Grupper mennesker ikledd samme type klær av dyre merker som Sergio Tacchini, Lacoste og lignende er ikke velkomne på Viking stadion i år. Årsaken til det er at klubben ønsker å sette en stopper for det de anser som en gryende casualkultur blant klubbens supportere. Illustrasjonsfoto.

Bannlyser dyre klesmerker

Skal du på stadion? Da må du passe på hvilke klær du tar på deg.

Grupper med klesstil som kan assosieres med casuals stoppes i døren.

Foran sesongstarten har Viking tatt et kraftig oppgjør med det de anser som en ukultur som er i ferd med å spre seg på tribunene. For å sette en effektiv stopper for utspring av casuals og andre voldelige grupperinger, er det innført kleskode på Viking stadion.

- Vi har ikke innført en kleskode. Det blir mer riktig å si at det er innført restriksjoner for bruk av en viss type klær med en viss symbolsk betydning, spesielt om det er snakk om større grupper mennesker. Vi vil ta et tydelig oppgjør med en gryende ukultur. Dersom det kommer grupper på fire, fem eller flere personer ikledd spesielle klesmerker har vi gitt våre vakter beskjed om å stoppe dem. Vi er klare på at vi ikke ønsker slike grupperinger, sier Vikings publikumsansvarlig, Morten Ristesund-Sele, til Rogalands Avis.

For noen kan dette virke som en overivrig handling, men ifølge Viking-ledelsen er det et nødvendig grep.

- Problemet med casualgrupperinger er større enn mediene og folk flest er klar over. Jeg ser med gru på det som skjer i Sverige, Nederland og Sør-Europa, og vi ønsker å stoppe dette ved roten, før det utarter. Man skal ikke lenger enn til treningskampen mellom Lillestrøm og Vålerenga for å finne uheldige hendelser, sier Ristesund-Sele.

Overrasket supporterleder

Norsk Supporterallianse (NSA) er overrasket over Vikings nye politikk.

- Det er et merkelig prinsipp. Det er vanskelig for Viking å vite hva disse personene gjør utenfor stadion. Norsk Supporterallianse er av den oppfatning at så lenge man ikke bryter norsk lov skal man få lov å komme på fotballkamp selv om man skiller seg fra den tradisjonelle tribunekulturen, sier talsmann i NSA, Audun Kjelstrup.

Inntil ti personer er foran årets sesong utestengt fra Viking stadion, blant annet fordi de nekter å gå med på Vikings kleskrav. Kjelstrup er klar over at det finnes casualmiljøer i Norge, men mener det finnes andre løsninger enn den Viking har valgt.

Dyre merker

- Vi er klar over at det finnes flere casualgrupperinger i Norge, og jeg forstår at Viking ønsker å begrense fotballrelatert vold, men de skal være forsiktig med den typen stigmatisering av uskyldige. Norsk fotball trenger at folk går på stadion, og skaper man negativ oppmerksomhet tror jeg ikke det hjelper særlig på oppmøtet, sier Kjelstrup.

Ristesund-Sele vil ikke ut med hvilke klesmerker Viking vil forby på stadion.

- Det er merker som tydelig signaliserer en kleskode som ikke er forenlig med Viking og Viking stadion, sier han.

I casualmiljøer ikler større grupper seg i like klær. Dette er ofte svært dyre klesplagg av merker som Sergio Tacchini, Lacoste, Burberry og andre.

- Dersom det kommer enkeltpersoner på Viking-kamp i nøytrale klær er de velkomne. Det er grupper med en tydelig kleskode vi ønsker å stoppe. Vi er svært opptatt av at det fortsatt skal føles trygt å gå på fotballkamp i Stavanger, for familier som Hordenemedlemmer. Dette vil alltid være vår viktigste prioritet, sier Ristesund-Sele.

Del saken på Facebook