«Bare hjemme» i sommer?

KRONIKK: Hva skal du i sommer? Jeg skal «bare» være hjemme.

Av: Tone Therese Paulsen, Stavanger KrF

Hvorfor snakker vi ned det å være hjemme? Og slenger inn ordet «bare»? Det er mange fordeler med det å være hjemme. For det første sparer vi miljøet for noen karbonfotavtrykk. Vi får også tid til å gjøre ting som kanskje forsømmes ellers, og tilbringe mer tid med venner og familie. Og med allemannsretten vi har i Norge, at alle har rett til å bevege seg fritt i den norske naturen, er det masse å finne på som er både opplevelsesrikt, gøy og gratis. Gå på stranda, gå en topptur, plukk bær, plukk blomster, slå opp telt i hagen, bad i sjøen og fisk i elva. Lån utstyret du trenger fra Bua!

Økonomiske forskjeller kommer tydeligere frem i sommermånedene. Og vi vet at særlig barnefamilier kjenner på presset om å ha råd til (utenlands)reiser og en sommer full av aktiviteter. Stadig flere i Norge kontakter Unicefs Feriesentral, Røde Kors sitt tilbud «Ferie for alle» og kommunen for å be om hjelp til ferien fordi økonomien er stram.  Vær sammen hjemme heller! Bruk allemannsretten, spill spill, lån bøker på biblioteket og dra på skattejakt i nabolaget. Man er ikke fattig fordi man ikke drar utenlands, men rik om man fyller dagene med innhold. Savner du noen å være sammen med, har for eksempel turistforeningen arrangerte turer som er gratis for alle, slik som en av Stavangers 52 hverdagsturer. Også i bydelenes frivilligsentraler er det arrangerte aktiviteter for dem som vil være flere sammen i en gruppe. 

Tilbake til barnefamilier. De fleste barn drømmer ikke om steder langt borte, men tvert imot bare ha opplevelsen av å komme bort fra vanlige rutiner. «Less is more» er det noe som heter. Å gi alt, inkludert dyre ferieturer, er ikke alltid mulig, absolutt ikke nødvendig og ofte heller ikke det som blir mest verdsatt av barna. Det å tilbringe tid sammen, skape minner, ha felles opplevelser og føle seg elsket, er mye viktigere enn en utenlandsreise. Som voksen sitter jeg ikke i dag og husker på stedene jeg har reist i barndommen og hvorvidt det var eksotisk eller ikke.  Det er minnene jeg husker. De beste minnene er fra somrene hos mormor og morfar på Hommersåk hvor vi sløyet fisk, rodde i jolla, spilte Ludo og klatret på store steiner. 

Å ikke kunne dra på ferie er et tabubelagt tema, og åpenhet må til for å bekjempe det. Vi som er voksne kan framsnakke det å ha ferie selv om vi er hjemme. Vi kan kutte ut ordet «bare». Det absolutt ikke flaut å ikke ha råd til å reise på tur, enten det er barn i bildet eller ei. Det er faktisk flaut å dra på tur og egentlig ikke ha råd til det og sette seg i gjeld. Det er ikke verdens ende å ikke dra på ferie. 

Fattigdom i Norge og barnefattigdom er et økende problem, og for KrF  er saker som barnetrygd, gratis kjernetid i barnehagen, øke engangsstøtten for foreldre uten jobb, samt støtte til ferie og fritidstilbud viktige politiske saker. Det er klart det er vanskelig for dem med (små) barn når «alle andre» drar på tur og det blir en snakkis i barnehagen og skolen, både før og etter ferien. Dette skal vi fortsatt jobbe for. Men som enkeltindivider la oss gå sammen om å framsnakke hjemme-tilværelsen. Vi er ikke «bare» hjemme lenger. Vi er hjemme. 

En bemerkning helt til slutt: Rent personlig nyter jeg også hvordan trafikken i Hillevåg glir i sommermånedene. Små gleder midt i fellesferien i nydelige Stavanger.