatisk.

– Ved å innføre denne løsningen, vil vi oppnå en merkbar reduksjon av støyen, sier han.

– Vi møter gjerne velforeningen på Kvaleberg for å se om vi kan finne løsninger som er tilfredsstillende for alle parter, legger Rusten til.

LES OGSÅ: Strid om utnyttelse på Madla – boliger kan bli dyrere enn planlagt

Regulert til jernbanedrift

Kommunikasjonsrådgiver i Go-Ahead, Simen Trannum, skriver i en mail til RA at togene som står på Kvaleberg står der fordi de er på vei inn til vedlikehold, på vei ut fra vedlikehold eller som backup slik at de på kort varsel kan settes i trafikk.

– Det er slik at det kun er dette området som er regulert til jernbanedrift, derfor kan vi ikke velge andre steder å parkere togene. Så er vi glade for at det jobbes med løsninger for å dempe støy i forbindelse med vedlikehold av togene, sier han.

Go-Ahead opplyser om at togene har behov for kjøling og ventilasjon og man må ha kjølevifter til dette. Det kan skape litt støy.

– Dette er viktig for at togene skal komme og gå når de skal, og vi er helt avhengig av innsatsen som legges ned på Kvaleberg, sier Trannum.

Go-Ahead leier verkstedet av Bane NOR Eiendom, og togene av Norske tog. I tillegg stiller de verkstedet til disposisjon for Mantena. Området Go-Ahead disponerer på Kvaleberg er regulert til jernbanedrift, og som operatør kan ikke de velge andre steder å parkere eller vedlikeholde togene.

LES OGSÅ: Nå gis det full gass for storstilt utbygging av stadion med tak over

Ap: – Forstår frustrasjonen

Beboerne i Kvaleberg har vært i kontakt med Ap-politiker Anders Fjelland Bentsen. Han forstår veldig godt frustrasjonen til naboene.

– Jeg har stilt spørsmål om saken til byggesaksavdelingen, som har gjennomført et tilsyn, men rapporten fra dette har vi ikke sett enda. Støyproblematikken er også løftet politisk tidligere. Dette området har vi vært veldig tydelige på at skal få et levekårsløft, så først og fremst mener jeg at jernbanen må reflektere over om de er en god nabo, sier han til RA.

– Det er synd hvis de ødelegger for det levekårsløftet som vi jobber for å få til, legger han til.

– Beboerne er bekymret for at ingen vil bo i Kvaleberg. Er ikke dette et problem?

– Det er et kjempestort problem. Planen er å bygge betydelig flere boliger her, så vi må finne en løsning på problematikken. Her er det flere konflikter i forholdet mellom jernbanen og boligområdet, men vi kan ikke la det koke bort selv om det knytter seg til ulike politiske ansvarsområder, sier Fjelland Bentsen.

Nøyaktig når man kan se en ende på problemene er han usikker på.

– Det er vanskelig å si hvor raskt man kan løse dette, men det må legges press på både kommunen og jernbanen, sier han.

LES OGSÅ: Kombinerer historiefortelling og moderne teknologi

Forstår fortvilelsen

2. mars skal Hillevåg kommunedelsutvalg ha nytt møte, og leder Gro Helen Birkeland Blom (Ap) forsikrer RA om at problemet i Kvaleberg skal tas opp.

– Jeg har sagt til Jan Amundsen at de kan komme og legge fram saken for oss. Jeg vet at dette er et kjempestort problem, og slik kan vi ikke ha det, sier hun til RA.

– Jeg forstår at de er fortvilte, og vi blir nødt til å prioritere dette, legger hun til.

Birkeland Blom har blitt tilsendt en video som viser hvor mye støy beboerne utsettes for, og hun er ikke i tvil om at dette er ille.

– Jeg synes det er kjempealvorlig, og for dem som bor der må det være uutholdelig, sier hun.

Utvalgslederen mener at politikerne må på banen, og etter at det har blitt tatt opp i utvalget i Hillevåg, vil det bli meldt videre til kommunestyret. Hun er sikker på at de skal komme fram til en god løsning.

– Jeg kan aldri tenke meg at noen i styret vil være uenig. Vi jobber for det samme, og vi ønsker at Hillevåg skal bli en bedre bydel, sier hun.

Mer fra Dagsavisen