Nyheter

Barn deler nakenbilder

– Hos de yngste går det i nakenbilder på Snapchat og «pussy-slapping». De litt eldre forteller at de blir presset til sex, sier Snapchat-helsesøster, Tale Maria Krohn Engvik.

Bilde 1 av 3

Engvik, kjent som «Helsesista» på sosiale medier, får daglig henvendelser på Snapchat fra unge som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

Hun forklarer at mange unge jenter har eldre «nudes-venner» («nakenbilde-venner», red.anm.) som de utveksler intime bilder med på Snapchat uten at foreldrene vet det.

– Skremmende

– Det er ganske skremmende når jenter på 12-13 år forteller at de har avtalt å møte en «nudes-venn» for første gang, sier Engvik til Dagsavisen.

Jentene bidrar selv til at slike møter, gjerne med litt eldre gutter, kan ende ille, er hennes erfaring.

– Jentene har vært med å skape noen forventninger ved å sende nakenbilder og utfordrende videoer av at de slikker seg rundt munnen, forteller Engvik.

– Når jeg forklarer at guttene ønsker å ha sex med dem, reagerer de med «hæ, vil han?». Dersom jentene møter personen, kan de havne i en situasjon hvor de føler seg presset til å gjøre ting de ikke hadde sett for seg på forhånd.

Såkalt «pussy-slapping», hvor gutter og jenter slår jenter på tissen, er et annet fenomen de unge følgerne klager over og ber «Helsesista» om å ta opp.

– Det er ikke bare guttene som driver med dette, jentene er også usikre på hvor grensene går.

Foreldrehjelp

Det kan være vanskelig for dem som opplever uønskede seksuelle tilnærmelser å snakke med foreldre om det, påpeker Engvik.

– Ofte har de skjult det med en løgn eller to. De har sagt de skal sove hos en venn, eller kanskje smakt litt alkohol. Da blir det vanskelig å komme med innrømmelser.

Engvik håper å kunne være en inngangsport for foreldre som vil snakke med barna om vanskelige ting.

– Når foreldre spør ut av det blå om barna har blitt utsatt for sexpress, blir barna mistenksomme. Dersom de åpner med «så du historien til Helsesista i dag?» oppleves det kanskje mindre påtrengende.

Mens jentene møter aksept og forståelse hos venner, kan gutter som opplever press eller uønskede tilnærmelser, ikke forvente det samme.

«Jeg turte ikke si det til noen, og mye av grunnen til det er at jeg selv er gutt, og redd for hva alle skulle si. Gutter blir ikke voldtatt, de voldtar» skriver en følger til Engvik.

– Selv om gutten synes det var fryktelig ubehagelig, og han virkelig ikke ønsket det, forstår ikke nødvendigvis kompisene at det var en kjip opplevelse. De kan ofte være litt misunnelige. «Åh, herregud! Slutt å klage! Så kult da, så digg, du fikk deg noe!»

LES OGSÅ: Får uønsket seksuell oppmerksomhet

Presses til sex på fest

Hver dag ser rundt 20.000 «Helsesista»s historier på snapchat. Hun fokuserer ofte på tema som følgerne forteller henne om, og tar med meldinger de sender inn.

– Jeg tror det har stor betydning at andre ungdommer forteller og kommer med råd, mer enn når bare jeg sier noe. De er så redde for å være annerledes og finner styrke i hverandre.

Fra ungdomsskolealder og oppover forteller de unge ofte at de blir presset til å ha sex, særlig i forbindelse med fest. Da Engvik i vår tok opp gråsonevoldtekt fikk hun mange spørsmål og historier.

«Har sagt nei uendelig mange ganger, men gitt etter i håp om at det bare skal være ferdig. Jeg trenger å vite det, er det voldtekt?» spurte én følger henne.

«Ekskjæresten min prøvde å ha sex med meg mens jeg sov. Jeg våknet og prøvde å snu meg uten at han skulle merke at jeg var våken.», skrev en annen.

En tredje forteller om skyldfølelsen i etterkant: «De maste og maste og maste til jeg følte jeg «måtte» gi etter, og har alltid følt det er min feil.»

Det er ikke bare de som blir utsatt for dette som kontakter «Helsesista».

– Det er også ungdommer som sender meg snap og sier at «jeg har nok vært en som har presset for mye», og har dårlig samvittighet for det.

LES OGSÅ: – Ingen har lov til å gjøre noe mot kroppen din som du ikke vil. Så enkelt er det

Må prate i barnehagen

– Det er viktig å ta denne praten på barneskolen. Hvor er det greit at mamma, venninnen min og en fremmed tar på meg? Barna trenger å reflektere rundt, og gjøres bevisst på grensene. Det kan man begynne med i barnehagen og fortsette med i skolen, sier Engvik.

Hun tror voksne kan være litt for kjappe til å dømme de unge.

– Det er viktig at vi som voksne forstår at hjernen deres ikke er ferdig utviklet når det kommer til å tenke på konsekvenser. Det er derfor vi må snakke med dem før de havner i en slik situasjon.

Engvik får så mange snapper at hun ikke rekker å åpne alle. I august skifter hun fra å være digital helsesøster på fritiden, til å jobbe digitalt på heltid.

– Min rolle er å forebygge at dette skjer, sammen med andre som jobber med unge. Jeg vil snakke med dem, få dem til å gruble og tenke, heller enn å være en pekefinger.

LES OGSÅ: Tror nettserie har fjernet tabuer

Mer fra Dagsavisen