Nyheter

Barnefattigdom var et viktig tema på kveldens bystyremøte

Politikerne i Bystyret i Sandnes er enige om at økningen i antall fattige barn er alvorlig. De ønsker blant annet å støtte Rådmannens forslag om holde barnetrygden utenfor beregningen av sosialhjelp.

– Det er trist at det finnes rundt 100.000 barn i fattigdom i Norge i dag. Omtrent 1500 av disse er bosatt i Sandnes. Det tilsvarer tre barneskoler, innledet Annelin Tangen fra Sandnes Arbeiderparti, sitt innlegg med, da hun talte på talerstolen under kveldens bystyremøte i Sandnes.

Statusrapportering for Plan mot barnefattigdom ett av punktene på kveldens saksliste i Sandnes Rådhus.

– Det er nasjonale utfordringer. Barna kjenner på konsekvensene av fattigdom til tross for at det er deres foreldre og omsorgspersoner som er fattige. Tallene lyver ikke, og fattigdommen har vært økenede de siste årene, legger Tangen til.

Hun forteller Bystyret i Sandnes at Arbeiderpartiet ønsker å støtte Rådmannens forslag om å holde barnetrygden utenfor beregningen av sosialhjelp.

Det samme sier Trond Niemi fra Sandnes Kristelig Folkeparti, da han taler for Bystyret.

– Det er et viktig grep som kommer til å hjelpe de familiene som er fattige den dag i dag, sier han.

Han mener man ikke kan godta at antall fattige barn stadig øker.

– Dette er en alvorlig sak, og det er alvorlig at tallene øker, sier Niemi.

Flere av bystyremedlemmene talte sin sak mot barnefattigdom på kveldens møte. Det var enighet om hvor alvorlig det er at tallet på fattige barn øker, og for øvrig ble det enstemmig vedtatt å holde barnetrygden utenfor sosialstøtten, slik Rådmannen har foreslått i Handlings- og økonomiplanen for Sandnes kommune.

I tillegg ble det enstemmig vedtatt at Bystyret skal ha en årlig oppdateringen på Planen for barnefattigdom.

Anne Gravdal i Sandnes Arbeiderparti mener at det i tillegg til en årlig rapportering for Plan for fattigdom, burde legges opp til mer informasjon om fattige barn og fattigdom, i både barnehager og skoler.

– Et slikt tiltak kan forhindre mobbing, sier hun.

– Mange barn stiller med fiktive matpakker fordi familiene deres ikke har råd til mat, og mange gruer seg i forkant av blant annet bursdager, legger Gravdal til.

LES OGSÅ: – Jeg er komfortabel med at noen andre skal ta over jobben

– En av de største samfunnsutfordringene

Sofie Margrethe Selvikvåg, i Sandnes Senterparti, mener at barnefattigdom er en av de største samfunnsutfordringene og alvorligste sakene som skal behandles. Hun synes det er fint at bystyremedlemmene har en statusoppdatering som viser at politikerne er opptatt av problemet.

– Det må jobbes kontinuerlig med dette, sier Selvikvåg på bystyremøtet.

I saksframleggelsen/innstillingen til statusrapportering for plan mot barnefattigdom, som gjelder fra år 2017 til år 2025, står det følgende: «Plan mot barnefattigdom har som målsetting å foreslå/ iverksette tiltak som bidrar til å redusere og forebygge fattigdom og sosial eksklusjon blant barn og unge som vokser opp i lavinntektsfamilier i Sandnes. Planen gir innblikk i kunnskap om mulige konsekvenser av å leve i lavinntekt og at dette gir en økt risiko for økonomisk utsatthet som voksen, økt frafallsrisiko på skolen og dårlig tilknytning til arbeidslivet. Det vises også til sammenheng mellom økonomisk oppvekstkår og risiko for å utvikle utfordringer knyttet til fysisk og psykisk helse. Barnefattigdom i Norge handler dels om sosial nød og mangel på nødvendige forbruksvarer, men det handler mye om utenforskap og eksklusjon. Mye av planens innhold retter seg derfor mot å legge til rette for deltakelse. Arbeid og selvforsørgelse er det viktigste grepet for å løfte familier ut av fattigdom.»

Mer fra Dagsavisen