Nyheter

– Barn viktigst, ikke mosjonister

Jarl Gaute Aase i Skjalg synes det legges for mye vekt på voksne mosjonister, og for lite på barneidretten.

– Vi ser at det er økt oppslutning rundt løp generelt, men føler nok at det er for mange løp nå, sier klubbsekretær for IL Skjalg, Jarl Gaute Aase.

Da idrettslaget arrangerte Siddisløpet 29. april var det 686 påmeldte til hovedløpet. Det er en halvering fra året før, da 1254 skulle løpe rundt Store Stokkavatn.

Dette kan åpenbart ha flere årsaker: Samme helg ble det arrangert løp i både Bergen og Oslo, det var langhelg og midt i konfirmasjonssesongen. For idrettslaget er det likevel alvorlig.

– Siddisløpet er vår viktigste inntektskilde. Det er kun vi og Hinna av løpeklubbene som driver med barneidrett, og det er ikke akkurat gratis, sier klubbsekretæren.

LES OGSÅ: 202 lag trosset regnet under Tinestafetten

Ikke mot private aktører

Aase sier det er åpenbart at flere aktører på løpsmarkedet har en negativ påvirkning på idrettslagene. I 2017 har mosjonister i Rogaland over 90 løp å velge mellom, skal en tro løpsoversikten på kondis.no. Det er mer enn halvannet løp i uken.

– Folk kan jo ikke konkurrere på løpsarrangement hver dag heller, sier Aase.

Han er i utgangspunktet ikke negativ til at private aktører hiver seg på løpsbølgen, men at de åpenbart tar deler av markedet som tidligere tilhørte idrettslagene. De siste årene har en sett en økt oppslutning om løp som Color Me Rad, Trolljegerprøven eller Wings of Life i regionen. Sistnevnte hadde 1600 påmeldte deltakere søndag 7. mai.

– Jeg tviler heller ikke på at inntektene fra disse arrangementene går til gode formål, sier klubbsekretæren.

Det ser heller ikke ut til at det er de private aktørene som er grunnen til løpstilstrømmingen. Private aktører står bak kun 2 av løpene i Rogaland i mai. 13 løp arrangeres av idrettslag eller særforbundet Bedriftsidretten.

LES OGSÅ: Halvorsen vant Solastranden halvmaraton

Barneidretten viktigst

Det som derimot uroer klubbsekretæren fra Skjalg, er den klare prioriteringen av mosjonister framfor barneidretten. Kun 3 av de 15 løpene i Rogaland i mai tilbyr også egne, tilrettelagte løp for barn.

– Vi synes det er mye viktigere å støtte opp om barneidretten enn alle disse løpene for gamle mosjonister som skal løpe halvmaraton, sier Aase.

Lukrative løp?

Når løp omtales som en viktig inntektskilde for idrettsklubbene, og de private aktørene også ønsker seg inn på markedet, kan man jo spørre seg selv hvor lukrativt løp faktisk er.

– Vi tjener penger på løpene, men det er også mye takket være dugnad, sier løpsleder for GTI, Johannes Økland.

Et overskudd kan også hans løpskollega i Skjalg melde om, til tross for dårlig oppmøte under årets Siddisløp.

– Vi tjener penger, men jeg tviler på at det først og fremst er det som driver folk, sier Aase, uten at verken Skjalg eller GTI ønsker å oppgi nøyaktige tall for utgifter og inntekter til deres løpsarrangementer.

LES OGSÅ: Holder formen året rundt

Dette står i kontrast til Oslo Marathon, som ifølge Dagens Næringsliv endte med et underskudd på 2,7 millioner i år, til tross for sine over 20.000 påmeldte. Idrettslagene i Stavanger kjenner seg ikke igjen.

– Det må etter min mening være et resultat av dårlig styring, sier Aase.

– Vi er for dårlige

GTI tror de små løpene sliter når det blir mer å velge mellom.

To løp som har merket løpstrenden de siste årene, er Stavanger Marathon og 3-Sjøersløpet, arrangert av løpeklubben GTI. Fra 2006 til 2016 gikk 3-Sjøersløpet fra å ha 152 fullførte deltakere til 2796. Stavanger Marathon hadde 409 påmeldte på sine tre distanser i 2009. I fjor august var det 1486 påmeldte.

– På 3-Sjøers hadde vi faktisk over 3000 påmeldte i 2015. Nå har nivået stabilisert seg litt, men vi tror det blir like mange deltakere neste år, sier løpsleder for GTI, Johannes Økland.

LES OGSÅ: Sjekk resultatene fra 3-sjøersløpet

Han sier de merker at folk venter lengre med å melde seg på, og tror grunnen til dette er at det er mye å velge i. Likevel er han ikke urolig.

– Løpsinteressen er god, selv om få løp klarer å få høye deltakertall.

Økland mener GTI og deres arrangementer nå er i en særstilling.

– Vi skiller oss ut, fordi vi har ganske store arrangementer. For mange er vi et hovedtreningsmål for sesongen, sier han.

Han tror derimot at det er de mindre løpene som vil ha vanskeligheter med å vinne gjennom når mosjonister får mer å velge i.

– Vi er for dårlige i dette distriktet til å støtte opp om de lokale begivenhetene. I Stavanger er det mer vanlig å reise til en annen by for å løpe maratondistansen enn å løpe her hjemme.

LES OGSÅ: Momsmillioner til lokale klubber

Mer fra Dagsavisen